Νεπάλ: Ανακοίνωση του ΚΚΝ (Πλειοψηφία)-Εκλογές βίας και νοθείας με μειωμένη συμμετοχή και αντιεκλογικές δράσεις

Όπως αναμενόταν, διάσπαση επήλθε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ, με αφορμή την απόφαση του Νέτρα Μπίκραμ Τσαντ (Μπιπλάβ), γενικού γραμματέα του, και άλλοτε στρατηγού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, που διεξήγε τον νικηφόρο Λαϊκό Πόλεμο μεταξύ 1996-2006 υπό την καθοδήγηση του ΚΚΝ (Μαοϊκού), να απαλλάξει στις 27/4 από κάθε κομματικό καθήκον τα μέλη της Γραμματείας Χέμαντ Πρακάς Όλι (Σουνταρσάν) και Νταρμέντρα Μπαστόλα (Τσανκάν), λόγω της δημόσιας διαφωνίας τους με την απόφαση του Μπιπλάβ για συμμετοχή του κόμματος, μέσω ανεξάρτητων υποψηφίων, στις τοπικές εκλογές της 13ης Μάη. Οι Όλι και Μπαστόλα, επικαλούμενοι την πλειοψηφία του κόμματος και το ότι η απόφαση της τελευταίας ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής έκανε λόγο για αποχή από αυτές τις εκλογές, προχώρησαν στις 4/5 σε σύγκληση συνδιάσκεψης και στη διαγραφή του Τσαντ από το κόμμα και, τη Δευτέρα 9/5, στην ανασυγκρότηση και μετονομασία του σε ΚΚΝ (Πλειοψηφία), με προσωρινό συντονιστή τον Μπαστόλα.

Ο Νταρμέντρα Μπαστόλα

Ακολούθως, παρατίθεται η ανακοίνωση του ΚΚΝ (Πλειοψηφία) που εξέδωσε τη Δευτέρα 9/5, κατά την ίδρυσή του:

Οι δεύτερες τακτικές εκλογές σε τοπικό επίπεδο από το κοινοβουλευτικό σύστημα των μεταπρατών που εγκαθιδρύθηκε υπό το όνομα της λαοκρατικής δημοκρατίας (democratic republic) διεξάγονται την Παρασκευή 13 Μάη. Αντίθετα με τις προσδοκίες των πατριωτικών, εργαζόμενων και καταπιεζόμενων μαζών, συνολικά οι εξελίξεις των τελευταίων πέντε ετών (σ.parapoda: από τις πανεθνικές εκλογές για τη 2η Συντακτική Συνέλευση, αφού την 1η, στην οποία ήταν πρώτοι οι Μαοϊστές, οι αντιδραστικές δυνάμεις κατάφεραν να την διαλύσουν προτού κατοχυρώσει τα λαϊκά δικαιώματα που επέβαλε ο Λαϊκός Πόλεμος) έχουν αποκαλύψει το αντιλαϊκό και αντεθνικό πρόσωπο του κοινοβουλευτικού συστήματος. Η ανεργία, η ακρίβεια, η διαφθορά, η ακραία εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, η ωμή λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πόρων κλπ., έχουν κάνει την καθημερινή ζωή του λαού πολύ δύσκολη, ενώ η ταπεινωτική έγκριση των προδοτικών συμφωνιών από το λεγόμενο ανώτατο σώμα του κράτους (σ.parapoda: βουλή) έχει προσθέσει μια ακόμα σοβαρή κρίση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Καταμέτρηση» εκλογικού αποτελέσματος στη Ράουταχατ (Πηγή βίντεο: facebook).

Πράγματι οι εκλογές θα έπρεπε να είναι ένα μέσο ανανέωσης της ηγεσίας ώστε να παρέχεί καλή διακυβέρνηση στο λαό. Ωστόσο, έχουν καταστεί ένας εύκολος τρόπος για τα διεφθαρμένα και γενοκτονικά στοιχεία ώστε να εκμεταλλεύονται το λαό και το έθνος. Τίμιοι και ανιδιοτελείς ηγέτες και αγωνιστές ταπεινώνονται και αποκλείονται από κάθε κόμμα. Μόνο εγκληματίες και πλούσιοι μπορούν να κερδίσουν στις εκλογές. Από τη μια, εμπορευματοποιείται και εγκληματοποιείται η πολιτική ζωή και, από την άλλη, πολιτικοποιείται το εμπόριο και το έγκλημα. Αυτό είναι ένα σημάδι τρομερής κρίσης που απειλεί το μέλλον της χώρας και του λαού.

Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει και να μας απασχολεί περισσότερο είναι γιατί ακόμα και καθεστώτα που εγκαθιδρύθηκαν μετά από συνεχή κινήματα, αγώνες και πολέμους, καθίστανται αντιλαϊκά και αντεθνικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι συνεχείς αγώνες, κινήματα και πόλεμοι έχουν, στην πραγματικότητα, αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Έτσι, ένα πολυκομματικό δημοκρατικό σύστημα εγκαθιδρύθηκε το 1951 στη θέση του καθεστώτος των Ράνα. Στη θέση ενός αυταρχικού συστήματος των Παντσαγιάτ (σ.parapoda: μη κομματικών συμβουλίων που θέσπισε ο βασιλιάς το 1960), ένα κοινοβουλευτικό πολυκομματικό σύστημα διακυβέρνησης υπό τη συνταγματική μοναρχία εγκαθιδρύθηκε το 1990. Το 2007, μια λαοκρατική δημοκρατία (democratic republic) εγκαθιδρύθηκε στη θέση της αυταρχικής μοναρχίας. Όμως, η πραγματική εξουσία δεν άλλαξε. Διαδίδοντας την αυταπάτη ότι αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης σημαίνει αλλαγή εξουσίας, τα αντιλαϊκά και αντεθνικά στοιχεία λένε ψέματα στον λαό και διατηρούν τα κλοπιμαία τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πραγματική εξουσία είναι ο στρατός, η Δικαιοσύνη και η Διοίκηση.

Η κάλπη έγινε κλωτσοσκούφι στο χωριό Kartike Deurali (πηγή βίντεο: facebook)

Πράγματι, ο νεπαλέζικος λαός άλλαξε το σύστημα διακυβέρνησης μέσω συνεχών αγώνων, διαμαρτυριών και πολέμων. Όμως, ο στρατός, η Δικαιοσύνη και η Διοίκηση παρέμειναν τα ίδια. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο εκμεταλλευτικός χαρακτήρας της εξουσίας να μην αλλάξει καθόλου. Για αυτό το λόγο, οι καταληψίες γης και οι φτωχοί αγρότες δεν απέκτησαν γη, η εργασία δεν διασφαλίστηκε στους εργαζόμενους, οι άστεγοι δεν απέκτησαν κατοικίες, και Παιδεία-Υγεία υπέστησαν ακραία εμπορευματοποίηση. Μετά την εγκαθίδρυση της λεγόμενης δημοκρατίας και του ρεπουμπλικανικού καθεστώτος, τα δικαστήρια, τα νοσοκομεία και τα σχολεία επέστρεψαν στους καπιταλιστές. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είναι αδύνατο να ενισχυθεί ο λαός με μια αλλαγή κυβέρνησης, δηλαδή, με αλλαγή συστήματος διακυβέρνησης. Η κρίση που ο Νεπαλέζικος λαός αντιμετωπίζει σήμερα αποτελεί φυσιολογική συνέπεια αυτού.

Οι λεγόμενες εκλογές εντός του καπιταλιστικού συστήματος είναι απλώς μια συνειδητή συνωμοσία για την εξαπάτηση του λαού. Αυτή είναι μια πικρή πραγματικότητα που ο νεπαλέζικος λαός έχει πια ως εμπειρία για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, και την οποία η διεθνής κοινότητα υφίσταται επί εκατοντάδες χρόνια. Όσο υπάρχει το καπιταλιστικό και εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το πόσες φορές ο λαός συμμετέχει στις εκλογές, είναι αδύνατο να επέλθει πραγματική αλλαγή στη ζωή του. Και αυτό ισχύει είτε στις ΗΠΑ, είτε στη Βρετανία, είτε στην Ινδία είτε στο Νεπάλ! Αυτή η αλήθεια έχει αποκαλυφθεί παντού. Επομένως, ο τερματισμός του καπιταλιστικού συστήματος και η εγκαθίδρυση του επιστημονικού σοσιαλιστικού συστήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σημερινή νεπαλέζικη κοινωνία για την οικοδόμηση της πραγματικής εξουσίας του λαού. Οι ελάχιστες συνθήκες που θα φέρει ο σοσιαλισμός στο νεπαλέζικο λαό είναι η δωρεάν Παιδεία και Υγεία, η δωρεάν στέγη για τους αστέγους, πολιτικά και αστικά δικαιώματα για κάθε πολίτη και διασφάλιση της εργασίας.

Στη Ράουταχατ (Αγροτικός Δήμος Γιαμουναμάι-2), η κάλπη των μεταπρατών πήγε περίπατο.

Σεβαστέ λαέ!

Όλες οι μάχες που έχει δώσει ο νεπαλέζικος λαός για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς. Το κόμμα μας είχε συμμετάσχει στο ταξίδι θυσίας του τελευταίου 10ετούς λαϊκού πολέμου για την οικοδόμηση πραγματικής εξουσίας του λαού. Όταν η βάση του Μεγάλου Δεκαετούς Λαϊκού Πολέμου, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ταπεινωτικά διαλύθηκε, η πρώτη Συντακτική Συνέλευση που εγκαθιδρύθηκε από την εξουσία του λαού, συνωμοτικά διαλύθηκε. Έκτοτε, αφυπνίζουμε από τον κοινοβουλευτικό βάλτο της μονοπωλιακής καπιταλιστικής εξουσίας τις μάζες και σταθερά τις προειδοποιούμε. Την τελευταία περίοδο, επί δύο χρόνια, το κόμμα μας αντιμετώπισε μια απαγόρευση κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη μεταπρατική καπιταλιστική εξουσία. Χιλιάδες σύντροφοι χρειάστηκε να δοκιμάσουν συλλήψεις και φυλακές. Πάνω από 30 σύντροφοι ακόμα βρίσκονται στις φυλακές. Μέχρι σήμερα, 12 φερέλπιδες μαχητές σκοτώθηκαν και δεκάδες σύντροφοι έχουν τραυματιστεί. Μετά την συμφωνία τριών σημείων που υπογράφτηκε με την τότε κυβέρνηση στις 4 Μάρτη 2021, ήρθη η απαγόρευση στο κόμμα μας και η κατάσταση πήρε μια νέα στροφή. Καθώς η συμφωνία τριών σημείων δεν είχε εφαρμοστεί πλήρως από το κράτος, το κόμμα ομόφωνα αποφάσισε να μη συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και να οδηγήσει τη νέα κατάσταση στο δρόμο της επιβολής των λαϊκών δικαιωμάτων. Όμως, η πολιτική της υποστήριξης και της βοήθειας σε ανεξάρτητους υποψηφίους υιοθετήθηκε για το μετασχηματισμό των εκλογών σε αιχμή του αγώνα ενάντια στη διαφθορά και την προδοσία, σε αντίθεση με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το κόμμα πρέπει να ανασυγκροτηθεί, με την διεξαγωγή ενός ανηλεούς αγώνα ενάντια στην φιλοκοινοβουλευτική εσωκομματική τάση να ωθηθεί το κόμμα στο κοινοβουλευτικό κενό. Σε μια τέτοια κατάσταση, ζητούμε από όλες τις πατριωτικές, φιλολαϊκές, επαναστατικές μάζες να μην πέσουν στην παγίδα των φιλοεκλογικών, φιλοκοινοβουλευτικών και οπορτουνιστικών τάσεων εντός του κόμματος και να αποκαλύψουν το εκλογικό τέχνασμα του κλικαδόρικου καπιταλιστικού κοινοβουλευτικού συστήματος. Το κόμμα μας απευθύνει θερμή έκκληση σε όλες τις μάζες να πάρουν το δρόμο του αγώνα για την προστασία της ανεξαρτησίας και την εγκαθίδρυση του επιστημονικού σοσιαλισμού, την καλύτερη επιλογή για την επίτευξη των λαϊκών δικαιωμάτων.

***

Αν και, για πολλούς, μια τέτοια ανακοίνωση θα φαινόταν δογματική-αριστερίστικη-αντιλενινιστική, η στάση έναντι των εκλογών για την περίπτωση του Νεπάλ έχει να κάνει με την στρατηγική και δεν αντιβαίνει στη λενινιστική θέση για τις εκλογές: η συμμετοχή σε αυτές, πράγματι, όπως λέει ο Λένιν, είναι ζήτημα τακτικής, αλλά όταν η στρατηγική είναι επαναστατική και επουδενί δεν υποτάσσεται η στρατηγική στην εκλογική τακτική. Στο Νεπάλ, δε, βρίσκονται σε μια περίοδο μετά την επανάσταση. Επίσης, έχει το κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα μια εμπειρία 14 ετών από τις εκλογές του 2008 και μετά. Τι είδε όλη αυτή την περίοδο; Είδε πως, ακόμα και πανηγυρικά πρώτο που βγήκε το ΚΚΝ(Μαοϊκό) στις εκλογές το 2008, οι αντιδραστικές δυνάμεις είχαν τον τρόπο τους να παρακωλύσουν τη λειτουργία της Συντακτικής Συνέλευσης και να μην κατοχυρωθούν οι κατακτήσεις του ένοπλου αγώνα (ας μην εξετάσουμε εδώ και τα άλλου είδους κόλπα για να μειωθεί η έκταση της εκλογικής νίκης των κομμουνιστών, κάθε φορά, όπως π.χ. χάραξη των εκλογικών περιφερειών, στα οποία οι αντιδραστικοί είναι «μανούλες»). Μάλιστα, επαναστατικές δυνάμεις που εκπροσωπούσαν το κόμμα στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου και του γενικού γραμματέα του κόμματος, διαβρώθηκαν, καθώς, εν αναμονή νέας στρατηγικής μετά την συνταγματική κατοχύρωση των κεκτημένων του Λαϊκού Πολέμου, αποσπάστηκαν από το λαό, την ώρα που οι επαναστάτες μαχητές του ΛΑΣ είτε έμεναν εγκλωβισμένοι στα στρατόπεδα, είτε ιδιώτευαν, περιμένοντας κι αυτοί…

Διαλυμένη κάλπη σε εκλογικό κέντρο.

Έτσι, ο ΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα του, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η Συντακτική Συνέλευση. Όπως ήταν φυσικό, και η Συντακτική Συνέλευση διαλύθηκε ακολούθως. Όμως ούτε ο νέος νεπαλέζικος στρατός αποτελούταν σε αξιόλογο βαθμό από μαχητές του ΛΑΣ, όπως είχε συμφωνηθεί. Από τους 32.000 που είχαν καταγραφεί στα στρατόπεδα του ΛΑΣ το 2007, και τους μόλις 19.602 που κατάγραψε τελικά ο ΟΗΕ (αποκλείοντας πάνω από 4.000 άτομα ως ανήλικα ή ενταχθέντα στον ΛΑΣ μετά την κατάπαυση του πυρός, και με πάρα πολλούς να έχουν πάει στις χώρες του Κόλπου για δουλειά, στο μεταξύ), τελικά, το Νοέμβρη του 2011 συμφωνία υπήρξε για ένταξη μόλις 6.500 μαχητών στον Νεπαλέζικο Στρατό. Στο τέλος, μόλις 1.600 μαχητές και 116 αξιωματικοί του ΛΑΣ πέρασαν πράγματι από τις δοκιμασίες επιλογής και, τον Απρίλη του 2012, όπλα 3.000 μαχητών του ΛΑΣ παραδόθηκαν μαζί με τα στρατόπεδά του στον κρατικό Νεπαλέζικο Στρατό.

Συγκρούσεις στο χωριό Άτσχαμ της περιφέρειας Τούρμαχαντ την ημέρα των εκλογών. (Πηγή βίντεο: facebook)

Όσο για το κοινοβουλευτικό παιχνίδι σε μια τέτοια κατάσταση που υπάρχει ακόμα το πνεύμα της επανάστασης διάχυτο στην κοινωνία; Πέραν της κατάντιας των από το 2008 επιμενόντων κοινοβουλευτικά πρώην στελεχών του ΛΑΣ και του ΚΚΝ(Μαοϊκού), ακόμα και το ΚΚΝ(Επαναστατικό Μαοϊκό) του ιστορικού ηγέτη του νεπαλέζικου κομμουνιστικού κινήματος, Κιράν, που προήλθε από διάσπαση με τους πρώτους μετά τη «Βάρκιζα» και τελικά συμμετείχε με μέτωπο στις εκλογές του 2017, πήρε 0,15%, ποσοστό που επουδενί δεν αποτυπώνει την πραγματική επιρροή του. Είπαμε: είναι «μανούλες» οι αντιδραστικοί στα εκλογικά κολπέτα. Στόχος τους είναι η εξάλειψη της δυναμικής που προήλθε από τον ένοπλο αγώνα. Η οποία, όμως, δεν έχει σβήσει.

Απόδειξη αυτού είναι ότι το ΚΚΝ που ιδρύθηκε το 2014, βρήκε το κουράγιο να ξαναρχίσει επιθέσεις μετά από λίγα χρόνια και βγήκε εκτός νόμου το 2019 (από τους πρώην συντρόφους του – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) και άντεξε τη δοκιμασία της παρανομίας επί δύο χρόνια. Και όχι μόνο αυτό. Μόλις δύο ημέρες μετά την ίδρυση του ΚΚΝ(Πλειοψηφία), ο Μπαστόλα συνελήφθη προσωρινά (και για… προειδοποίηση).

Ο 19χρονος Ναμπίν Κατουάλ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά κατά την παρεμπόδιση μελών του Νεπαλέζικου Κογκρέσου να νοθεύσουν τις εκλογές

Την Παρασκευή, οι εκλογές διεξήχθησαν, με μειωμένη συμμετοχή (σε σχέση με τις εκλογές του 2017, εκτιμάται 10% μικρότερη), και πολλά επεισόδια έλαβαν χώρα. Σε πολλά σημεία της χώρας, ο λαός άρπαξε τις κάλπες και τις έσπασε. Δύο άνθρωποι από κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ανιψιός υποψηφίου του κόμματος του Τσαντ, που προσπαθούσε να αποτρέψει οπαδούς του καθεστωτικού κόμματος Νεπαλέζικο Κογκρέσο να νοθεύσουν τις εκλογές, ρίχνοντας επιπρόσθετα μαζικά ψηφοδέλτια σε κάλπες…

***

Παρακάτω, δημοσιεύεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που είχε δώσει ο Νταρμέντρα Μπαστόλα στον Πέτρο Αλ Αχμάρ (τμήμα της δημοσιεύτηκε στον «Δρόμο της Αριστεράς», εφημερίδα της τότε ΚΟΕ, τ.188, 16 Νοέμβρη 2013):

Επισημαίνετε όλο και συχνότερα τον κίνδυνο νεοαποικιοποίησης του Νεπάλ και απώλειας της εθνικής κυριαρχίας του. Γιατί;

Η Ινδία έχει μια πολιτική έναντι του Νεπάλ εδώ και μισό αιώνα την οποία εξακολουθεί να εφαρμόζει. Αυτή συνίσταται στα εξής: α) απόπειρα αξιοποίησης του επαναστατικού κινήματος για τη χειραγώγηση και το διχασμό της χώρας. β) οργάνωση ανθρώπων στην Ινδία και αποστολή τους στο Νεπάλ για να πλήξουν την κυριαρχία του. γ) οικονομικός πόλεμος και δ) στρατιωτική πτυχή.

Μετά τη λήξη του Λαϊκού Πολέμου το 2006, αρχίσαμε να διαπιστώνουμε ότι το επαναστατικό κίνημα που διεξήγε το Λαϊκό Πόλεμο αξιοποιούταν και καθοδηγούταν από τον Ινδικό επεκτατισμό σε βάρος της νεπαλέζικης κυριαρχίας. Όταν ο Μπαμπουράμ Μπαταράι έγινε πρωθυπουργός, υπέγραψε τη Διμερή Συμφωνία Προστασίας & Προώθησης Επενδύσεων με την Ινδία. Όταν διαμαρτυρηθήκαμε για αυτή και τις χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ της Ινδίας, ο Μπαταράι, μη μπορώντας να υπερασπιστεί αυτή την κίνησή του είπε: «δεν μπορείς να χτίσεις μια χώρα χωρίς να παίρνεις ρίσκα..ενίοτε πρέπει να τζογάρεις». Άλλο ένα θέμα είναι ότι ο Πρατσάντα πρότεινε τα σύνορα με την Ινδία να διευθετηθούν με δημοψήφισμα. Ακόμα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός του, δήλωσε πως η υπηκοότητα μπορεί να αποδοθεί (σ.μετ.: όπως και νομοθετήθηκε) με κινητά συνεργεία στις περιοχές της μειονότητας των Μαντέζι ενώ στους υπόλοιπους νεπαλέζους με μια νέα και διαφορετική διαδικασία. Όμως και στο Σικκίμ το 1974 είχαν παρεισφρύσει περίπου 400.000 Ινδοί πριν το δημοψήφισμα που αποφάσισε την προσάρτησή του στην Ινδία. Υπολογίζουμε πως με αυτό τον τρόπο, ως και 17.000.000 Ινδοί μπορούν να αποκτήσουν τη νεπαλέζικη υπηκοότητα στα διάτρητα σύνορά μας.

Εξάλλου, οι τελευταίες κυβερνήσεις, και ειδικότερα αυτή του Μπαταράι, υπέγραφαν διάφορες μυστικές διεθνείς συνθήκες, όπως π.χ. για την παραχώρηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ινδία. Επίσης, ήδη δεκαπέντε αεροδρόμια έχουν δοθεί σε ινδικές εταιρίες. Αν αυτοί οι ηγέτες είναι στην εξουσία, τότε κατά 99% θα γίνουμε ένα νέο Σικκίμ. Μπορεί να παραμείνουμε τυπικά ανεξάρτητοι, με σημαία και σύνορα, όμως θα πρόκειται για μια νέα μορφή αποικίας.

Η διεξαγωγή εκλογών δεν είναι το πιο πρόσφορο μέσο έκφρασης της λαϊκής βούλησης επί αυτών των θεμάτων και της παγίωσης του δημοκρατικού συστήματος στο Νεπάλ; Γιατί μποϊκοτάρετε τις εκλογές;

Αυτό το ισχυρίζονται οι μικροαστοί εκπρόσωποι του ινδικού επεκτατισμού ο οποίος δημιουργεί αυτή την επιχειρηματολογία. Οι εκλογές όμως ποτέ δεν επέλυσαν ζητήματα δημοκρατίας υπέρ της δημοκρατίας. Στο Σικκίμ, για παράδειγμα, είχαν διεξαχθεί εκλογές με μεγάλη συμμετοχή. Όμως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση που αναδείχτηκε αποφάσισε τη διάλυση του κράτους. Προτείναμε μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπούσε την εθνική κυριαρχία. Όμως τα τέσσερα μεγάλα κόμματα δίσταζαν.  Αντιθέτως, υλοποιούν μια ατζέντα πλήρως διαμορφωμένη από την Ινδία. Σύμφωνα με αυτή, διεξάγουν εκλογές, μιλούν για Σύνταγμα, ομοσπονδιακή κρατική και πολιτειακή δομή. Είναι ξεκάθαρο πως ειδικά αυτές οι εκλογές θα διαλύσουν το κράτος είτε με την αποικιοποίησή του είτε με τη δημιουργία χάους και αναρχίας που θα οδηγήσει σε σύγκρουση.

Κατηγορείστε για άσκηση βίας κατά τη διάρκεια της αντιεκλογικής εκστρατείας σας..

Ενώ κατηγορούν εμάς για άσκηση βίας, είναι οι πολιτικοί εκφραστές του ινδικού επεκτατισμού που έχουν καταφύγει σε αυτή. Εμείς είχαμε προτείνει μια πανεθνική συνδιάσκεψη και τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής κυριαρχίας και εκπόνηση συντάγματος με μια πλήρως ανεξάρτητη διαδικασία. Παρότι αρχικά συμφώνησαν, τελικά άλλαξαν  άποψη μέσα σε 24 ώρες. Καλέσαμε τις μάζες να βγουν στους δρόμους, όμως οι αντίπαλοί μας είπαν ότι δεν έχουμε δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Όταν βγήκαμε στους δρόμους, άρχισαν να απειλούν και να συλλαμβάνουν κόσμο, να παρεμποδίζουν τις διαδηλώσεις. Έχουν βγάλει στους δρόμους 64.000 στρατιώτες.

Είναι δυνατό να διεξαχθούν έτσι εκλογές και μάλιστα αυτές που θα καθορίσουν το Σύνταγμα της χώρας; Η βία δεν ασκείται από το λαό και το κόμμα μας, αλλά από την κυβέρνηση και την τετρακομματική συμμαχία, την πολιτική έκφραση του ινδικού επεκτατισμού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την 33κομματική μας συμμαχία δημοκρατικών και πατριωτικών κομμάτων που ήδη κάνει λόγο για κίνδυνο νέου Σικκίμ. Έχουμε ευθύνη και δικαίωμα να εκφράσουμε αυτό το συναίσθημα, ακόμα και αυτό της απαξίωσης των εκλογών. Η διεξαγωγή διαδηλώσεων δεν συνιστά βία. Βία είναι να παίρνεις τα όπλα. Ωστόσο, λέμε πως αν αυτά τα κόμματα δεν αναβάλλουν τις εκλογές και ολοκληρώσουν τη διαδικασία μετατροπής του Νεπάλ σε νέο Σικκίμ, τότε ο λαός θα πάρει τα όπλα και θα διεξάγει μια λαϊκή εξέγερση.

Τον Ιούλη, δύο ηγετικά στελέχη του ΚΚΝ-Μ επισκέφτηκαν την Κίνα για συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία. Η σύσφιξη δεσμών με την Κίνα είναι μια στρατηγική κίνηση για την αντιστάθμιση της ινδικής επιρροής;

Η κομματική ηγεσία διεξάγει συνομιλίες με εκπροσώπους όλων των χωρών και κάθε δύναμης που παίζει ένα ρόλο στο Νεπάλ: Ινδία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία. Ινδία και ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι επιθυμούμε σύσφιξη δεσμών με την Κίνα με αντιινδική αιχμή. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε εναντίον καμίας χώρας και κυβέρνησης, αλλά μόνο εναντίον των πολιτικών τους, και ειδικότερα εναντίον των αντιδραστικών πολιτικών αποικιοποίησης του Νεπάλ. Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με την Ινδία, τις ΗΠΑ κλπ. Επιθυμούμε να διακηρύξουμε μια πολιτική φιλίας. Ωστόσο, αυτή η φιλία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο όταν το Νεπάλ γίνει μια ελεύθερη, ανεπτυγμένη και πολιτισμένη χώρα, μια καλά οργανωμένη χώρα με ελεύθερους πολίτες. Αν έχουμε μια τέτοια χώρα, τότε μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με κάθε χώρα. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούμε. Διαφορές στη στάση μας έναντι της Κίνας και της Ινδίας υπάρχουν, εξαιτίας της πολιτικής της Ινδίας. Η Ινδία επεμβαίνει σε κάθε πτυχή της χώρας: πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική. Η Κίνα δεν συμπεριφέρεται έτσι. Δεν ανοίγει συνοριακά ζητήματα, δεν αναμειγνύεται στο πολιτικό σύστημά μας χρηματοδοτώντας κόμματα. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο γειτόνων. Υπάρχει μια προπαγάνδα εναντίον μας, ότι τάχα θέλουμε σχέσεις μόνο με την Κίνα. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε κάτι τέτοιο.

Η 33κομματική συμμαχία που δημιουργήσατε για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν υποσκελίζει τα ταξικά συμφέροντα;

Πάντοτε προσέχουμε την προώθηση των ταξικών συμφερόντων. Όμως το θέμα είναι πως σε αυτή τη χώρα το ταξικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί δίχως την επίλυση του εθνικού ζητήματος. Δημοκρατία και πατριωτισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος του αγώνα μας. Σε μια μισοφεουδαρχική και μισοαποικιακή χώρα, το εθνικό και το δημοκρατικό ζήτημα μπορούν να επιλυθούν μόνο με μια νέα δημοκρατική επανάσταση και το σοσιαλισμό. Εν προκειμένω, και δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης για την ύπαρξη της χώρας και της δημοκρατίας, δημιουργήσαμε αυτή τη συμμαχία. Μέσα από μια τέτοια συμμαχία είναι που κατακτάμε την ηγεσία και επιτυγχάνουμε έτσι την προάσπιση της πατρίδας, της δημοκρατίας και των ταξικών συμφερόντων.

Έχετε αναπτύξει μια θεωρία σχετικά με τα αίτια του εκφυλισμού του άλλοτε ηγέτη σας Πρατσάντα;

Έχουμε πολλά ζητήματα που δεν έχουμε ακόμα αναλύσει. Ένα από αυτό είναι και η κατάληξη του ΕΚΚΝ(Μ). Στεκόμαστε πρωτίστως στο ότι όταν η ηγεσία δεν έχει τη θέληση και τη δύναμη να ηγηθεί και να ολοκληρώσει την επανάσταση, όταν δεν εφαρμόζει και δεν αναπτύσσει το Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό, τότε δεν μπορεί να βρει διέξοδο για τη νίκη, χάνει τον προσανατολισμό και υποτιμά τον εχθρό. Δεν αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, και αναπόφευκτα υποτάσσεται στον εχθρό. Το ζήτημα της ηγεσίας είναι σημαντικό σε κάθε χώρα. Σε εμάς αυτή, πρώτον, δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις και την επαναστατική γραμμή. Δεύτερον, δεν ανέπτυξε το Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό. Τρίτον, έχασε τη ζέση για την ολοκλήρωση της επανάστασης. Τέταρτον, δεν αντιμετώπισε τις νέες προκλήσεις και παραδόθηκε στον εχθρό. 

Όταν η ηγεσία δεν αναπτύσσει με συνέπεια το Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό, τότε αναπτύσσονται δυσκολίες και μπορείς να χάσεις το παιχνίδι. Αναπτύσσονται συνεχώς νέες αντιθέσεις που πρέπει να ερμηνεύονται. Στην περίπτωσή μας, η ηγεσία απέφυγε να ερμηνεύσει και να αξιοποιήσει τη διαλεκτική μεταξύ των νέων προκλήσεων και της αξιοποίησής τους και το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Κατά συνέπεια, απέφυγε να διαχειριστεί ορθά το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και να αναπτύξει και το προτσές της ηγεσίας. Όλα ανάγονται στο προτσές της ηγεσίας.

Μετά τον εκφυλισμό του ΕΚΚΝ(Μ), πολλοί αισθάνθηκαν προδομένοι. Ποια μέθοδο ακολουθήσατε για να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους να αφήσουν αυτό το αίσθημα και να αγωνιστούν ξανά;

Είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Ειδικά όταν η ηγεσία προδίδει την επανάσταση. Στην περίπτωσή μας, υπήρξε τρομακτική σύγχυση στις μάζες, το κίνημα υπέφερε, και το κόμμα διασπάστηκε. Χρειάζεται να αναλύσουμε τα αίτια της περίπτωσης Πρατσάντα, όμως ταυτόχρονα, έχουμε ένα έργο να διεξάγουμε. Η ταξική πάλη συνεχίζεται και χρειάζεται να αναλύουμε τη νέα κατάσταση και να αγωνιζόμαστε με τρόπο ώστε οι αρχές μας να εφαρμόζονται στην πράξη. Υλοποιώντας κάτι τέτοιο, νέες πολιτικές μπορούν να εκπονηθούν. Εμείς ακολουθούμε κάτι τέτοιο.

Μια μεγάλη θεωρητική συνεισφορά του ΚΚΝ(Μαοϊκού) ήταν η ανάπτυξη της θεωρίας για τη δημοκρατία στον 21ο αιώνα. Ισχύει ακόμα η θεωρία αυτή;

Υπήρξαν πολλά θετικά όταν κάναμε μια μεγάλη συζήτηση και υιοθετήσαμε αντίστοιχες πολιτικές. Όμως υπάρχουν και αρνητικά. Αν εκπονείς μια καλή πολιτική και μια σωστή γραμμή, αυτό δεν σημαίνει πως τελείωσες μια και καλή με αυτό το καθήκον, καθώς πρέπει να αναπτύσσεις τη γραμμή σου συνεχώς. Μια γραμμή δεν μπορεί μονίμως να είναι σωστή. Αναφορικά με τη δημοκρατία στον 21ο αιώνα, υπήρξαν πολλές προβληματικές που συζητήσαμε και λάβαμε κάποιες αποφάσεις επί των ζητημάτων αυτών. Όμως όταν η ηγεσία δεν τις εφάρμοσε, τότε προκλήθηκαν πολλά προβλήματα. Σε αυτή τη φάση, πρέπει να συνοψίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της πρακτικής μας αλλά και των θεωρητικών ζητημάτων. Για παράδειγμα, για τη δημοκρατία στον 21ο αιώνα, είπαμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πολυκομματικό σύστημα στη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου οι κομμουνιστές να μπορούν να ανταγωνίζονται. Αυτό φαίνεται πολύ σχετικό, καθώς υπάρχουν πολλές προκλήσεις για το προλεταριάτο και στη σοσιαλιστική κοινωνία, ακριβώς επειδή αυτή είναι μεταβατική κοινωνία. Αφού η σοσιαλιστική κοινωνία είναι ταξική, είναι δυνατή η αντανάκλαση των δύο τάξεων και στα κομμουνιστικά κόμματα. Έχουμε ακόμα πολλές πτυχές της θεωρίας αυτής να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε.

Αν το κράτος δεν σας επιτεθεί και οι εκλογές διεξαχθούν ομαλά, πώς θα συνεχίσετε;

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα εξαρτώνται από την έκβαση των εκλογών. Αν αυτές διεξαχθούν, τότε αυτά θα επιβιώσουν για κάποιο διάστημα, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, θα διαλυθούν. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε. Αυτό το κομματικό σύστημα δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της κοινωνίας. Αντίθετα, θα τα επιδεινώσει και θα προσθέσει νέα. Η Ινδία θα εντείνει την παρεμβατικότητά της. Θα συνεχιστεί η διαδικασία μετατροπής του Νεπάλ σε νέο Σικκίμ. Επομένως, η λαϊκή εξέγερση και η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο, για την εγκαθίδρυση ενός νέου δημοκρατικού κράτους και η πρόοδος προς το σοσιαλισμό σύντομα θα καταστεί ωριμότερη. Εμείς θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Για περισσότερα για τους λαϊκούς αγώνες και το επαναστατικό κίνημα στο Νεπάλ, βλ. εδώ.

Tagged:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: