Μέλπω Αξιώτη: Ομιλία στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης (20-25/04/1949)

Στην επέτειο θανάτου της Μέλπω Αξιώτη (22/05/1973) δημοσιεύεται η ομιλία που εκφώνησε στις 22/04/1949 στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης (20-25/04/1949) που σχεδιάστηκε να διεξαχθεί στο Παρίσι, όμως επειδή η αντιδραστική γαλλική κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε πολλούς προσκεκλημένους (συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων) να εισέλθουν στη Γαλλία, διεξήχθη ταυτόχρονα και στην Πράγα. Η Μέλπω Αξιώτη εκφώνησε την ομιλία της ως εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, στο Παρίσι, όπου ζούσε διωγμένη από την Ελλάδα, μέχρι το 1950, οπότε και απελάθηκε από την αντιδραστική γαλλική κυβέρνηση.

***

Λόγος της αντιπροσώπου της Ελλάδας

Μέλπω Αξιώτη

Έχω την τιμή να μεταφέρω στο Παγκόσμιο Συνέδριο των οπαδών της ειρήνης το χαιρετισμό της Δημοκρατικής Ελλάδας.

Γνωρίζετε όλοι σας την Ακρόπολη της Αθήνας και θα την έχετε ίσως επισκεφτεί.

H Μέλπω Αξιώτη

Ζητώ από σας να ξεχάσετε μια στιγμή την Ακρόπολη και να ρίξετε μια προσεχτική ματιά στη σύγχρονη Ελλάδα.

Γιατί στην Ελλάδα είναι που οι εμπρηστές πασχίζουν ν’ ανάψουν την πυρκαγιά ενός τρίτου πολέμου. Μα ο ανεξάντλητος ηρωισμός ενός μικρού λαού αποφασισμένου να κάνει όλες τις θυσίες για να διατηρήσει τη λευτεριά του, ανάτρεψε τα σχέδια όλων των Αγγλοαμερικάνικων επιτελείων. Στον Τσώρτσιλ χρωστιέται πρώτ’ απ’ όλα η πρωτοβουλία του σχεδίου για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν δεν έχει τελειώσει ακόμα ο δεύτερος. Το Δεκέμβρη του 1944, τα στρατεύματά του χτύπησαν την Αθήνα που μόλις είχε απελευθερωθεί και την χτύπησαν «από ξηράς, από θαλάσσης κι από αέρος», σύμφωνα με το τερατώδικο ανακοινωθέν του στρατηγού Σκόμπυ.

Απ’ την εποχή εκείνη κιόλας, όταν ακόμα ο πρόεδρος Ρούσβελτ ακολουθούσε μια πολιτική ενότητας ανάμεσα στους συμμάχους, ο Τσώρτσιλ ματοκυλούσε τους Έλληνες αγωνιστές της αντίστασης, με σκοπό να εξασφαλίσει μια στρατηγική βάση κι ένα οπλοστάσιο ενάντια στις καινούργιες δημοκρατίες που γεννιούνταν στην Ευρώπη. Κι από τότε τα Βρετανικά στρατεύματα δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα, με το πρόσχημα να εξασφαλίσουν την τάξη σε μας. Στην πραγματικότητα, όμως, οργάνωσαν ένα καθεστώς διώξεων και τρομοκρατίας, το πιο φρικτό που γνώρισε η Ελλάδα στην ιστορία της.

Παρ’ όλα αυτά, οι Βρετανικές προσπάθειες απότυχαν ολοκληρωτικά ύστερα από δυο χρόνια κι αναγκάστηκαν οι Άγγλοι να μεταβιβάσουν «την ευθύνη» της διατήρησης της τάξης στους Αμερικάνους.

Έτσι, στις 12 του Μάρτη 1947, ο Τρούμαν εξάγγειλε το περίφημο «δόγμα» του για τη «βοήθεια» στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Να όμως ποια ήταν η πραγματική έννοια του δόγματος αυτού, όπως τη χαρακτήρισε ο θεωρητικός του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Λήπμαν.

«Διαλέξαμε την Ελλάδα και την Τουρκία, όχι γιατί είχανε πραγματικά ανάγκη βοήθειας, αλλά γιατί αποτελούν για μας τις στρατηγικές πύλες που οδηγούν στη Μαύρη θάλασσα και στην καρδιά της Σοβ. Ένωσης».

Ας μεταφράσουμε τώρα το δόγμα Τρούμαν στη γλώσσα της Ελληνικής πραγματικότητας. Δίδω τον λόγο στην υπεραντιδραστική Αθηναϊκή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»: «Από τότε που οι Αμερικάνοι έλαβαν την αίτησίν μας για μια οικονομική βοήθεια, μας έστειλαν αφεντικά, ακόμα αποστολές που ανακαλούσαν, διόριζαν, υπαγόρευαν νόμους και υπέβαλαν φορολογικά βάρη. Τέτοιος ήταν ο όρος της βοήθειας που μας εδόθη εν ονόματι του δόγματος Τρούμαν. Η Ελλάς, η οποία δεν υπετάχθη και κατόρθωσε να πει το «όχι» στους εχθρούς της, υπετάχθη στους φίλους της. Είναι ψέμα να λέμε ότι κυβερνώμεθα μόνοι μας. Μας κυβερνούν με το τηλέφωνο και με το ράδιο. Κανένα καθεστώς των Ναζί δεν ήταν τόσο τυραννικό όσο το σημερινό.

Είναι ψέμα όταν λέμε ότι η Ελλάς υπάρχει. Η Ελλάς είναι υποδουλωμένη, υποδουλωμένη όπως κανένας άλλος λαός της Μαύρης, της Ερυθράς, ή της Κίτρινης φυλής δεν έχει ταπεινωθεί κι αλυσοδεθεί, δεν έχει υποβιβασθεί σε μια τέτοια σκλαβιά που δε γνώρισε ποτέ του ούτε νικητής, ούτε νικημένος, ούτε ουδέτερος».

Όπως βλέπετε, η αμερικάνικη επέμβαση είναι τόσο ολοκληρωτικοί, που κι αυτοί οι λακέδες τους δεν μπορούν να την αποσιωπήσουν ολότελα.

Ωστόσο, για να μπορούν οι καινούργιοι καταχτητές να κρατούν γερά τα ηνία της εξουσίας, για να μπορούν να κάνουν την Ελλάδα μια βάση επίθεσης, χρειάζονταν να πνίξουν κάθε αντίσταση. Δυόμισι χιλιάδες πατριώτες εκτελέστηκαν «νόμιμα» ύστερα από μια δικαστική παρωδία.

Δέκα χιλιάδες άλλοι δολοφονήθηκαν απ’ την Αστυνομία, χωροφυλακή και τις μοναρχοφασιστικές συμμορίες.

Εβδομήντα χιλιάδες δημοκράτες γεμίζουν αυτή τη στιγμή τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από τότε που άρχισε η Αμερικάνικη επέμβαση, 250 χιλιάδες πατριώτες πέρασαν απ’ τα στρατόπεδα της Ελλάδας. Ένα εκατομμύριο κάτοικοι της υπαίθρου, δηλαδή, το 1/7 του πληθυσμού της χώρας αναγκάστηκαν απ’ το μοναρχοφασιστικό στρατό να εγκαταλείψουνε τις εστίες τους. Κι όμως, αυτή η απίστευτη τρομοκρατία δεν μπόρεσε να λυγίσει την αντίσταση των πατριωτών.

Οι Αμερικάνοι έβαψαν τα χέρια τους στο αίμα, μα δε μπόρεσαν να υποτάξουν τον Ελληνικό λαό».

Σε συνέχεια, η συν. Μέλπω Αξιώτη μίλησε για τα 100άδες εκατομμύρια δολάρια και για τα εκατομμύρια τόνους και πολεμικά εφόδια που στέλνουν στο μοναρχοφασισμό για τη σφαγή του Ελληνικού λαού.

«Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα», συνεχίζει η αντιπρόσωπός μας. «Αμερικάνοι αεροπόροι παίρνουν μέρος στις μάχες. Κι όπως κάποτε οι χιτλερικοί αεροπόροι στην Ισπανία, έτσι κι αυτοί τώρα βομβαρδίζουνε τα’ απελευθερωμένα χωριά μας και παίρνουν μέρος στις μάχες ενάντια στο Δ.Σ., υπάρχουν δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις κατάρριψης αεροπλάνων απ’ την αντιαεροπορική άμυνα του Δ.Σ., στα οποία επέβαιναν Αμερικάνοι και Άγγλοι αεροπόροι».

Συνεχίζοντας, μιλά για τα στρατιωτικά έργα που φτιάχνουν οι Αμερικάνοι στην Ελλάδα, για τις προκλήσεις τους ενάντια στις Λαϊκές Δημοκρατίες, για τον ύπουλο ρόλο που παίζει η λεγόμενη Βαλκανική επιτροπή του ΟΗΕ, που ‘ναι όργανο και πραχτορείο των εμπρηστών του πολέμου.

«Οι εμπρηστές του πολέμου, όμως, γελάστηκαν στους υπολογισμούς τους στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός είχε προσφέρει στο διάστημα του δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου 500.000 απ’ τα παιδιά του στο βωμό της συμμαχικής Νίκης. Ύστερα απ’ τη Νίκη, στάθηκε ο μοναδικός λαός στην Ευρώπη που υποχρεώθηκε να συνεχίσει τον αγώνα για να ξανακαταχτήσει τη λευτεριά του. Και βρήκε την ηθική δύναμη για να ξαναρχίσει μιαν αντίσταση 10 φορές πιο σκληρή και πιο αιματηρή απ’ την προηγούμενη. Ο λαός μας μάχεται παντού. Οι απεργίες των εργατών, των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων διαδέχονται η μια την άλλη, παρά την άγρια τρομοκρατία, παρά την ποινή του θανάτου με την οποία απειλούν τους απεργούς. Και με τα λίγα όπλα που κατόρθωσε ν’ αποσπάσει απ’ τους δημίους του, ο Ελληνικός λαός δημιούργησε το θρυλικό λαϊκό στρατό του, το ΔΣΕ.

Μερικές δεκάδες χιλιάδες πατριώτες που ενσαρκώνουν την αγάπη, την ελπίδα και το μέλλον ενός ολόκληρου λαού, τρία ολόκληρα χρόνια επιβάλλουν τη θέλησή τους στους 300 χιλιάδες μισθοφόρους του μοναρχοφασισμού που είναι εξοπλισμένοι στην εντέλεια απ’ τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Πέρσι το καλοκαίρι, 120.000 μοναρχοφασίστες πολέμησαν 3 ολόκληρους μήνες για να εκτοπίσουν τους αντάρτες απ’ το Γράμμο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γράμμος ξανακαταλήφτηκε από το Δ.Σ., ενώ δυο ταξιαρχίες μισθοφόρων εξοντώθηκαν ολοκληρωτικά. Ο Δ.Σ.Ε., δημιουργημένος απ’ τις πιο πλατιές λαϊκές μάζες, αποτελεί σήμερα μιαν επιβλητική δύναμη καλά εκπαιδευμένη και πειθαρχημένη.

Η εξέλιξή του κι οι τελευταίες του επιτυχίες μάς επιτρέπουν να κάνουμε την πρόβλεψη ότι πλησιάζει η μέρα της ολοκληρωτικής απελευθέρωσης της χώρας μας. Ο Ελληνικός λαός δε θέλησε ποτέ αυτόν τον πόλεμο. Επανειλημμένα η Π.Δ.Κ έκανε προτάσεις στους αντιπάλους της για μια Λαϊκή και δημοκρατική ειρήνη, για μια ειρήνη που θα εξαφάνιζε κάθε ξενική επέμβαση, για μια ειρήνη που θα μπορούσε να σώσει την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τις ελευθερίες του λαού της.

Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, όμως, ούτε καν θέλησαν ν’ ακούσουν. Γιατί η Ελλάδα αποτελεί γι’ αυτούς ένα πολύτιμο ορμητήριο για τις μελλοντικές τους επιθέσεις.

Πληρώνουν δολάρια.

Απαιτούν το αίμα μας!

Στη δίκη της Νυρεμβέργης οι σύμμαχοι δίκασαν και καταδίκασαν τους υπεύθυνους χιτλερικούς σαν εγκληματίες πολέμου.

Μπρος σε τούτη τη συνέλευση των λαών της Γης, η δημοκρατική Ελλάδα κατηγορεί για εγκληματίες πολέμου τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συνεργάτες τους. Κατηγορούμε τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συνεργάτες τους, γιατί μετέτρεψαν την απελευθερωμένη απ’ το βάρβαρο χιτλεροφασισμό Ελλάδα σ’ ένα απέραντο πεδίο θανάτου.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος άρχισε στην Ισπανία. Η ήττα της δημοκρατικής Ισπανίας ενθάρρυνε τους επιτιθέμενους φασίστες να επιχειρήσουν την εισβολή και σ’ άλλη χώρα της Ευρώπης.

Οι σημερινοί επιτιθέμενοι πάνε να επαναλάβουνε το ίδιο πείραμα στην Ελλάδα. Μα η σημερινή κατάσταση διαφέρει από μια ουσιαστική άποψη από την τοτινή. Σήμερα, το Παγκόσμιο Δημοκρατικό στρατόπεδο είναι σε θέση να κάνει ν’ αποτύχουν οι καινούργιες αυτές εγκληματικές προσπάθειες. Η Ελλάδα μάχεται στην πρωτοπορία των δημοκρατικών δυνάμεων του κόσμου για την ειρήνη.

Αν οι προκλήσεις των αμερικάνων ιμπεριαλιστών να επεκτείνουν την πολεμική πυρκαγιά απότυχαν ως τώρα στη γωνιά τούτη της Γης, αυτό χρωστιέται σε μεγάλο μέρος στο γενναίο αγώνα που διεξάγει ο ελληνικός λαός.

Βοηθώντας την Ελλάδα στον αγώνα της για την απελευθέρωσή της, υπερασπίζετε την ειρήνη του κόσμου.

Κύριοι αντιπρόσωποι,

Κάνουμε έκκληση στο Συνέδριο να ψηφίσει μια απόφαση που να καταδικάζει την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα (Χειροκροτήματα.). Ζητούμε απ’ όλους τους οπαδούς της ειρήνης ν’ απαιτήσουν την άμεση ανάκληση όλων των ξένων αποστολών και το σταμάτημα της εγκληματικής επέμβασης των ιμπεριαλιστών ενάντια στον ελληνικό λαό, για να μπορέσει να λύσει μόνος του κι ελεύθερα το εσωτερικό του πρόβλημα. Ζητάμε απ’ όλους τους οπαδούς της ειρήνης να μας βοηθήσουνε ηθικά και υλικά στο θαρραλέο αγώνα που διεξάγουμε ενάντια στους καινούργιους μνηστήρες της παγκόσμιας κηδεμονίας.

Το κείμενο της ομιλίας βρίσκεται στο βιβλίο «Το παγκόσμιο συνέδριο των οπαδών της ειρήνης» (σ.σ. 68-72) που κυκλοφόρησε στη Λεύτερη Ελλάδα το Μάη του 1949. Ελάχιστες τροποποιήσεις στην ορθογραφία και σε σημεία στίξης από parapoda.

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: