Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό): Για την αποφυλάκιση των βιαστών της Μπιλκίς Μπάνο

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Κεντρική Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

20/08/2022

Να καταδικάσουμε την αποφυλάκιση των ισοβιτών για την υπόθεση του μαζικού βιασμού της Μπιλκίς Μπάνο!

Να αντισταθούμε στον εκφασισμό του κυβερνητικού μηχανισμού!

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΙ (Μαοϊκού) καταδικάζει την αποφυλάκιση από την κυβέρνηση της Γκουτζαράτ των καταδικασμένων για το βιασμό της Μπιλκίς Μπάνο και τη δολοφονία 14 ανθρώπων στις ταραχές στη Γκουτζαράτ του 2002 (σ.parapoda: πρωθυπουργός της Γκουτζαράτ (και επιβλέπων τη σφαγή 2.000 μουσουλμάνων κατά το πογκρόμ αυτό ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι). Καλούμε όλους τους δημοκράτες, τις προοδευτικές δυνάμεις, τους πατριώτες και τον λαό της χώρας σφόδρα να καταδικάσουν αυτή την κίνηση. Τους καλούμε να υψώσουν τη φωνή τους στον εκφασισμό του κυβερνητικού μηχανισμού που επιδεινώνει την κατάσταση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Μπιλκίς Μπάνο

Στις 15 Αυγούστου 2022, η πολιτειακή κυβέρνηση της Γκουτζαράτ αποφυλάκισε τους καταδικασμένους σε ισόβια για την υπόθεση του βιασμού της Μπιλκίς Μπάνο  κατά τις ταραχές στη Γκουτζαράτ το 2002 και της δολοφονίας μπροστά στα μάτια της 14 μελών της οικογένειάς της, με 6 από τα πτώματα να μην βρίσκονται ποτέ. Η Μπάνο είχε υποβάλει μήνυση για να αποδοθεί Δικαιοσύνη και οι αυτουργοί καταδικάστηκαν το 2008 σε ισόβια από ένα ειδικό δικαστήριο του Κεντρικού Γραφείου Πληροφοριών (CBI) (σ.parapoda: 11 από τους 20 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε ισόβια, 7 απαλλάχτηκαν και ένας αστυνομικός φυλακίστηκε για 3 χρόνια επειδή αρνήθηκε να καταγράψει την καταγγελία της Μπάνο). Η κυβέρνηση όρισε μια επιτροπή (σ.parapoda: Η επιτροπή, με επικεφαλής τον διορισμένο από την πολιτειακή κυβέρνηση περιφερειάρχη της Γκόντρα, περιλάμβανε επίσης δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος BJP, έναν πρώην δημοτικό σύμβουλο του BJP και μέλος του τμήματος γυναικών του ΒJP) και, μετά από σύσταση της επιτροπής (σ.parapoda: αυτονόητα ομόφωνη), οι καταδικασμένοι αποφυλακίστηκαν.

Η κατάσταση των μειονοτήτων, των καταπιεζόμενων λαών και κοινοτήτων είναι παρόμοια με αυτή που ανέφερε η Μπιλκίς Μπανό : «Η αποφυλάκιση αυτών των καταδικασμένων αφαίρεσε την γαλήνη μου και την πίστη μου στη Δικαιοσύνη». Οι καταδικασμένοι δεν ήταν παρά μέλη των RSS (σ.parapoda: Εθνική Οργάνωση Εθελοντών, η μεγαλύτερη φασιστική οργάνωση στον κόσμο, μητρική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος BJP), VHP(σ.parapoda: Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών, δεξιά ινδουιστική εθνικιστική οργάνωση) και Μπάτζρανγκ Νταλ (σ.parapoda: Νεολαία του VHP) και αποφυλακίστηκαν επειδή ήταν μέλη αυτών των ινδουιστικών σοβινιστικών οργανώσεων στις οποίες πρόσκεινται οι Μόντι-Σαχ (σ.parapoda: υπουργός εσωτερικών της Ινδίας). Ο Ραμές Τσαντάνα, ένας από τους καταδικασμένους που αποφυλακίστηκαν, δήλωσε: «Η έρευνα προχωρούσε καλά όσο το Τμήμα Ερευνών Εγκλημάτων (CID) της Αστυνομίας της Γκουτζαράτ ασχολούταν με την υπόθεση» (σ.parapoda: Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι καταδικασμένοι έγιναν «αποδιοπομπαίοι τράγοι» από το τότε πολιτικό καθεστώς του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου, από τη στιγμή που ασχολήθηκε το CBI). Αυτή η δήλωση ξεκάθαρα αναδεικνύει πώς η κυβέρνηση κατευθύνει τη Δικαιοσύνη. Αποκαλύπτει τα δεινά που προκαλούν οι φασίστες στη χώρα υπό τη διακυβέρνηση του βραχμανιστικού ινδουιστικού φασιστικού BJP, για το οποίο η Γκουτζαράτ χρησιμεύει ως πρότυπο.

Γυναίκες του BJP επιφυλάσσουν υποδοχή ηρώων στους αποφυλακισμένους βιαστές και δολοφόνους (φωτό: ΡΤΙ)

Η δημοσιογράφος Ράνα Αγιούμπ, που διεξήγε μια ενδελεχή έρευνα για τις ταραχές και έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο φάκελος της Γκουτζαράτ» ταλαιπωρείται από τη Δικαιοσύνη σε μια υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος (σ.parapoda: που έλαβε για φιλανθρωπικές δράσεις. Επίσης, διώκεται για τον χαρακτηρισμό ως «ινδουιστών τρομοκρατών» κάποιων διαδηλωτών ενάντια στη χιτζάμπ). Οι πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας Σρι Κουμάρ, Σαντζίβ Μπατ και η κοινωνική αγωνίστρια Τίστα Σιταλβάντ από τη Γκουτζαράτ, που στάθηκαν υπέρ της μουσουλμανικής μειονότητας κατά τις ταραχές, συνελήφθησαν ξανά, την ίδια μέρα που εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για τη σχετιζόμενη με τις ταραχές υπόθεση Τζάφρι (σ.parapoda: O Εχσάν Τζάφρι, πρώην μέλος της ινδικής βουλής με το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο δολοφονήθηκε το 2002 στη σφαγή στον Όμιλο Γκουλμπάργκ, μια μουσουλμανική μεσο-μεγαλοαστική γειτονιά στη συνοικία Τσαμανπούρα της πρωτεύουσας της Γκουτζαράτ Αχμενταμπάντ, που πλειοψηφούσαν ινδουιστές, όπου δολοφονήθηκαν 69 μουσουλμάνοι). Ο σκηνοθέτης Αβινάς Ντας συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη γιατί αναδημοσίευσε στο twitter μια φωτογραφία που έδειχνε τον υπουργό εσωτερικών Αμίτ Σαχ με τη συλληφθείσα (σ.parapoda: για υπόθεση διαφθοράς) αξιωματούχο της IAS (σ.parapoda: Ινδική Διοικητική Υπηρεσία, ο πυρήνας της ινδικής γραφειοκρατίας) Πούτζα Σινγκχάλ (σ.parapoda: αρμόδια για τις εξορύξεις και τη βιομηχανία στην πολιτεία Τζάρκχαντ). Είναι ξεκάθαρη η αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την εξάλειψη κάθε αντίθεσης προς το καθεστώς Ναρέντρα Μόντι-Αμίτ Σαχ και για την παραμονή του στην εξουσία μετά τις ερχόμενες γενικές εκλογές.

Αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ωμή πραγματικότητα ότι ο εκφασισμός πλήττει όλους τους τομείς. Η Κεντρική Επιτροπή μας απευθύνει έκκληση σε όλους τους καταπιεζόμενους της χώρας, τις επαναστατικές, δημοκρατικές οργανώσεις και τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αντισταθούν σε αυτή την επικίνδυνη τάση και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διάσωση της χώρας.

Abhay

Εκπρόσωπος Τύπου

της Κεντρικής Επιτροπής

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Μετάφραση parapoda. Για περισσότερα στα ελληνικά για τον Λαϊκό Πόλεμο και τα λαϊκά κινήματα στην Ινδία, βλ. εδώ. Επίσης, για το Ζήτημα των Καστών στην Ινδία έχει κυκλοφορήσει το ομώνυμο βιβλίο του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκού)  από τις εκδόσεις Προλετκούλτ (επικοινωνία: proletconnect@gmail.com)

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: