Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του Κ.Κ. Φιλιππίνων

Για τον αντάρτικο αγώνα που διεξάγει ο καθοδηγούμενος από το ΚΚ Φιλιππίνων Νέος Λαϊκός Στρατός και τις εξελίξεις στη χώρα από τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, παρατίθεται ακολούθως συνέντευξη του Μάρκο Βαλμπουένα, εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος.

***

Μπορείτε να μας μιλήσετε για εσάς, το υπόβαθρό σας και το ρόλο σας εντός του ΚΚΦ;

Είμαι επικεφαλής του Γραφείο Ενημέρωσης του ΚΚΦ. Έχω επιφορτιστεί με την έκδοση ανακοινώσεων και τη δημοσίευση άρθρων εκ μέρους του Κόμματος για την προώθηση, ανάπτυξη και αποσαφήνιση των θέσεων και απόψεων του ΚΚΦ για τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το φιλιππινέζικο προλεταριάτο και ο λαός, καθώς και για τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καταπιεζόμενοι λαοί σε όλο τον κόσμο. Επικοινωνώ με τα μέσα και άλλες οργανώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι είναι το ΚΚΦ και ο ΝΛΣ και για τι πολεμάτε; Τι ελπίζετε να πετύχετε;

Το ΚΚΦ είναι το κόμμα και το πρωτοπόρο απόσπασμα της φιλιππινέζικης εργατικής τάξης και του προλεταριάτου. Ιδρύθηκε στις 26 Δεκέμβρη 1968. Καθοδηγείται από την ιδεολογία του μαρξισμού-λενινισμού-μαοϊσμού. Είναι η πρωτοπορία της φιλιππινέζικης επανάστασης. Οργάνωσε τον Νέο Λαϊκό Στρατό στις 29 Μάρτη 1969 ώστε να διεξάγει επαναστατικό ένοπλο αγώνα.

Το ΚΚΦ έχει δεκάδες χιλιάδες μέλη από εργάτες, αγρότες και διάφορα τμήματα της μικροαστικής τάξης, καθώς και στοιχεία από την εθνική αστική τάξη. Ο ΝΛΣ δεν αποκαλύπτει την αριθμητική του δύναμη, όμως έχει δημιουργήσει περίπου 110 αντάρτικα μέτωπα σε πάνω από 70 επαρχίες των Φιλιππίνων σε σύνολο 82.

Η Φιλιππινέζικη Επανάσταση είναι μια λαϊκοδημοκρατική επανάσταση. Αποσκοπεί στον τερματισμό του μισοαποικιακού και μισοφεουδαρχικού συστήματος στο οποίο κυριαρχεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Στοχεύει στην ανατροπή της ταξικής κυριαρχίας της κομπραδόρικης μεγαλοαστικής τάξης και των μεγαλοφεουδαρχών. Επιδιώκει τη δημιουργία και καθοδήγηση μιας λαϊκοδημοκρατικής κυβέρνησης, ώστε αυτή να υλοποιήσει μια αγροτική μεταρρύθμιση και μια πανεθνική εκβιομηχάνιση.  Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και προοδευτικού κοινωνικού και οικονομικού συστήματος που θα απαντά στις ανάγκες του λαού και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Η ένοπλη κομμουνιστική αντίσταση στις Φιλιππίνες είναι μια από τις μακροβιότερες ένοπλες εξεγέρσεις στον κόσμο. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι επιτρέπει στο κίνημα να συνεχίζει μετά από τόσες πολλές δεκαετίες;

Ο ΝΛΣ για πάνω από πέντε δεκαετίες προβάλλει επαναστατική αντίσταση πρωτίστως βασιζόμενος στην υποστήριξη των αγροτικών μαζών. Για το κέρδισμα των αγροτικών μαζών, ο ΝΛΣ υλοποιεί μια αγροτική μεταρρύθμιση, με ελάχιστο στόχο τη μείωση της γαιοπροσόδου, την εξάλειψη της τοκογλυφίας, την αύξηση των μισθών των εργατών γης και των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Ο ΝΛΣ βοηθά τις αγροτικές μάζες να οικοδομήσουν τις μαζικές τους οργανώσεις που χρησιμεύουν ως θεμέλιο για την εγκαθίδρυση των μονάδων της λαϊκής κυβέρνησης σε επίπεδο βάσης.

Ο ΝΛΣ επίσης χαίρει της υποστήριξης και στρατολογεί μαχητές από εργάτες και στρώματα των μεσαίων τάξεων μέσω παράνομων οργανώσεων στις πόλεις.

Μαχητές του ΝΛΣ σε στάση προσοχής τραγουδούν τη «Διεθνή».

Ως μια μικρότερη στρατιωτική δύναμη που αντιμετωπίζει μια μεγάλη και υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική και αστυνομική δύναμη, ο ΝΛΣ διεξάγει αντάρτικο αγώνα ώστε, σιγά-σιγά, να συγκεντρώσει αυτός δύναμη και να αποδυναμώσει τον αντίπαλό του. Έχοντας κυρίως ντόπιους αγρότες ως μαχητές του, ο ΝΛΣ έχει άριστη γνώση του εδάφους και του κοινωνικού πεδίου επί των οποίων δρα. Χτυπά μόνο στα αδύναμα σημεία του εχθρού και αποφεύγει αποφασιστικές μάχες. Άντεξε 14 χρόνια στρατιωτικού νόμου επί Μάρκος, μια σειρά αντιαντάρτικων εκστρατειών κατά τα τελευταία 36 χρόνια, μεταξύ άλλων τις ολόπλευρες στρατιωτικές επιθέσεις και την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών τα τελευταία 5 χρόνια.

Ως μια επαναστατική οργάνωση που παλεύει ήδη από το 1969, υποχρεωθήκατε κατά κάποιο τρόπο να αντιλαμβάνεστε τον αγώνα σας ως μακράς διάρκειας ή το ΚΚΦ/ΝΛΣ ήδη γνώριζε ότι θα ήταν παρατεταμένη χρονικά η ένοπλη σύγκρουση; Διαβλέπετε νίκη στο άμεσο μέλλον;

Εξαρχής, το ΚΚΦ/ΝΛΣ γνώριζε ότι η ένοπλη αντίσταση θα ήταν ένας παρατεταμένος πόλεμος. Αυτός ήταν ένας απαραίτητος δρόμος που θα ακολουθούταν, γιατί ο ΝΛΣ ξεκίνησε αδύναμος και μικρός και αντιμετωπίζει μια μεγάλη εχθρική δύναμη την οποία η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο χρηματοδοτεί, εξοπλίζει και δίνει στρατιωτικές συμβουλές.

Επιπρόσθετα, οι Φιλιππίνες είναι ένα αρχιπέλαγος 7.000 και πλέον νησιών και δεν έχει χερσαία σύνορα με άλλες χώρες. Ο ΝΛΣ δεν λαμβάνει ξένη στρατιωτική υποστήριξη και χρειάζεται να βασίζεται σε σκληρή πολιτική και στρατιωτική δουλειά για να δυναμώσει.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πόσο σύντομα η Φιλιππινέζικη Επανάσταση θα πετύχει τη νίκη. Όμως η οικονομική και πολιτική κρίση του συστήματος εξουσίας στις Φιλιππίνες και η κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για τη σταθερή πρόοδο του ένοπλου αγώνα και της λαϊκοδημοκρατικής επανάστασης.

Πώς περιγράφετε την ιδεολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων;

Το ΚΚΦ καθοδηγείται από τον μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό, με συστατικά στοιχεία τον διαλεκτικό και τον ιστορικό υλισμό, την πολιτική οικονομία και τον επιστημονικό σοσιαλισμό. Είναι καθοριστικής σημασίας για το Κόμμα να εφαρμόζει τον μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό στις συγκεκριμένες συνθήκες των Φιλιππίνων. Το ΚΚΦ ανεβάζει το ιδεολογικό επίπεδο των μελών του μέσω οργανωμένων μαθημάτων εκπαίδευσης σε βασικό, ενδιάμεσο και προχωρημένο επίπεδο.

Το ΚΚΦ αντιτίθεται στον σύγχρονο ρεβιζιονισμό που επικράτησε στην πρώην Σοβιετική Ένωση από το 1956 μέχρι τη διάλυση του κομμουνιστικού της κόμματος το 1990, καθώς και στην Κίνα, από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, το 1978. Οι σύγχρονοι ρεβιζιονιστές διαστρεβλώνουν τον μαρξισμό-λενινισμό για να αφοπλίσουν και να αποδυναμώσουν το προλεταριάτο, ώστε η αστική τάξη να ανακτήσει την εξουσία και να παλινορθώσει το καπιταλιστικό σύστημα με όλη του τη σαπίλα.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο πεδίο των μαχών και πώς το ΚΚΦ/ΝΛΣ τοποθετείται επ’ αυτής;

Από το 2017, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων (ΕΔΦ) και η Φιλιππινέζικη Εθνική Αστυνομία (ΦΕΑ) διεξάγουν ολόπλευρες επιθέσεις ενάντια στον ΝΛΣ που χαρακτηρίζονται από μια βάρβαρη εκστρατεία καταστολής των αγροτικών μαζών, για τη διακοπή της πολιτικής και υλικής υποστήριξης των τελευταίων στον ΝΛΣ, από εντατικές επιχειρήσεις κατασκοπίας (μεταξύ άλλων και με την εκτεταμένη χρήση ντρόουν που φέρουν συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης) και στοχευμένες επιχειρήσεις στρατευμάτων που αριθμούν από μερικές εκατοντάδες ως χιλιάδες σε ένα ή και περισσότερα όμορα αντάρτικα μέτωπα.

Ασφαλώς, στον πόλεμο, υπάρχουν απώλειες. Ως τώρα, ο ΝΛΣ έχει αποφύγει να δώσει αποφασιστικές μάχες και έχει ελαχιστοποιήσει τα μεγάλα πισωγυρίσματα. Ο ΝΛΣ συνεχίζει να επεκτείνει τα εδάφη ή τις περιοχές επιχειρήσεών του για να διευρύνει και να ενισχύσει τους δεσμούς του με τις αγροτικές μάζες και να αναγκάσει τον αντίπαλο να σκορπίζει και να εξαντλεί τις δυνάμεις του.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στο πεδίο μάχης που αντιμετωπίζει το ΚΚΦ/ΝΛΣ στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση;

Αυτή τη στιγμή, θα έλεγα ότι, μεταξύ άλλων, είναι το να ξεπεράσει τις μεγάλης κλίμακας στοχευμένες επιθέσεις του εχθρού, τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την εκστρατεία ειρήνευσης και καταστολής των αγροτικών μαζών.

Ο ΝΛΣ πρέπει σταθερά να τηρεί μια υψηλού επιπέδου αντάρτικη στρατιωτική πειθαρχία για να διατηρεί τον εχθρό στα τυφλά και να καθιστά άχρηστο τον εξοπλισμό παρακολούθησης που διαθέτει. Για παράδειγμα, οι μονάδες του ΝΛΣ δεν μπορούν να στρατοπεδεύουν σε ένα σημείο για παρατεταμένες περιόδους. Πρέπει πάντα να κρύβονται κάτω από τις «στέγες» που δημιουργούν τα πυκνά δάση και δεν μπορούν να εκθέτουν μεγάλους σχηματισμούς σε ανοιχτά πεδία, κι αυτό, για να αποφύγουν να ανιχνευτούν από ντρόουν. Πρέπει να γνωρίζουν άριστα την τέχνη του μαγειρέματος με φωτιά χωρίς καπνό και να κινούνται τη νύχτα χωρίς φως. Πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν μη ανιχνεύσιμες τις διαδρομές τροφοδοσίας και εξοπλισμού τους. Πρέπει πάντα να ελέγχουν τον εξοπλισμό και τις προμήθειες για πιθανές εχθρικές συσκευές γεωεντοπισμού. Παράλληλα με την αποφυγή αμυντικής δράσης, οι μονάδες του ΝΛΣ πρέπει να είναι πάντα έτοιμες για εμπλοκή και για τη διεξαγωγή ενεργητικής άμυνας.

Σε ένα αντάρτικο μέτωπο, οι μονάδες του ΝΛΣ πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγουν συντεταγμένες επιθέσεις τακτικής φύσης σε διάφορα σημεία για την αποδιοργάνωση του εχθρού και για να εμποδίσουν τον τελευταίο να φτάσει σε μια επίθεση με βασική αιχμή όπου θα συγκεντρώσει δυνάμεις για να καταφέρει πλήγμα. Αυτό συνεπάγεται οργάνωση και αποστολή μικρών ομάδων κρούσης, πολιτοφυλακών και αντάρτικων μονάδων στα μετόπισθεν του εχθρού.

Λόχος του ΝΛΣ πριν τη διεξαγωγή επιχείρησης

Ταυτόχρονα, ο ΝΛΣ και οι καθοδηγητικές κομματικές επιτροπές πρέπει να είναι σε θέση να ξεσηκώνουν, να οργανώνουν και να κινητοποιούν τις μάζες με τη διεξαγωγή του αγώνα για γη και την καταπολέμηση της φεουδαρχικής, της μισοφεουδαρχικής και όλων των άλλων μορφών καταπίεσης. Πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στη λαχτάρα των μαζών για δικαιοσύνη ενάντια στα φασιστικά εγκλήματα που διαπράττουν οι κρατικές δυνάμεις, ώστε να εμψυχώνονται και να εντείνουν τον αγώνα τους.

Πώς αντιμετωπίζει ο ΝΛΣ τις απώλειες στο πεδίο της μάχης και τις παραδόσεις μαχητών του;

Ασφαλώς, το ΚΚΦ/ΝΛΣ γνωρίζουν ότι οι απώλειες και οι υποχωρήσεις είναι αναπόφευκτες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο, το Κόμμα και ο ΝΛΣ γνωρίζουν επίσης ότι πολλές από τις απώλειες ή τις παραδόσεις για τις οποίες κάνει λόγο το κράτος ή τα ΜΜΕ είναι αβάσιμες. Οι δηλώσεις του εχθρού για παράδοση πάνω από 20.000 μελών του ΝΛΣ είναι γελοίες, λαμβανομένου υπόψη ότι, πριν από λίγα χρόνια, είχε δηλώσει ότι ο ΝΛΣ έχει 4.000 ή και λιγότερους μαχητές. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές τις «παραδόσεις» αφορούν άοπλους άμαχους που υποβάλλονται σε συστηματική στρατιωτική πίεση, κακομεταχείριση και απειλές.

Το επίπεδο της ιδεολογικής και πολιτικής συνείδησης των μαχητών του ΝΛΣ ανυψώνεται με συστηματική εκπαιδευτική και πολιτιστική δουλειά. Οι μαχητές ατσαλώνονται και καθίστανται πιο αποφασιστικοί στο να παλέψουν και να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους για την υπόθεση του λαού. Στους συντρόφους που πέφτουν στον αγώνα αποδίδονται τιμές.

Ταυτόχρονα, οι μονάδες του ΝΛΣ πρέπει να εντοπίζουν τις αδυναμίες τους και να αντλούν διδάγματα από αυτές. Πολύ συχνά, οι απώλειες είναι αποτέλεσμα έλλειψης πειθαρχίας ή αδυναμίας τήρησης των βασικών στρατιωτικών αρχών.

Έχει επιτυχία ο ΝΛΣ στη στρατολόγηση νέων μελών στην ένοπλη αντίσταση; Αν ναι, τι τους προσελκύει στην υπόθεση αυτή;

Υπάρχει σταθερή ροή στη στρατολογία στον ΝΛΣ, η οποία προέρχεται από τις αγροτικές μάζες και ιδίως τη νεολαία. Η στρατολόγηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις αντάρτικες ζώνες όπου υλοποιείται η αγροτική μεταρρύθμιση και διεξάγονται και άλλοι αντιφεουδαρχικοί αγώνες από τις μάζες από κοινού με τον ΝΛΣ. Σε εκείνες τις περιοχές, οι κόκκινοι μαχητές θεωρούνται πρότυπα από τη νεολαία και πολλοί επιδιώκουν να καταστούν οι ίδιοι τέτοιοι, ώστε να μπορούν να υπηρετούν την κοινότητά τους και να βοηθήσουν να προχωρήσει η υπόθεση της επανάστασης συνολικά.

Οι μάζες, που έχουν δει ή βιώσει την φασιστική βαρβαρότητα του εχθρού συχνά οδηγούνται στην προσχώρηση στον ΝΛΣ. Βλέπουν ότι μόνο με την προσχώρηση αυτή μπορούν να αμυνθούν, να ανταπαντήσουν και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πολλοί μαζικοί αγωνιστές που καταδιώκονται από τον εχθρό επιδιώκουν το ασφαλές καταφύγιο των αντάρτικων μετώπων του ΝΛΣ.

Υπάρχει επίσης μια σταθερή στρατολογία μαχητών από εργάτες και διανοούμενους στις πόλεις, ιδίως από αυτούς που έχουν προσχωρήσει σε παράνομες επαναστατικές οργανώσεις. Πολλοί προσχωρούν στον ΝΛΣ γιατί γνωρίζουν ότι οι φιλοδοξίες τους για την κοινωνία και τη χώρα μπορούν να γίνουν πράξη μόνο με την ένοπλη επανάσταση.

Το ΚΚΦ/ΝΛΣ είναι ένα πανεθνικό δίκτυο οργανωτικά, όμως έχετε ξένους εθελοντές μαχητές από άλλες χώρες στις τάξεις σας;

Πράγματι, έχουν υπάρξει μη Φιλιππινέζοι που έχουν ενταχθεί στον ΝΛΣ. Ακόμα και τώρα, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ερωτήματα από το εξωτερικό αναφορικά με το πώς μπορούν κάποιοι να γίνουν μαχητές στον ένοπλο αγώνα στις Φιλιππίνες.

Πώς βλέπετε τον νέο πρόεδρο Φέρντινταντ Μάρκος Τζούνιορ και την επιστροφή της οικογένειας των Μάρκος στην εξουσία; Τι σημαίνει αυτό ιστορικά για εκείνους που δεν γνωρίζουν τη διακυβέρνηση του πατέρα του;

Η άνοδος του Φέρντινταντ Μάρκος Τζούνιορ και η επιστροφή της οικογένειας των Μάρκος στην εξουσία είναι μια σαφής ένδειξη της σαπίλας του πολιτικού συστήματος εξουσίας στις Φιλιππίνες. Ο Μάρκος Τζούνιορ χρησιμοποίησε την τεράστια ποσότητα του παράνομα αποκτημένου πλούτου των Μάρκος για να συνωμοτήσει με την άρχουσα κλίκα του Ντουτέρτε ώστε να νοθεύσει το ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης των ψήφων και να πετύχει μια «σαρωτική» νίκη, παρά το γεγονός ότι, στην πραγματικότητα, δεν έκανε τίποτα τα τελευταία χρόνια. Η άνοδός του στην εξουσία μαζί με τους Ντουτέρτε, σε συμμαχία με τους Αρόγιο και Εστράντα (σ.parapoda: πολιτικές δυναστείες, μέλη των οποίων έχουν φυλακιστεί για διαφθορά), σηματοδοτεί την άνοδο στην εξουσία των χειρότερων από τις πολιτικές δυναστείες στις Φιλιππίνες.

Αποτελεί και ειρωνεία της τύχης το ότι οι Μάρκος επέστρεψαν στην εξουσία ακριβώς όταν ο φιλιππινέζικος λαός θα «γιόρταζε» την 50ή επέτειο από την κήρυξη το 1972 του στρατιωτικού νόμου από τον δικτάτορα πατέρα του Μάρκος, του συνονόματου, που εγκαθίδρυσε επί 14 χρόνια ένα βασίλειο του τρόμου και της λεηλασίας. Ο Μάρκος ο Α’ κατάργησε το κογκρέσο, έκλεισε όλα τα δικαστήρια και επέβαλε στρατιωτική εξουσία. Κατέστειλε όλη την αντιπολίτευση και την αντίσταση σε αυτόν, συλλαμβάνοντας περίπου 70.000, βασανίζοντας πάνω από 30.000 και δολοφονώντας πάνω από 3.000 ανθρώπους. Οι Μάρκος προέβησαν σε μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και τα κρατικά δάνεια. Υπολογίζεται ότι συσσώρευσαν επί της εξουσίας τους πάνω από 10 δις $, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων κρύφτηκε σε εξωχώριες τράπεζες, εικονικές επιχειρήσεις, κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής και άλλα είδη πολυτελείας. Το μεγαλύτερο τμήμα του πλούτου αυτού παραμένει στα χέρια τους και χρησιμοποιήθηκε για την πολιτική τους αποκατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών, οι Μάρκος, σε μια χονδροειδή διαστρέβλωση της ιστορίας, προώθησαν εντατικά το αφήγημα ότι η περίοδος του στρατιωτικού νόμου ήταν τα «χρυσά χρόνια» για τις Φιλιππίνες. Ασφαλώς θα χρησιμοποιήσουν την ανανεωμένη εξουσία τους ώστε να διευρύνουν περαιτέρω τον πλούτο τους και την πολιτική τους δυναστεία.

Από την άλλη, η μοιραία επιστροφή των Μάρκος στην 50ή επέτειο από την κήρυξη στρατιωτικού νόμου έχει ξεσηκώσει τις πατριωτικές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στις Φιλιππίνες, ώστε αυτές να διεξάγουν εντατικές καμπάνιες για την απονομή δικαιοσύνης για όλα τα θύματα του στρατιωτικού νόμου και την καταπολέμηση του σημερινού καθεστώτος των Μάρκος και όλων των αντιδημοκρατικών και αντεθνικών πολιτικών τους.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΚΚΦ. Πώς θα επηρεάσει αυτό τη δράση του ΝΛΣ;

Η άρνηση του καθεστώτος των Μάρκος να διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες με το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων (ΕΔΜΦ, σ.parapoda: Μέτωπο συσπείρωσης επαναστατικών και άλλων δημοκρατικών πολιτικών, κοινωνικών και άλλων οργανώσεων, την πρωτοβουλία για την ίδρυση του οποίου, το 1973, πήρε το ΚΚΦ το 1971) δίνει στον ΝΛΣ έναν ακόμα λόγο να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα. Την επομένη αυτής, ο Μάρκος διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις του να «εντείνουν το ρυθμό» του αντιαντάρτικου πολέμου τους, κάτι που θα οδηγήσει μόνο σε αχαλίνωτη στρατιωτική και αστυνομική βία και κακομεταχείριση του λαού. Όπως όλα τα προηγούμενα καθεστώτα, ο Μάρκος δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει το κυρίαρχο πρόβλημα της έλλειψης γης και της αρπαγής γης. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα αυτό οξύνεται από τη σπουδή των πολυεθνικών ομίλων να επεκτείνουν τις εξορυκτικές δραστηριότητές τους και τις φυτείες για εξαγωγή, κάτι που οδηγεί σε ευρεία εκτόπιση των αγροτών από τη γη τους.

Ο ΝΛΣ έχασε πρόσφατα τους Κα Όρις και Κα Μποκ, δύο βετεράνους του κινήματος που υπηρετούσαν ο καθένας τους την υπόθεση για πάνω από 50 χρόνια. Πόσο σημαντικοί ήταν οι δυο τους για το κίνημα και πόσο βλαπτική ήταν η απώλεια αυτών των δύο αναντικατάστατων ηγετών για το ένοπλο κομουνιστικό κίνημα;

Οι Κα Όρις και Κα Μποκ ήταν δύο από τους βασικούς καθοδηγητές του Κόμματος και του ΝΛΣ. Η συμβολή τους στην ανάπτυξη του Κόμματος και του ΝΛΣ είναι ανυπολόγιστη. Εκπαίδευσαν τουλάχιστον δύο γενιές στελεχών και μαχητών. Ο θάνατός τους στα χέρια του εχθρού αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για το επαναστατικό κίνημα.

Νεαρό ζευγάρι μαχητών του ΝΛΣ υπογράφει τα χαρτιά για τον γάμο του παρουσία μαρτύρων.

Είναι προς όφελος του Κόμματος και του ΝΛΣ το ότι ασκούσαν συλλογική καθοδήγηση, που σημαίνει ότι τα προγράμματα δράσης, οι πολιτικές και οι αποφάσεις εκπονούνταν μέσω συλλογικής δουλειάς. Εξάλλου, υπάρχει πληθώρα νεότερων στελεχών και στρατιωτικών αξιωματικών που είναι παραπάνω από ικανοί να αντικαταστήσουν τους Κα Όρις και Κα Μποκ. Ο θάνατος μεγάλων ηγετών είναι όπως η πτώση γιγαντιαίων δέντρων σε ένα δάσος: δημιουργείται μια τρύπα στο πυκνό δάσος, η οποία όμως επιτρέπει στο φως του ήλιου να περάσει και, με τη σειρά του, να θρέψει τα νέα δέντρα και αυτά να αναπτυχθούν.

Πώς επιζεί η κληρονομιά που άφησαν οι Κα Όρις και Κα Μποκ; Τι δίδαξαν στη νεολαία του κινήματος και πώς επηρέασαν τη νεότερη γενιά καθοδηγητών του ΚΚΦ/ΝΛΣ;

Τόσο ο Κα Όρις όσο και ο Κα Μποκ ήταν εξέχοντες αντάρτες μαχητές του ΝΛΣ. Επί πολλά χρόνια, ηγήθηκαν της ανάπτυξης των μονάδων του ΝΛΣ από ομάδες σε λόχους, μέσω του αντάρτικου πολέμου, και πάντοτε δίδασκαν τους μαχητές του ΝΛΣ να είναι κοντά στις μάζες. Μέχρι την τελευταία τους πνοή, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, εργάζονταν μαζί με τους νεότερους αξιωματικούς του ΝΛΣ, συμμετέχοντας σε διασκέψεις, επισημαίνοντας τα θετικά στοιχεία τους και βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους.

Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε περισσότερο υλικό για τη ζωή και τη δράση των Κα Όρις και Κα Μποκ που μπορούν να εμπνεύσουν και να διδάξουν τις νεότερες και τις μελλοντικές γενιές κομμουνιστών και Κόκκινων μαχητών στις Φιλιππίνες.

Μπορείτε να αποσαφηνίσετε τι συμβαίνει και υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για τη δολοφονία του Κα Όρις;

Οι αξιωματούχοι του στρατού ισχυρίστηκαν ότι ο Κα Όρις σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού και επιδρομής μονάδας στρατού ενάντια σε στρατόπεδο του ΝΛΣ στις 30 Οκτώβρη. Στην πραγματικότητα, στρατιώτες τον σταμάτησαν καθ’ οδόν και τον απήγαγαν την προηγούμενη νύχτα. Ο Κα Όρις και ο γιατρός του (Κα Πίκα) ταξίδευαν με μοτοσυκλέτες σε ένα ιατρικό κέντρο για αποθεραπεία του. Οι μοτοσυκλετιστές, που ήταν ντόπιοι, δεν βρέθηκαν ποτέ. Παρά την κατακραυγή, ο στρατός δεν επέτρεψε να εξεταστούν από ανεξάρτητο ιατροδικαστή τα πτώματα. Επικαλούμενος «πρωτόκολλα του Covid-19», αποτέφρωσε τα πτώματα χωρίς καν να ενημερώσει τις οικογένειές τους, κάτι που ξεκάθαρα σημαίνει ότι είχε πρόθεση να κάψει τις αποδείξεις του εγκλήματός του.

Ποια είναι η άποψή σας για τις αντικυβερνητικές τζιχαντιστικές ομάδες στις Φιλιππίνες, όπως το Ισλαμικό Κράτος-Επαρχία Ανατολικής Ασίας και τους Ισλαμιστές Μαχητές της Ελευθερίας Μπανγκασμόρο (σ.parapoda: πρόκειται για την Αυτόνομη Περιοχή στο Μουσουλμανικό Μιντανάο); Συγκρούεται ο ΝΛΣ με αυτές τις ομάδες;

Πολλές από τις λεγόμενες τζιχαντιστικές ένοπλες ομάδες στις Φιλιππίνες είναι, στην πραγματικότητα, ένοπλες ομάδες που συνδέονται με τον αγώνα της μειονότητας του λαού των Μόρο σε πολλά σημεία του Μιντανάο. Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες ανήκαν είτε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Μόρο (ΕΑΜΜ) είτε στο Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Μόρο (ΙΑΜΜ), που κάποτε ήταν μια επαναστατική μαχητική οργάνωση που ασπαζόταν τη φιλοδοξία του λαού των Μόρο για εθνική αυτοδιάθεση (σ.parapoda: Το δεύτερο αποσπάστηκε από το πρώτο το 1978).

Επί πολλά χρόνια, οι επαναστατικές δυνάμεις διατηρούσαν τυπικές και άτυπες συμμαχίες με αυτές τις ομάδες των Μόρο κατά την εποχή που ενεργά μάχονταν για την υπόθεση του λαού των Μόρο. Το 1997, το ΕΑΜΜ συνθηκολόγησε με την κυβέρνηση Ράμος, με αντάλλαγμα μια ταπεινωτική συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Το ΙΑΜΜ πήρε τον ίδιο δρόμο το 2014. Τα στελέχη του τώρα ηγούνται της τοπικής «Αρχής του Μπανγκασμόρο», μετά τη συμφωνία παράδοσης των όπλων. Σε συνεργασία με ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, οι αξιωματούχοι του τώρα συμμετέχουν στην εκμετάλλευση και τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών των Μόρο. Η γη των τελευταίων συνεχίζει να κατέχεται από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της φιλιππινέζικης κυβέρνησης. Ο βομβαρδισμός της πόλης Μαράουι το 2017 ήταν μια υπενθύμιση στο λαό των Μόρο ότι πρέπει να συνεχίσει να υποτάσσεται στη φιλιππινέζικη κυβέρνηση. Ο μειονοτικός λαός των Μόρο συνεχίζει να καταπιέζεται: έτσι, πολλές ομάδες συνεχίζουν να εξοπλίζονται για να υπεραστιστούν τη γη τους, συνεχίζοντας την προαιώνια αντίσταση του λαού τους. Πολλές από αυτές τις ομάδες έχουν επικεφαλής τοπικούς πολιτικούς ηγέτες, όμως επίσης κάποιες συνεργάζονται με το στρατό.

Γενικά, ο ΝΛΣ δεν θεωρεί αυτές τις ομάδες ανταγωνιστικές προς την εθνικοδημοκρατική υπόθεση του φιλιππινέζικου λαού. Ο ΝΛΣ αποδίδει τη δέουσα αναγνώριση στην εξουσία τους στην περιοχή τους όταν διεξάγει πολιτική δουλειά στις μάζες, παρότι επαγρυπνεί για το γεγονός ότι κάποιες ομάδες συμπράττουν στην αντιαντάρτικη δουλειά των ΕΔΦ.

Έχει το ΚΚΦ/ΝΛΣ σχέσεις συνεργασίας, ή έστω καλές, με διεθνείς κομμουνιστικές οργανώσεις ή κομμουνιστικές ομάδες με έδρα το εξωτερικό;

Το ΚΚΦ και οι άλλες επαναστατικές δυνάμεις που είναι σύμμαχες στο Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων διατηρούν καλές σχέσεις με άλλες κομμουνιστικές, επαναστατικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις και άτομα σε άλλες χώρες. Αυτές οι σχέσεις ποικίλλουν, από τυπικούς δεσμούς ως τακτική επικοινωνία.

Τα μέλη του ΝΛΣ κάποιες φορές συκοφαντούνται ως εγκληματίες και δεν αποκαλούνται αντάρτες που παλεύουν για μια ιδεολογική υπόθεση. Τι λέτε επ’ αυτού;

Παντού στον κόσμο, επί αιώνες, όσοι αγωνίζονται για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση χαρακτηρίζονται συμμορίτες και εγκληματίες. Στις Φιλιππίνες, η ένοπλη επανάσταση από την περίοδο της Ισπανικής αποικιοκρατίας ως την αμερικανική αποικιοκρατία και αργότερα τη νεοαποικιοκρατία – αποκαλούνταν με διάφορους χαρακτηρισμούς από συμμορίτες ως στασιαστές. Φυσικά, τα τελευταία χρόνια, οι αντιδραστικοί έχουν στραφεί στη χρήση του όρου «τρομοκράτες» για να συκοφαντούν τον ΝΛΣ.

Ασφαλώς, η συκοφάντηση από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους αντιδραστικούς σημαίνει μόνο ότι το ΚΚΦ και ο ΝΛΣ εξακολουθούν να κάνουν το σωστό, δηλαδή να παλεύουν για την υπόθεση του λαού, να τον υπερασπίζονται απέναντι στην κρατική τρομοκρατία και να προωθούν τη φιλοδοξία του για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Ο ΝΛΣ επικρίνεται για τη χρήση ναρκών, καθώς αυτές απειλούν πολίτες. Χρησιμοποιεί τέτοιες ο ΝΛΣ και, αν ναι, γιατί;

Ο ΝΛΣ χρησιμοποιεί νάρκες με ελεγχόμενη πυροδότηση. Αυτές είναι χειροποίητες και κατασκευάζονται με τοπικά υλικά. Το ΚΚΦ και ο ΝΛΣ ισχυρίζονται ότι αυτές οι νάρκες δεν εμπίπτουν στον ορισμό των όπλων που απαγορεύονται από τη Συνθήκη της Οτάβα, καθώς δεν εκρήγνυνται με επαφή ή προσέγγιση από το θύμα. Πυροδοτούνται μόνο όταν υπάρχει ένας ξεκάθαρος στρατιωτικός στόχος και τοποθετούνται όταν στήνουμε μια ενέδρα. Αυτές οι νάρκες δεν αφήνονται χωρίς έγνοια, σε αντίθεση με τις χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ στην Καμπότζη, το Λάος και πολλές άλλες χώρες. Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις επίσης ισχυρίζονται ότι οι δικές τους νάρκες C-19 δεν περιλαμβάνονται στη συνθήκη της Οτάβα, καθώς πυροδοτούνται με ελεγχόμενο τρόπο.

Το ΚΚΦ συχνά επικρίνει το ΚΚ Κίνας. Συχνά προκαλείται σύγχυση στον κόσμο από αυτό, καθώς τόσο το ΚΚΦ όσο και το ΚΚΚ δηλώνουν κομμουνιστικά. Ποια είναι η άποψη του ΚΚΦ για την Κίνα; Πότε και πώς η Κίνα παρέκκλινε από τις πραγματικά επαναστατικές κομμουνιστικές αρχές της;

Πράγματι, το ΚΚ Κίνας ήταν κάποτε μια επαναστατική οργάνωση και βρισκόταν στο κέντρο του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος μέχρι το θάνατο του Μαο Τσε Τουνγκ το 1976. Από το 1978, το ΚΚΚ καταλήφθηκε από σύγχρονους ρεβιζιονιστές, με επικεφαλής τον Ντενγκ Χσιάο Πινγκ.

Για πάνω από μια δεκαετία (μέχρι το θάνατό του το 1992), ο Ντενγκ ανέτρεψε όλες τις επιτυχίες του σοσιαλιστικού συστήματος στην Κίνα. Με το σύνθημα των «προσανατολισμένων προς την αγορά μεταρρυθμίσεων» και της «οικογενειακής ευθύνης», το ΚΚΚ επέτρεψε την επανιδιωτικοποίηση της γης και τη διάλυση των άλλοτε παραγωγικών κομμούνων, κάτι που υποχρέωσε σε εκτόπιση εκατοντάδες εκατομμύρια αγρότες και τη μετατροπή τους σε έναν αχανή ωκεανό φτηνής μη απασχολημένης εργατικής δύναμης. Συνδικάτα και επαναστατικές εργατικές επιτροπές διαλύθηκαν, καθώς τα εργοστάσια τέθηκαν υπό τη διοίκηση μάνατζερ και γραφειοκρατών, οι οποίοι ακολούθως μετέτρεψαν τις κρατικές επιχειρήσεις σε ιδιωτικές.

Επί ΚΚΚ, προέκυψε μια κρατική μονοπωλιακή αστική τάξη, ο πλούτος της οποίας είναι σχεδόν αδιανόητα μεγάλος. Αυτή χρησιμοποιεί την κρατική εξουσία για να μεγαλώσει τον πλούτο και την εξουσία της. Ελέγχει κρατικές επιχειρήσεις καθώς και μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και μέχρι το θάνατό του, ο ίδιος ο Μαο Τσε Τουνγκ εφιστούσε την προσοχή στην εμφάνιση των σύγχρονων ρεβιζιονιστών ή της αστικής τάξης εντός του κομμουνιστικού κόμματος, καθώς παρατήρησε το φαινόμενο αυτό στη Σοβιετική Ένωση μετά το θάνατο του Στάλιν, αλλά και στο ΚΚΚ ακόμα και επί ηγεσίας του. Πάλεψε σκληρά ενάντια στα στελέχη του ΚΚΚ που έθεταν την «τεχνολογική πρόοδο» πάνω από τη σοσιαλιστική πρόοδο και θεωρούσαν πιο σημαντικούς τους «ειδικούς» από τις μάζες. Αυτή ήταν η ουσία της εποχής της θύελλας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης, όταν ο Μαο κάλεσε τον κινεζικό λαό να παλέψει ενάντια στην ευρισκόμενη εντός του κομμουνιστικού κόμματος αστική τάξη.

Το ΚΚΦ έχει κατηγορήσει την Κίνα για την παραβίαση της φιλιππινέζικης κυριαρχίας στη θάλασσα. Με ποιον τρόπο και γιατί το κάνει αυτό;

Από την περασμένη δεκαετία, και ιδίως από το 2017, η Κίνα έχει ανεγείρει τουλάχιστον 7 στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός των χωρικών υδάτων των Φιλιππίνων όπως αυτές αναγνωρίζονται βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών. Χρησιμοποιεί βιομηχανικό εξοπλισμό για να βγάζει άμμο και να διεκδικεί γη και δημιουργεί μεγάλα τεχνητά νησιά στη μέση του ωκεανού που, ακολούθως, μετατρέπει σε στρατιωτικές βάσεις, μερικές από τις οποίες έχουν δρόμους και λιμάνια. Αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται για να φιλοξενούν πολεμικά πλοία, αμφίβια οχήματα, μαχητικά τζετ και ελικόπτερα.

Ξεκάθαρος στόχος της Κίνας είναι να κυριαρχήσει στη Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα (γνωστή και ως Νότια Κινεζική Θάλασσα), προκειμένου να αποτρέψει τους ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές της (ιδίως τις ΗΠΑ) από το να χρησιμοποιήσουν τους θαλάσσιους δρόμους ως οικονομικά και στρατιωτικά σημεία πίεσής της. Ωστόσο, πράττοντας κάτι τέτοιο, η Κίνα παραβιάζει την κυριαρχία των Φιλιππίνων στη θάλασσα.

Ομοίως, το ΚΚΦ είναι φραστικά εχθρικό έναντι των ΗΠΑ. Ποια είναι τα παράπονά σας έναντί τους;

Νομίζω η έκφραση «παράπονα έναντι των ΗΠΑ» υποεκτιμά την κατάσταση. Η αμερικανική ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εκμετάλλευση των Φιλιππίνων – πρώτα, από το 1898 ως το 1946, ως αποικία τους και, έπειτα, ως μισοαποικία και νεοαποικία – είναι μια από τις βασικές αιτίες για την καθυστέρηση της χώρας και τα δεινά και τη φτώχεια της τεράστιας πλειοψηφίας του φιλιππινέζικου λαού.

Έχετε ιδιαίτερα παράπονα έναντι διαφόρων αμερικανικών οντοτήτων – για παράδειγμα, με αμερικανικές πολυεθνικές, και ένα ξεχωριστό έναντι του αμερικανικού στρατού ή τα θεωρείτε όλα αυτά τμήματα του ίδιου ζητήματος;

Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές διατηρούν την κυριαρχία τους στις Φιλιππίνες μέσω του ελέγχου των οικονομικών πόρων της χώρας, την πολιτική και στρατιωτική επέμβαση και την πολιτιστική επικυριαρχία. Η φιλιππινέζικη κυβέρνηση διατηρεί τη χώρα ως κράτος-πελάτη ή σε μια νεοαποικιακή κατάσταση υπό την αμερικανική κυβέρνηση, που διατηρείται από την τελευταία με τον έλεγχο του στρατού, με τον έλεγχο από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα βασικών οικονομικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, και μέσω των πρακτόρων της στις τάξεις της φιλιππινέζικης άρχουσας ελίτ. Με την έλευση του 20ού αιώνα, οι ΗΠΑ διαμόρφωσαν και καταδίκασαν την οικονομία της χώρας σε προμηθευτή φτηνών πρώτων υλών, τόσο αγροτικών προϊόντων όπως μπανάνες και ανανάδες, όσο και δέρματος και ορυκτών και, από τη δεκαετία του ’50 και του ’60, ως μια πηγή φτηνής εργασίας για βιομηχανία συναρμολόγησης. Για τη διαιώνιση αυτού του προτύπου «ανάπτυξης», οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές συμμάχησαν με την ντόπια τάξη των μεγαλοκτηματιών για την αποτροπή της υλοποίησης μιας πραγματικής αγροτικής μεταρρύθμισης και την αποτροπή της ανάπτυξης των ντόπιων βιομηχανιών. Έτσι, η χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό καθυστερημένη, αγροτική και όχι βιομηχανική. Δεν μπορεί να παράγει ούτε βελόνες, όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός για την διατροφική βιομηχανία και άλλα καταναλωτικά αγαθά εισάγεται. Όπως και σε άλλες χώρες που αποτελούν μέρος της «παγκόσμιας αλυσίδας αξίας» των πολυεθνικών, οι Φιλιππίνες φιλοξενούν «οικονομικές ζώνες» όπου πραγματοποιείται μέρος της παραγωγής ημιαγωγών ή ανταλλακτικών οχημάτων η οποία απαιτεί ένταση εργασίας, όμως αυτές είναι πλήρως ασύνδετες από την τοπική οικονομία.

Έχετε κάποια αντίληψη για τη συμμετοχή του αμερικανικού στρατού στις επιχειρήσεις εναντίον του αντάρτικου των ΕΔΦ; Τι προσφέρουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ σε αυτές τις επιχειρήσεις και πώς έχει αλλάξει, αν έχει αλλάξει καθόλου, η συμμετοχή των ΗΠΑ στον συνολικό αγώνα του ΚΚΦ/ΝΛΣ;

Οι αντιαντάρτικες επιχειρήσεις των ΕΔΦ ανέκαθεν καθοδηγούνταν από τον αμερικανικό στρατό. Οι αξιωματικοί των ΕΔΦ εκπαιδεύονται και κατηχούνται στο αμερικανικό αντιαντάρτικο δόγμα, με στόχο τη στρατιωτική ανωτερότητα και τη διατήρησή της. Αυτή είναι ενδεδυμένη και με το μανδύα των «αναπτυξιακών έργων» που, στην πραγματικότητα, δεν αντιμετωπίζουν τα βασικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα του λαού που τον οδηγεί να προβάλλει ένοπλη αντίσταση.

Με την υποκίνηση των ΗΠΑ, οι ΕΔΦ άρχισαν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και το σφυροκόπημα από το πυροβολικό ως τμήμα του αντιαντάρτικου πολέμου, παρά το γεγονός ότι έχουν αποδειχτεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά, τόσο στο Βιετνάμ όσο και στις Φιλιππίνες. Αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόκληση τρόμου στο λαό, ώστε να τον κάνει να υποταχτεί στην ανώτερη ισχύ του στρατού.

Τέντες και αιώρες για την προστασία των μαχητών του ΝΛΣ από βροχή και ήλιο.

Δυνάμεις των ΗΠΑ συχνά γίνονται αντιληπτές στις αντιαντάρτικες επιχειρήσεις στο Δυτικό Μιντανάο, όπου βασίζονται, παρότι οι ΗΠΑ δεν αρνούνται ότι παρέχουν στις ΕΔΦ βοήθεια με τη διεξαγωγή παρακολουθήσεων από αέρος και άλλες σημαντικές δευτερεύουσες δράσεις. Αμερικανοί έχουν θεαθεί σε πόστα τακτικής διοίκησης των ΕΔΦ σε επιχειρήσεις εναντίον του ΝΛΣ. Αμερικανικά ντρόουν έχουν παρατηρηθεί να ίπτανται πάνω από αντάρτικες ζώνες. Ο στρατός των ΗΠΑ κρατά χαμηλό προφίλ στις αντιαντάρτικες επιχειρήσεις ενάντια στον ΝΛΣ γνωρίζοντας ότι το αντίθετο θα οδηγούσε σε ευρεία καταδίκη.

Παλαιότερα ανακοινωθέντα του ΚΚΦ/ΝΛΣ καταδίκαζαν τις συμφωνίες ανάμεσα στον αμερικανικό στρατό και τις ΕΔΦ ως «άνισες». Θα μπορούσατε να πείτε περισσότερα για αυτή τη σχέση;

Μια «συμφωνία» ανάμεσα στο αφεντικό και το ανδρείκελό του δεν μπορεί ποτέ να είναι ίση. Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν τη Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας (ΣΑΑ) του 1951, τη Συμφωνία Επισκεπτόμενων Δυνάμεων (ΣΕΔ) του 1998 (που αντικατέστησε προηγούμενες συμφωνίες) και την Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΕΑΣ) του 2015. Όλες δίνουν στον αμερικανικό στρατό δικαιώματα ετεροδικίας και ειδικό νομικό καθεστώς. Για πάνω από 70 χρόνια, η ΣΑΑ χρησίμευσε ως το πλαίσιο για τη διατήρηση της χώρας ως δέσμιας στις αμερικανικές γεωπολιτικές επιλογές, με βάση τις οποίες οι Φιλιππίνες υποχρεώθηκαν να συμμετέχουν στους αμερικανικούς πολέμους στην Κορέα και το Βιετνάμ. Από το 1946 ως το 1991, οι ΗΠΑ διατήρησαν μεγάλες στρατιωτικές βάσεις, έκτασης 65.000 εκταρίων. Αυτές χρησίμευσαν ως εφαλτήρια για τους αμερικανικούς πολέμους ακόμα και στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σήμερα, οι ΗΠΑ επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις Φιλιππίνες ως πλατφόρμα για τη διατήρηση της οικονομικής και της στρατιωτικής πίεσης στην Κίνα.

Οι πρόνοιες της ΣΕΔ επιτρέπουν στις αμερικανικές δυνάμεις ελεύθερα να εισέρχονται στη χώρα και να χαίρουν ειδικών προνομίων. Βίαιοι αμερικανοί στρατιώτες, ακόμα και όσοι εμπλέκονται σε δολοφονίες, έχουν αποφύγει τη δίωξη και την τιμωρία. Ένας αμερικανός στρατιώτης, ο Τζόζεφ Σκοτ Πέμπερτον, που καταδικάστηκε από τοπικά δικαστήρια για τη δολοφονία μιας τρανς γυναίκας, δεν έκανε ούτε λεπτό σε τοπικές φυλακές, αλλά παρέμεινε σε αμερικανική εγκατάσταση εντός στρατοπέδου. Υπό την ΣΕΑΣ, στις ΗΠΑ έχει επιτραπεί να ανεγείρουν και να διατηρούν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις εντός στρατοπέδων των ΕΔΦ στις οποίες ο διοικητής των ΕΔΦ δεν μπορεί να εισέρχεται ή να επιθεωρεί. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις για τη διατήρηση των όπλων τους ή για ανάπαυση και ψυχαγωγία των στρατιωτών τους.

(…) [σ.parapoda: Η αλληλεγγύη στο ΚΚΦ και τον ΝΛΣ είναι δεδομένη. Η εμπειρία τους, ιδίως από την άσκηση πολιτικής και λαϊκού πολέμου σε ένα τόσο δύσκολο έδαφος (αμιγώς νησιωτική χώρα – έλλειψη ασφαλών μετόπισθεν, δυσκολία συγκέντρωσης δυνάμεων για όλο και πιο αποφασιστικά πλήγματα), έχει να διδάξει πολλά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ασκείται κριτική. Όχι φυσικά για το ότι ο ΝΛΣ επί 50 χρόνια δεν έχει υπερβεί το στάδιο του μικροπολέμου, ή ότι έχει καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική από άλλα επαναστατικά κινήματα που διεξάγουν ένοπλους αγώνες, αλλά για την ανάλυση του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων από το ΚΚΦ. Η προβληματικότητα της ανάλυσης αυτής του ΚΚΦ έχει αναδειχτεί εδώ και δεκαετίες και το έχει οδηγήσει σε μεγάλα λάθη που το εξέθεσαν παγκοσμίως. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το λάθος να στραφεί στις ρεβιζιονιστικές χώρες τη δεκαετία του ’80 (και κατ’ επέκταση την σοσιαλιμπεριαλιστική πια ΕΣΣΔ) για εξοπλισμό. Ενδεικτικό είναι το ότι, τη μέρα ακριβώς που κατέφθανε αντιπροσωπεία του στην Πράγα για συνομιλίες με το εκεί ρεβιζιονιστικό καθεστώς για εξοπλισμό, ξεκινούσαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην κατάργηση της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας» (βάσει του ρεβιζιονιστικού Συντάγματος του 1960, που κατάργησε τη Λαϊκή Δημοκρατία) και τη διάσπαση της χώρας. Όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στην Ελλάδα από πολλές αριστερές οργανώσεις, μπροστά στην πίεση από το βάρος της επί δεκαετίες αμερικανοκρατίας αλλά και την σύγχρονη κινεζική απειλή, ή όπως συμβαίνει με το Νεπάλ που ασφυκτιά ιδίως από την Ινδία, αλλά εσχάτως και από την Κίνα, από την οποία πιέζεται και γεωγραφικά, όμως, παρ’ όλα αυτά, διάφοροι μαοϊστές ταξιδεύουν στο Πεκίνο για επαφές με το ρεβιζιονιστικό κατά τα άλλα ΚΚΚ, το ΚΚΦ δεν μπορούσε να δει τις εξελίξεις στο στρατόπεδο του άλλου ιμπεριαλιστή με τον οποίο έκανε – το λιγότερο – ανακωχή, ούτε καν το ότι αυτός έσπαγε τον πάγο με την Κίνα. Ακόμα και τώρα, δεν βλέπει την παρείσφρηση του ρωσικού ιμπεριαλισμού στη ΝΑ Ασία και πώς, όπως παντού, αξιοποιεί τις αντιθέσεις των άλλων ιμπεριαλιστών και μη, για να προωθηθεί. Αναπόφευκτη συνέπεια αυτής της μυωπίας είναι, όσον αφορά το ζήτημα της ναζιστικής εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία, να υιοθετήσει την επιχειρηματολογία του τελευταίου. Η αντίφαση είναι προφανής: πώς μπορείς να παλεύεις για την αυτοδιάθεση του δικού σου κράτους  όταν υιοθετείς τα επιχειρήματα ενός αμφισβητία της αυτοδιάθεσης άλλου κράτους, και πώς μπορείς να είσαι υπέρ της αυτοδιάθεσης ενός λαού, π.χ. των Μόρο, όταν υιοθετείς τα επιχειρήματα ενός αμφισβητία της ύπαρξης ενός έθνους; Για να μην αναπαραχθεί εδώ η πουτινική ναζιστική επιχειρηματολογία, και για να σταθεί η ανάρτηση στο ζήτημα της φιλιππινέζικης επανάστασης, παραλείπεται η μετάφραση της απάντησης του εκπροσώπου Τύπου του ΚΚΦ στη σχετική ερώτηση. Αυτή μπορεί να βρεθεί στα αγγλικά στο σύνδεσμο στο τέλος. Επαναλαμβάνεται ότι αυτό δεν μειώνει την αλληλεγγύη στο ΚΚΦ και τον ΝΛΣ. Όσα λάθη κι αν κάνουν στις αναλύσεις τους, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εργαλεία της ρωσικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής (παρότι ζυγώνει η περίοδος που ο ρωσικός ιμπεριαλισμός θα το επιδιώξει).]

Μιλώντας για την Ουκρανία, μια πρόσφατη ανακοίνωση του ΝΛΣ κατήγγειλλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ γιατί συμπεριέλαβε εκ νέου το ΚΚΦ/ΝΛΣ στη Λίστα των Ξένων Τρομοκρατικών Οργανώσεων (ΞΤΟ), προσθέτοντας ότι «Ενώ οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν επαναστατικές οργανώσεις όπως το ΚΚΦ/ΝΛΣ ως «τρομοκρατικές», δεν αποδίδουν τον ίδιο χαρακτηρισμό σε φασιστικές ομάδες όπως το διαβόητο Τάγμα Αζόφ, το οποίο, μάλιστα, οι ΗΠΑ εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν». Θα μπορούσατε να πείτε περισσότερα για το ποιους οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκράτες, σε αντίθεση με μη κρατικές ή παραστρατιωτικές ομάδες που επιλέγει να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει;

Οι ΗΠΑ διατηρούν τη λίστα τους με «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» ως ένα εργαλείο για παγκόσμια επέμβαση, για τη δικαιολόγηση των πολέμων που διεξάγει στο εξωτερικών. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν μονομερώς αναφορικά με το ποιον ή ποια οργάνωση θα συμπεριλάβουν σε αυτή τη λίστα, στοχοποιώντας πρωτίστως τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ανάμεσα στις ομάδες ή τα άτομα που βρίσκονται στην αμερικανική λίστα των ΞΤΟ υπάρχουν κάποιοι που προηγουμένως συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ στους επεμβατικούς πολέμους τους στη Μ. Ανατολή και το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία εξοπλισμού παραστρατιωτικών δυνάμεων σε διάφορες χώρες γα να κάνουν τη δουλειά για τις αμερικανικές εταιρίες. Κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το κίνημα για την Ελεύθερη Συρία στη βόρεια Συρία εξοπλίστηκε τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ επίσης είχαν εξοπλίσει τους Κόντρας στη Νικαράγουα τη δεκαετία του ’80 για να υπονομεύσουν το καθεστώς των Σαντινίστας. Από την εποχή του Ομπάμα, οι ΗΠΑ επίσης έχουν εξαπολύσει εκτεταμένο πόλεμο με ντρόουν ενάντια στους στόχους τους στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους αμάχων κατά τις δολοφονικές αυτές επιχειρήσεις.

Η ίδια ανακοίνωσή σας αναφορικά με την συμπερίληψη εκ νέου του ΚΚΦ/ΝΛΣ στη Λίστα των ΞΤΟ καλούσε τους πολίτες των ΗΠΑ «να απαιτήσουν την ανάκληση της λίστας των λεγόμενων ΞΤΟ που χρησιμοποιείται ως εργαλείο επέμβασης στις Φιλιππίνες και σε όλο τον κόσμο». Γιατί θα πρέπει να βγει το ΚΚΦ/ΝΛΣ από τη λίστα των ΞΤΟ και γιατί ο αμερικανικός λαός πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για την αφαίρεση αυτή από τη λίστα;

Δεν πρέπει μόνο το ΚΚΦ και ο ΝΛΣ να βγουν από την αμερικανική λίστα των ΞΤΟ, αλλά πρέπει ολόκληρη η λίστα να καταργηθεί.

Όπως κάθε φοιτητής διεθνούς δικαίου γνωρίζει, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός της τρομοκρατίας, ακόμα και σε επίπεδο ΟΗΕ. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, βέβαια, το ΣΑ του ΟΗΕ δεν κόλλησε από την απουσία αυτού του ορισμού, όταν λύγισε στις αμερικανικές προσταγές για την εξαπόλυση παγκοσμίου πολέμου εναντίον της «τρομοκρατίας». Η αμερικανική λίστα των ΞΤΟ, συνεπώς, είναι ένα μονομερές εργαλείο που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για τους επεμβατικούς τους πολέμους. Αυτοί οι πόλεμοι δεν χαίρουν της υποστήριξης της αμερικανικής εργατικής τάξης και του λαού, οι οποίοι γνωρίζουν πως αυτοί οι επεμβατικοί πόλεμοι διεξάγονται όχι για το συμφέρον του αμερικανικού λαού, αλλά για το συμφέρον του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και των αμερικανικών πολυεθνικών ομίλων που επιθυμούν μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής πίτας.

Ο όρος «τρομοκρατία» έχει χρησιμοποιηθεί δολίως από τις ΗΠΑ για να σπιλώσουν τη φήμη του ΚΚΦ και του ΝΛΣ, που είναι επαναστατικές οργανώσεις που προωθούν την υπόθεση του λαού για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Ποια είναι η θέση του ΚΚΦ για τις αυξανόμενες εντάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και, ιδιαίτερα, στο ζήτημα της Ταϊβάν, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας;

Το ΚΚΦ έχει καταγγείλει τις προβοκάτσιες των ΗΠΑ έναντι της Κίνας που ωθούν τον κόσμο πιο κοντά στον πόλεμο. Η πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι αντιβαίνει στο κοινό ανακοινωθέν της Σανγκάης του 1972 που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Κίνα (σ.parapoda:βλ. εδώ) και δεσμεύονταν να αναγνωρίζουν μόνο μια Κίνα, αφήνοντας το ζήτημα του καθεστώτος της Ταϊβάν στη βούληση του κινεζικού λαού και από τις δύο πλευρές των στενών της Ταϊβάν. Πριν την επίσκεψη της Πελόζι, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, μαζί με τα γεράκια του Ατλαντικού Συμβουλίου (που είναι επίσης οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τους «κανονισμούς της κοινότητας» του Facebook), ρητά κάλεσαν σε τερματισμό της πολιτικής της Μίας Κίνας.

Αυτές οι προκλήσεις είναι οι πιο πρόσφατες κινήσεις από την εποχή της «στροφής στην Ασία» επί Ομπάμα, η οποία στρέφεται σε μεγάλο βαθμό ενάντια στην Κίνα. Αυτή η στροφή περιλαμβάνει οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, αυξημένη στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στη Φιλιππινέζικη Θάλασσα και τις θάλασσες δυτικά της Ταϊβάν, καθώς και αναβίωση του Quad, και την πρόσφατη διακήρυξη του ΝΑΤΟ ότι η Κίνα αποτελεί στρατηγική απειλή.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΦ κατήγγειλε την κινεζική επιλογή για στρατιωτικοποίηση της επίλυσης του ζητήματος της αυτονομίας της Ταϊβάν ή της επανένωσης με την Κίνα.

Πώς ο εντεινόμενος ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων ΗΠΑ-Κίνας επιδρά στις Φιλιππίνες και τον λαό τους, δεδομένης της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της χώρας;

Κάθε ένταση της σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχει μεγάλη επίδραση στις Φιλιππίνες. Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ πιέζουν ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στις Φιλιππίνες, προκειμένου είτε να ουδετεροποιήσουν τη χώρα είτε να τη χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για τους σχεδιασμούς τους ως μεγάλες δυνάμεις.

Η οσφυοκαμψία του καθεστώτος Μάρκος έναντι των γιγάντων θα βλάψει τη χώρα και τον φιλιππινέζικο λαό. Αντί να διαφυλάξει τη κυριαρχία της χώρας έναντι της εντεινόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης, το καθεστώς Μάρκος απλώς επιτρέπει τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Κίνα να χρησιμοποιούν τη χώρα για τους στρατιωτικούς τους σκοπούς. Ο Μάρκος, ωστόσο, επιδεικνύει μεγαλύτερη δουλοπρέπεια προς τις ΗΠΑ.

Ο φιλιππινέζικος λαός πρέπει να είναι έτοιμος να ενωθεί για να διεξάγει έναν εθνικό πόλεμο για την άμυνα της χώρας σε περίπτωση που μία από τις δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσφύγει σε κάποια μορφή εισβολής στις Φιλιππίνες.

Ποιο είναι το μέλλον του ΚΚΦ/ΝΛΣ στις Φιλιππίνες;

Οι συνθήκες στις Φιλιππίνες παραμένουν εξαιρετικές για το προχώρημα της υπόθεσης της επανάστασης. Η χρόνια κρίση του συστήματος εξουσίας διατηρείται και θα επιδεινώνεται τα ερχόμενα χρόνια εν μέσω πορείας του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος προς τα κάτω. Η άνοδος του Μάρκος στην εξουσία αποκαλύπτει περαιτέρω τη σαπίλα του συστήματος εξουσίας και κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να συνειδητοποιούν όλο και πιο ξεκάθαρα την ανάγκη για επανάσταση.

Το ΚΚΚ, μέσω του ΝΛΣ και των δεκάδων χιλιάδων στελεχών του, είναι σε θέση να καθοδηγήσει τον φιλιππινέζικο λαό στην ένταση της αντίστασής του μέσω ένοπλων και μη μορφών αγώνα.

Το κόμμα προβλέπει τη σταθερή αύξηση και μεγέθυνση του ΝΛΣ τα ερχόμενα χρόνια. Επιδιώκει να φέρει τον Λαϊκό Πόλεμο στην επόμενη φάση ανάπτυξής του. Ταυτόχρονα, το κόμμα προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ένοπλης αντίστασης θα συνδυάζεται με την ανάπτυξη των μαζικών αγώνων των εργατών και άλλων δημοκρατικών στρωμάτων στις πόλεις.

Το κόμμα έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για τη νίκη της λαϊκοδημοκρατικής επανάστασης. Το κόμμα και οι δυνάμεις του είναι σε θέση να φέρουν το επαναστατικό κίνημα πιο κοντά στη νίκη.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε ή να πείτε στους αναγνώστες μας;

Ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να εκφράσουμε την άποψή μας για σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο φιλιππινέζικος λαός και οι λαοί σε όλο τον κόσμο.

Μετάφραση από τα αγγλικά parapoda. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στις 16/08/2022 στο Militant Wire. Για περισσότερα για τον ένοπλο αγώνα στις Φιλιππίνες και τις αντιλήψεις του ΚΚΦ βλ. εδώ.

Tagged: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: