Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό): Απάντηση στην πρόταση για διαπραγματεύσεις

Δελτίο Τύπου

05/05/2022

Ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει την άποψή του για τους όρους μας για διαπραγματεύσεις!

Σταματήστε την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων του λαού!

Η δήλωση του πρωθυπουργού (σ.parapoda: της πολιτείας Τσατίσγκαρχ, με έκταση λίγο μεγαλύτερη της Ελλάδας και 21 εκατομμύρια κατοίκους) Μπούπες Μπαγκέλ ότι η πλευρά του είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τους Μαοϊστές αν αυτοί αποδεχτούν το Ινδικό Σύνταγμα και παραδώσουν τα όπλα τους, είναι παράλογη και ενδεικτική της υποκρισίας που την διέπει. Οι βομβαρδισμοί από αέρος, από τη μια (σ.parapoda: βλ. εδώ), και η πρόταση για διαπραγματεύσεις, από την άλλη, σημαίνουν πως η δεύτερη διατυπώνεται για την παραπλάνηση του λαού. Δεν πρόκειται παρά για προπαγάνδα ενάντια στους Μαοϊστές. Πίσω από αυτή τη δήλωση, εξυφαίνεται μια συνωμοσία για μια μεγάλη επίθεση.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμφισβήτησε την πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης, που συνίσταται στην απάντηση στις σφαίρες με σφαίρες, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί συγκατατέθηκε στις πρόσφατες επιδρομές από αέρος. Δεν είναι, άραγε, αυτές οι πρόσφατες επιδρομές απόδειξη ότι ο κ. Μπαγκέλ έχει δώσει τα χέρια με την κυβέρνηση του BJP (σ. parapoda: Ινδικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ ο Μπαγκέλ ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο) στο Κέντρο αναφορικά με τον εν εξελίξει πόλεμό της εναντίον του ίδιου της του λαού;

Ο Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας της Μπαστάρ (σ.parapoda: περιφέρεια της Τσατίγσκαρχ) ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχαν βομβαρδισμοί από αέρος εναντίον του λαού της περιφέρειας αυτής. Αν και εσείς επίσης αρνείστε ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα [από το ινδικό κράτος], τότε βρείτε ποιας χώρας ο στρατός ήρθε και βομβάρδισε από αέρος τα δάση της Μπαστάρ.

Μαχητές και μαχήτριες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού

Είναι αξιοπερίεργο, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ινδίας (σ.parapoda: Ναρέντρα Μόντι) ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είχε έλθει σε συμφωνία με έξι ένοπλες ομάδες στα βορειοανατολικά της χώρας, γιατί ο πρωθυπουργός κ. Μπαγκέλ να ζητά από μας πρώτα να καταθέσουμε τα όπλα ώστε έπειτα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει λογική σε κάτι τέτοιο, τη στιγμή που υπάρχουν επιχειρήσεις περιπολιών, συγκρούσεις, ψεύτικες συγκρούσεις (σ.parapoda: δολοφονίες ως επί το πλείστον αμάχων, τους οποίους οι κρατικές ένοπλες δυνάμεις, ακολούθως, παρουσιάζουν ως μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού), σφαγές, παράνομες συλλήψεις, ζημιές σε περιουσίες και τη δημόσια ζωή, ανάπτυξη εκατομμυρίων μελών αστυνομικών, παραστρατιωτικών και στρατιωτικών δυνάμεων καθημερινά, σε πολλά σημεία της χώρας, ενάντια στο κόμμα μας και τον ΛΑΑΣ. Είναι γελοίο, χωρίς νόημα και παράλογο να ζητιέται από εμάς να καταθέσουμε τα όπλα, τη στιγμή που υπάρχει εκστρατεία για την εξάλειψη των Επαναστατικών Λαϊκών Επιτροπών και συνεχής ανέγερση νέων στρατοπέδων των ενόπλων δυνάμεων.

Είναι οι κυβερνήσεις που αντιτίθενται στο Ινδικό Σύνταγμα. Μόνο οι κυβερνήσεις παραβιάζουν ωμά τα συνταγματικά δικαιώματα του λαού. Τα δικαιώματα των Τοπικών Συνελεύσεων (σ.parapoda: Gram Sabha, βλ. εδώ) που προβλέπονται από το Πέμπτο Πρόγραμμα (σ.parapoda: Υπάρχει στο Σύνταγμα και αφορά τα δικαιώματα των Καταγεγραμμένων Περιοχών και Φυλών που κατοικούν σε κάθε πολιτεία εκτός από την Ασσάμ, τη Μεγκαλάγια, την Τριπούρα και τη Μιζόραμ – για τις οποίες υπάρχει το Έκτο Πρόγραμμα – στη διοίκηση και τον έλεγχο, μεταξύ άλλων, της μεταβίβασης ή διάθεσης γης) και τον PESA (σ.parapoda: Νόμος του 1996 για την επέκταση της διαχείρισης των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τους ντόπιους κατοίκους και σε άλλες περιοχές της Ινδίας. Βάσει αυτού, αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ιθαγενών στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των περιοχών τους και απαγορεύονται «αναπτυξιακά» πλάνα και διάθεση γης χωρίς την έγκριση των Τοπικών Συνελεύσεων) παραβιάζονται. Ανεγείρονται στρατόπεδα αστυνομικών, παραστρατιωτικά και στρατιωτικών δυνάμεων και κατασκευάζονται δρόμοι, γέφυρες και κανάλια νερών χωρίς την άδεια των Τοπικών Συνελεύσεων. Όταν διαμαρτύρονται, οι ντόπιοι δολοφονούνται σε μαζικές σφαγές και ψεύτικες συγκρούσεις (σ.parapoda: βλ. εδώ). Ο πλουτοπαραγωγικός και φυσικός πλούτος της χώρας παραδίδεται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι βομβαρδισμοί από αέρος εναντίον των ιθαγενών κατοίκων της Μπαστάρ λαμβάνουν χώρα κατά παράβαση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους και του διεθνούς δικαίου. Ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπερίπτανται πάνω από τα κεφάλια τους νυχθημερόν. Η ζωή των ιθαγενών έχει καταστεί δύσκολη.

Ιθαγενείς αντιτίθενται στην κοπή δέντρων στη δασική περιοχή Χασντέο της Τσατίσγκαρχ για την εξόρυξη άνθρακα στην περιοχή τους που επέτρεψε η κυβέρνηση (Φωτό: Deepti bajpaiTwitter)

Αν ο λαός, στα πλαίσια του κινήματος των εκτοπισμένων αγροτών της Νέας Ράιπουρ (σ.parapoda: μια νέα πόλη-μοντέλο εκ του μηδενός για τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Τσατίσγκαρχ. Οι χωρικοί έχασαν την αρδευόμενη γη τους ή αποζημιώθηκαν με ευτελή ποσά, κατώτερα της αποζημίωσης για μη αρδευόμενη γη), και των κινημάτων στο Βετσαγκάτ, το Βετσάπαλ, το Πούσναρ και το Γκόμπαντ, καθώς και, από πέρσι, του τοπικού λαϊκού κινήματος στο Σιλίνγκερ και το Πουσουγκούπα (σ.parapoda: βλ. εδώ) ενάντια στην ανέγερση στρατοπέδων και για τα άλλα δίκαια αιτήματά του, διεξάγει ειρηνικές και στα πλαίσια του Συντάγματος διαδηλώσεις, τι δείχνουν, άραγε, οι βάρβαρες επιθέσεις εναντίον του από τις ένοπλες δυνάμεις;

Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ούτε το ηθικό δικαίωμα να ζητούν πίστη στο Σύνταγμα. Πρώτες από όλους οι κυβερνήσεις είναι που πρέπει να πορεύονται βάσει του Συντάγματος και να το εφαρμόζουν έντιμα. Η κυβέρνηση του BJP στο Κέντρο, μάλιστα, έχει βάλει στόχο να εξαλείψει τις βασικές πτυχές του Συντάγματος, όπως η κυριαρχία, ο κοσμικός χαρακτήρας και ο σοσιαλισμός, που βέβαια υπάρχουν μόνο στα χαρτιά (σ.parapoda: υπάρχουν στο Προοίμιο του Συντάγματος).

Προκειμένου να τσακίσει το κίνημα των Μαοϊστών, ο κ. Μπαγκέλ έκανε λόγο για στρατηγική βασισμένη στο τρίπτυχο εμπιστοσύνη, ανάπτυξη και ασφάλεια. Ο λαός χρειάζεται να καταλάβει ότι τα λόγια αυτά του Μπαγκέλ αποτελούν μια φόρμουλα για την απόκτηση από αυτόν της εμπιστοσύνης των εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, για την εφαρμογή των σχεδίων για την ανάπτυξη των τελευταίων και για τη διασφάλιση των οικονομικών και άλλων συμφερόντων τους.

Τέλος, η απάντησή μας στην πρόταση του πρωθυπουργού για διαπραγματεύσεις είναι ότι εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις. Επομένως, είναι δική σας ευθύνη για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος. Πρώτα από όλα, άρετε τις απαγορεύσεις ενάντια στο κόμμα μας, τον ΛΑΑΣ και τις κοινωνικές και άλλες οργανώσεις. Δώστε μας τη δυνατότητα να διεξάγουμε ανοιχτές δράσεις, σταματήστε τους βομβαρδισμούς από αέρος, αποσύρετε τις ένοπλες δυνάμεις σας από τις ζώνες της σύγκρουσης, αποσύρετε τα στρατεύματα και απελευθερώστε τους φυλακισμένους μας ηγέτες για να διεξάγουν συνομιλίες. Να είστε ξεκάθαροι για τις απόψεις σας πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Vikalp

Εκπρόσωπος Τύπου

Επιτροπής Ειδικής Ζώνης Νταντακαράνυα

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Μετάφραση parapoda. Για περισσότερα για τον Λαϊκό Πόλεμο και τα λαϊκά κινήματα στην Ινδία στα ελληνικά, βλ. εδώ. Επίσης, για το ζήτημα των καστών στην Ινδία έχει κυκλοφορήσει το ομώνυμο βιβλίο του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκού) από τις εκδόσεις Προλετκούλτ (επικοινωνία: proletconnect@gmail.com)

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: