Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό): Ενάντια στο νέο Κανονισμό περί Δασικής Προστασίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Κεντρική Επιτροπή

18 Ιούλη 2022

Ενάντια στο νέο Κανονισμό περί Δασικής Προστασίας

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού) απερίφραστα καταδικάζει το νέο Κανονισμό περί Δασικής Προστασίας που προετοίμασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών & Κλιματικής Αλλαγής στις 28 Ιούνη. Ο κανονισμός για την εφαρμογή του Νόμου περί Δασικής Προστασίας του 1980, που τροποποιήθηκε χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες, παραβιάζει όλους τους Νόμους και τα δικαιώματα των ιθαγενικών λαών της χώρας, ιδίως τα δικαιώματα των Γκραμ Σάμπχα (σ. parapoda: Τοπικών Συμβουλίων, βλ. εδώ) που πρόβλεπε ο PESA (σ. parapoda: Νόμος του 1996 για την επέκταση της αυξημένης δικαιοδοσίας των ντόπιων στη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και σε περιοχές της Ινδίας πλειοψηφικά κατοικούμενες από ιθαγενείς και «προστατευόμενες» από το Πέμπτο Πρόγραμμα του Συντάγματος) και ο Νόμος περί Δικαιωμάτων στα Δάση του 2006. Ο κανονισμός επιτρέπει στις επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών και των κομπραδόρων γραφειοκρατών αστών όπως οι Αντάνι και Αμπάνι να αναλαμβάνουν έργα υποδομών και εξόρυξης σε δασικές περιοχές χωρίς δυσκολίες για την απόκτηση άδειας από την κυβέρνηση.

Μαχήτριες και μαχητές του καθοδηγούμενου από το ΚΚΙ (Μαοϊκό) Λαϊκού Αντάρτικου Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο σημερινός κανονισμός παραβιάζει το Νόμο περί Δικαιωμάτων στα Δάση του 2006 που παρείχε δικαιώματα στους ιθαγενείς οι οποίοι καλλιεργούσαν τη γη τα 75 προηγούμενα χρόνια. Αντιβαίνει, επίσης, και την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2013 που καθιστούσε ξεκάθαρη την προϋπόθεση απόσπασης άδειας από τη Γκραμ Σάμπχα για την εκμετάλλευση της δασικής γης.

Η κεντρική κυβέρνηση είχε την αρμοδιότητα, μέσω μιας ειδικά συσταθείσας Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Δάση (ΣΕΔ), να επιτρέπει τη μη δασική δραστηριότητα σε δασική γη πέραν των πέντε εκταρίων. Μετά το 2009, το Υπουργείο Περιβάλλοντος πέρασε μια απόφαση που προνοούσε ότι η ΣΕΔ δεν θα διατυπώνει προτάσεις, αν η εκάστοτε πολιτειακή κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει το ζήτημα και η Γκραμπ Σάμπχα δεν έχει συγκατατεθεί. Αργότερα, το Υπουργείο εξέδωσε πλήθος κανονισμών που όλοι στρέφονταν ενάντια στα δικαιώματα των Γκραμ Σάμπχα.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, ο οποίος διάκειται ενάντια στον κανονισμό που είχε εκδοθεί αρχικά, το 2003, η ΣΕΔ θα εγκρίνει ένα έργο και θα διαβιβάζει το ζήτημα στην πολιτειακή κυβέρνηση για τη διευθέτηση του υπολοίπου της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές κυβερνητικές αρχές θα έχουν πλήρη εξουσία για να εγκρίνουν μία πρόταση. Από τις 240 προτάσεις στο πρώτο μισό του 2019, η ΣΕΔ είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τις 193, που αποσπούσαν συνολικά 9.220,64 εκτάρια δασικής γης για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, εξορυκτικών και αρδευτικών έργων, έργων υποδομών και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση ήδη, επί μακρό χρονικό διάστημα, παραβίαζε τα δικαιώματα των ιθαγενών και τώρα επικύρωσε και τυπικά αυτή την παραβίαση.

Ο νέος Κανονισμός περί Δασικής Προστασίας αποτελεί τμήμα της ινδουστικής σοβινιστικής ατζέντας για μια «Νέα Ινδία» που έχει η βραχμανιστική ινδουιστική φασιστική κεντρική κυβέρνηση με επικεφαλής το BJP (σ.parapoda: Ινδικό Λαϊκό Κόμμα, το κυβερνών κόμμα, που ανήκει σε μια «ομπρέλα» φασιστικών οργανώσεων, των οποίων αποτελεί πολιτικό εκφραστή). Δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος από αυτόν τον κανονισμό, όχι μόνο για τους ιθαγενείς, αλλά για το φυσικό πλούτο της χώρας, και αυτό είναι κάτι που αφορά όλες τις καταπιεζόμενες τάξεις και τμήματα της κοινωνίας. Επομένως, όλες οι επαναστατικές, δημοκρατικές, ιθαγενικές οργανώσεις και οι οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι φιλολαϊκές ΜΚΟ και μεμονωμένα άτομα είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να τον αντιπαλέψουν. Η ΚΕ καλεί όλες τις καταπιεζόμενες τάξεις και στρώματα, καθώς και τους πατριώτες της χώρας να ενωθούν στον αγώνα ενάντια στον κανονισμό, στο πνεύμα του νικηφόρου αγώνα των αγροτών. Καλεί σε ανάληψη συγκεκριμένου προγράμματος δράσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου του κοινοβουλίου την περίοδο των μουσώνων (σ.parapoda: Τρεις φορές το χρόνο διεξάγεται συνεδρίαση, μία για τον προϋπολογισμό, μία την περίοδο των μουσώνων – η φετινή θα έχει 18 συνεδριάσεις – και μία το χειμώνα), γιατί πιθανώς θα εκδοθεί σχετικό διάταγμα (σ.parapoda: Εκδίδεται από τον πρόεδρο της χώρας με σύσταση της κυβέρνησης, τα διαστήματα που δεν λειτουργεί το κοινοβούλιο). Καλεί σε διοργάνωση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο κανονισμό τη Διεθνή Ημέρα των Ιθαγενών στις 9 Αυγούστου.

Abhay

Εκπρόσωπος Τύπου

της Κεντρική Επιτροπής

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Μετάφραση parapoda. Για περισσότερα στα ελληνικά για τον Λαϊκό Πόλεμο και τα λαϊκά κινήματα στην Ινδία, βλ. εδώ. Επίσης, για το ζήτημα των καστών στην Ινδία έχει κυκλοφορήσει το ομώνυμο βιβλίο του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκού)  από τις εκδόσεις Προλετκούλτ (επικοινωνία: proletconnect@gmail.com)

Tagged:

One thought on “Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό): Ενάντια στο νέο Κανονισμό περί Δασικής Προστασίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: