Αρουντάτι Ρόι: Η Ινδία μετατρέπεται σε ένα ινδουιστοφασιστικό εγχείρημα

Τους τελευταίους λίγους μήνες, οι αρχές σε ινδικές πολιτείες που κυβερνώνται από το κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, το Ινδικό Λαϊκό Κόμμα (BJP), έχουν αρχίσει να κατεδαφίζουν, σπίτια, καταστήματα και άλλους χώρους επιχειρήσεων που ανήκουν σε μουσουλμάνους οι οποίοι απλώς θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μάλιστα, οι πρωθυπουργοί αυτών των πολιτειών υπερηφάνως επιδεικνύουν αυτή την πολιτική πεπραγμένων τους στις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Από όσα μπορώ να κατανοήσω, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί τη στιγμή κατά την οποία μια βαθιά προβληματική, εύθραυστη δημοκρατία μετατρέπεται – ανοιχτά και ανερυθρίαστα – σε ένα εγκληματικό, ινδουιστοφασιστικό εγχείρημα με τρομακτική λαϊκή υποστήριξη. Τώρα φαίνεται ότι κυβερνόμαστε από γκάνγκστερ που παρουσιάζονται ως ινδουιστές άνθρωποι του θεού. Κατά το σκεπτικό των τελευταίων, οι μουσουλμάνοι αποτελούν τον υπ’ αριθμόν 1 δημόσιο κίνδυνο.

Στο παρελθόν, οι μουσουλμάνοι έχουν τιμωρηθεί με πογκρόμ, λιντσαρίσματα, στοχευμένες δολοφονίες, δολοφονίες εντός φυλακής, κατασκευασμένες από την αστυνομία «ένοπλες συγκρούσεις» και φυλακίσεις υπό ψεύτικα προσχήματα. Η κατεδάφιση των κατοικιών και των επιχειρήσεών τους είναι μόνο ένα νέο – και αρκετά αποτελεσματικό – όπλο που έχει προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

Από τον τρόπο με τον οποίο αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται στα ΜΜΕ και γίνεται λόγος για αυτό, η μπουλντόζα έχει επενδυθεί με ένα είδος θεϊκής, τιμωρητικής εξουσίας. Αυτή η απειλητική μηχανή με τις τεράστιες μεταλλικές δαγκάνες που χρησιμοποιείται για να «συντρίψει τον εχθρό», απεικονίζεται ως μια μηχανική, γελοιογραφική εκδοχή ενός μυθικού θεού που σκοτώνει δαίμονες. Έχει καταστεί το γούρι του νέου, τιμωρητικού ινδουιστικού έθνους. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πόζαρε δίπλα από μια τέτοια μπουλντόζα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ινδία – είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν γνώριζε ακριβώς τι έκανε και ποιον επιδοκίμαζε κατ’ αυτό τον τρόπο. Για ποιον άλλον λόγο ένας αρχηγός κράτους θα έκανε κάτι το τόσο αλλόκοτο όσο είναι η φωτογράφιση με μια μπουλντόζα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης;

Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικές αρχές επιμένουν ότι δεν στοχοποιούν τους μουσουλμάνους και απλώς κατεδαφίζουν αυθαίρετα οικοδομημένες ιδιοκτησίες. Προβαίνουν σε μια αποστολή όπως αυτή του καθαρισμού που έχει ένας Δήμος. Αυτή η επιχειρηματολογία, φυσικά, δεν αποσκοπεί ούτε καν στο να είναι πειστική. Αποσκοπεί στο να είναι περιπαικτική και να ενσταλάξει τον τρόμο. Γιατί οι αρχές και οι περισσότεροι Ινδοί γνωρίζουν ότι οι περισσότερες κατασκευές σε κάθε ινδική πόλη και κωμόπολη είναι είτε παράνομες είτε μισονόμιμες.

Η κατεδάφιση κατοικιών και επιχειρήσεων μουσουλμάνων απλώς για τιμωρητικούς λόγους, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς δυνατότητα έφεσης ή ακρόασης, επιτυγχάνει πολλούς στόχους με τη μία.

Προ εποχής της μπουλντόζας, η τιμωρία για τους μουσουλμάνους ανατιθόταν σε επαγρυπνούντες όχλους και την αστυνομία, η οποία είτε συμμετείχε στην τιμωρία είτε επέλεγε να κοιτά αλλού. Η κατεδάφιση ιδιοκτησιών, ωστόσο, περιλαμβάνει όχι μόνο την αστυνομία, αλλά και τις δημοτικές αρχές, τα ΜΜΕ – τα οποία πρέπει να είναι παρόντα για να διευρύνουν και διαδώσουν το θέαμα της σφαγής των δαιμόνων – και τα δικαστήρια, τα οποία πρέπει να κοιτούν αλλού και να μην παρεμβαίνουν. Αποσκοπεί να πει στους μουσουλμάνους: «Είστε μόνοι σας. Καμία βοήθεια δεν θα έλθει. Δεν υπάρχει εφετείο. Κάθε θεσμός που αποτελούσε τμήμα των ελέγχων και της διατήρησης ισορροπιών σε εκείνη την παλιά δημοκρατία είναι τώρα ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας».

Ο Μπόρις Τζόνσον πάνω σε μπουλντόζα κατά την επίσκεψή του στην Ινδία τον περασμένο Απρίλη. (φωτό)

Οι ιδιοκτησίες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από άλλες κοινότητες σχεδόν ποτέ δεν στοχοποιούνται κατ’ αυτό τον τρόπο.

Στις 16 Ιούνη, για παράδειγμα, δεκάδες χιλιάδες νέων εξαγριωμένων με την νέα πολιτική της κυβέρνησης του BJP αναφορικά με την πρόσληψη στο στρατό, προέβησαν σε ένα βίαιο ξέσπασμα σε όλη τη βόρεια Ινδία. Έκαψαν τρένα και οχήματα, απέκλεισαν δρόμους και, σε μία πόλη, έκαψαν ακόμα και τα γραφεία του BJΡ. Όμως, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι μουσουλμάνοι. Επομένως, τα σπίτια και οι οικογένειές τους θα παραμείνουν ασφαλή.

Στις δύο τελευταίες γενικές εκλογές, του 2014 και του 2019, το BJP απέδειξε πειστικά ότι δεν χρειάζεται την ψήφο των 200.000.000 που αποτελούν το μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας, για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Επομένως, στην πραγματικότητα, βιώνουμε ένα είδος στέρησης δικαιώματος ψήφου. Αυτό θα έχει επικίνδυνες συνέπειες. Γιατί όταν δεν έχεις πολιτικά δικαιώματα, δεν έχεις σημασία. Καθίστασαι επουσιώδης. Μπορείς να χρησιμοποιηθείς και να σε κακομεταχειριστούν. Μάρτυρες αυτού είναι που γινόμαστε τώρα.

Ακόμα και αφότου ανώτατοι αξιωματούχοι του BJP δημοσίως έβρισαν ό,τι οι μουσουλμάνοι έχουν πιο ιερό, το κόμμα δεν έχασε την υποστήριξη ή δεν δέχτηκε μια σοβαρή κριτική από τον βασικό πυρήνα υποστήριξής του.

Έχουν υπάρξει σημαντικές διαμαρτυρίες από μουσουλμάνους, σε απάντηση σε αυτές τις προσβολές. Οι διαμαρτυρίες ήταν κατανοητές, καθώς το περιστατικό αυτό ήρθε εν μέσω τόσης βίας και εκβαρβαρισμού. Μόνο που, όπως αναπόφευκτα συμβαίνει, κάποιοι ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους, έκαναν λόγο για ανάγκη ψήφισης νόμου περί βλασφημίας των θείων, που το ΒJP πιθανώς ακόμα πιο ευχαρίστως θα ψήφιζε, γιατί τότε, σχεδόν κάθε σχόλιο για τον ινδουιστικό εθνικισμό θα μπορούσε επίσης να είναι ποινικά κολάσιμο βάσει ενός τέτοιου νόμου. Θα χρησίμευε ώστε στην πράξη να πάψει κάθε κριτική και να παρεμποδίζεται κάθε σώφρων σχολιασμός για το πολιτικό και ιδεολογικό χάος στο οποίο βυθίζεται η Ινδία. Άλλοι μεμονωμένοι διαδηλωτές, κάποιος μάλιστα από ένα σημαντικό πολιτικό κόμμα, το Πανινδικό Συμβούλιο Ενότητας Μουσουλμάνων (ΑΙΜΙΜ) κάλεσαν σε απαγχονισμούς, ενώ άλλοι σε αποκεφαλισμούς – όλα αυτά, βέβαια, χρησιμεύουν στο να επιβεβαιώσουν όλα τα στερεότυπα για τους μουσουλμάνους τα οποία η ινδική Δεξιά εργάζεται τόσο σκληρά ώστε να διαιωνίσει. Με τέτοια, όμως, υψηλά τείχη από εκατέρωθεν ύβρεις και απειλές κατά της ζωής, κανένας διάλογος δεν φαντάζει εφικτός.

Αυτή η πόλωση που ακολούθησε τις διαδηλώσεις το μόνο που έκανε είναι να αυξήσει την υποστήριξη προς το BJP. Η υβρίστρια εκπρόσωπος τύπου του BJP είναι τώρα εκτός κόμματος, όμως έχει ανοιχτά αγκαλιαστεί από τα στελέχη του. Το πολιτικό της μέλλον φαντάζει λαμπρό.

Σήμερα στην Ινδία, ζούμε το πολιτικό ισοδύναμο της πολιτικής της καμένης γης. Τα πάντα – όλοι οι θεσμοί που πήραν χρόνια για να οικοδομηθούν – καταστρέφονται. Είναι κάτι το συγκλονιστικό. Μια νέα γενιά νέων ανθρώπων θα μεγαλώσουν με πλήρη πλύση εγκεφάλου, χωρίς καμία σύνδεση με την ιστορία ή την πολιτισμική συνθετότητα της χώρας τους. Το καθεστώς – με τη βοήθεια του μιντιακού μηχανισμού που αποτελείται από 400 τηλεοπτικούς σταθμούς, αναρίθμητες ιστοσελίδες και εφημερίδες – δίνει το ρυθμό του φανατισμού και του μίσους, που τροφοδοτείται από χαρακτήρες που σπέρνουν το μίσος και από τις δύο πλευρές του ινδουιστομουσουλμανικού διπόλου.

Από τις διαμαρτυρίες για τα σχόλια της εκπροσώπου Τύπου του BJP (φωτό: Francis Mascarenhas/Reuters. Πηγή: Al Jazeera)

Στο πλαίσιο της ινδουιστικής Δεξιάς υπάρχει μια νέα, επιθετική ακροδεξιά που επιδεικνύει μια αισθητή κινητικότητα που η κυβέρνηση Μόντι όλο και περισσότερο δυσκολεύεται να ελέγξει γιατί αποτελεί το βασικό πυρήνα υποστήριξης του BJP. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί πλέον ρουτίνα το να συναντά κανείς ανοιχτά καλέσματα σε γενοκτονία των μουσουλμάνων. Έχουμε φτάσει στο σημείο της μη επιστροφής.  Αυτό που όσοι από εμάς στεκόμαστε ενάντια σε αυτό, και ιδίως η μουσουλμανική κοινότητα στην Ινδία, χρειάζεται να σκεφτούμε είναι πώς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε με αυτό; Πώς θα αντισταθούμε σε αυτό; Αυτά είναι δύσκολα ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν, γιατί σήμερα, στην Ινδία, ακόμα και η ίδια η αντίσταση, όσο ειρηνική και να είναι, θεωρείται ένα ειδεχθές έγκλημα σχεδόν παρόμοιο με τρομοκρατική ενέργεια.

Μετάφραση από τα αγγλικά parapoda. Το κείμενο στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Al Jazeera στις 17/06/2022. Για περισσότερα για την κατάσταση στην Ινδία, βλ. εδώ. Επίσης, πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο «Το ζήτημα των καστών στην Ινδία» από το ΚΚΙ (Μαοϊκό) (εκδ. Προλετκούλτ. Για επικοινωνία: proletconnect@gmail.com).

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: