Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό): Για τις νέες κινητοποιήσεις των αγροτών

Παρά την προεκλογική περίοδο στην Ινδία, από τα μέσα Φλεβάρη έχει ξεκινήσει πάλι ένα πλατύ αγροτικό κίνημα για την υλοποίηση των υποσχεθέντων από την κεντρική κυβέρνηση του ινδουιστή φασίστα Μόντι. Δημοσιεύεται παρακάτω (με μια αναπόφευκτη καθυστέρηση) μια ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού) σχετικά με τις κινητοποιήσεις αυτές και την ανάγκη διεύρυνσης του μετώπου αγώνα.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Κεντρική Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

1 Μάρτη 2024

Μέχρι τα αιτήματα να ικανοποιηθούν, να συνεχίσει και να επεκταθεί ο αγώνας

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού) εκφράζει την αλληλεγγύη της στο εν εξελίξει αγροτικό κίνημα υπό την ηγεσία του Ενωμένου Αγροτικού Μετώπου (Σαμιούκτα Κισάν Μόρτσα (Μη Πολιτικό)). Επίσης, καταδικάζει τις ειδεχθείς ωμότητες, όπως τη χρήση ντρόουν για εκτόξευση δακρυγόνων, τη χρήση πλαστικών σφαιρών και πραγματικών πυρών από τις ένοπλες δυνάμεις που τραυμάτισαν εκατοντάδες αγρότες. Πολλοί τυφλώθηκαν και κουφάθηκαν και δύο αγρότες έχουν σκοτωθεί από την αστυνομική καταστολή. Επιπλέον, δηλώνει ότι η ρίψη ακίδων και καρφιών και η ανέγερση οδοφραγμάτων στα σύνορα [της πολιτείας Παντζάμπ] με την [πολιτεία] Χαρυάνα (σ.parapoda: Το κίνημα έχει ιδιαίτερη ένταση στην Παντζάμπ, που έχει ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα. Παράλληλα με την κλοπή υδάτων από τεράστια έργα που προωθεί, το Δελχί, τελικά, τροφοδοτεί και το εθνικό ζήτημα στην πολιτεία και, συγκεκριμένα, αποσχιστικές κινήσεις, ενώ ταυτόχρονα συκοφαντεί το κίνημα των αγροτών ως «Ναξαλίτες με τουρμπάνια»), ώστε να σταματήσει η πομπή των αγροτών προς το Δελχί, είναι όχι μόνο αντιδημοκρατική, αλλά και τρομοκρατική ενέργεια.

(Φωτό: PTI)

Η Κεντρική επιτροπή απευθύνει έκκληση στο Ενωμένο Αγροτικό Μέτωπο να συνεχίσει το κίνημα μέχρι τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των εργατών γης να ικανοποιηθούν και να επεκτείνει το κίνημα στις άλλες πολιτείες. Η κεντρική κυβέρνηση του Ινδικού Λαϊκού Κόμματος (BJP) υπό τον Μόντι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διασπάσει τα μαζικά κινήματα και τις ηγεσίες τους και να τις απομονώσει από τις πλατιές μάζες προκειμένου να τις συντρίψει. Σε μια τέτοια κατάσταση, η Κεντρική Επιτροπή μας καλεί το Ενωμένο Αγροτικό Μέτωπο να κάνει βήματα προς τη συγκρότηση Ενιαίου Μετώπου των αγροτών για την δημιουργία κινήματος σε όλες τις πολιτείες με την ένωση όλων των υπαρχουσών ενώσεων αγροτών.

Η επιτυχία της απεργίας της 16ης Φλεβάρη στον αγροτικό και τον βιομηχανικό τομέα υπό την ηγεσία του Ενωμένου Αγροτικού Μετώπου και διαφόρων συνδικάτων υποδηλώνει ότι ο λαός της χώρας συνειδητοποιεί τα ζητήματα και τα αιτήματα των αγροτών και των εργατών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κόμμα μας εφιστά την προσοχή των μαζών ώστε τα σημερινά κινήματα των αγροτών και των Αντιβάσι να μην περιορίζονται στα δικά τους ζητήματα. Αυτά τα κινήματα είναι επίσης κινήματα για την προστασία του πλούτου και των εθνικών πόρων της χώρας. Επομένως, το κόμμα μας καλεί το λαό, τους δημοκράτες, τους φοιτητές, τη νεολαία, τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, τις πατριωτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν το σημερινό αγροτικό κίνημα όπως έκαναν το 2021.

Είναι γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι λύγισε μπροστά στο αγροτικό κίνημα του 2021 και απέσυρε τους τρεις αντιλαϊκούς και αντεθνικούς αγροτικούς νόμους που είχαν προωθηθεί για να καταστρέψουν τη γεωργία της χώρας μας. Ταυτόχρονα, δόθηκε η διαβεβαίωση από την κυβέρνηση Μόντι ότι θα υλοποιούσε τα αιτήματα των αγροτών. Όμως, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Αγρότες στα σύνορα Χαρυάνα-Παντζάμπ. (Φωτό: PTI)

Η υπόσχεση Μόντι για διπλασιασμό του εισοδήματος των αγροτών αποδείχτηκε φτηνή φλυαρία. Από την άλλη, οι αυτοκτονίες των αγροτών δεν σταματούν. Η ελάχιστη εγγυημένη τιμή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, η απόσυρση της τροποποίησης του Νόμου περί Ηλεκτρισμού του 2020 (σ.parapoda: Νόμος που συγκεντροποιεί τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες, περαιτέρω ιδιωτικοποιεί την παραγωγή και τη διανομή – κινήσεις που, συν τοις άλλοις, καλλιεργούν τον ανταγωνισμό μεταξύ πολιτειών και επιδρούν και στο εθνικό ζήτημα – ενώ, με την επιδότηση ρεύματος των αγροτών και των νοικοκυριών, αντί των – πολιτικά ισχυρότερων –εταιριών, την καθιστά αβέβαιη), η αναστολή των αγροτικών χρεών, η μείωση στις τιμές των αγροτικών πρώτων υλών και κεφαλαιουχικών αγαθών όπως σπόροι, λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και αγροτικά μηχανήματα, η αποζημίωση και την επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο των οικογενειών των αγροτών που σκοτώθηκαν κατά τις αγροτικές διαμαρτυρίες, η τιμωρία των ενόχων για τις δολοφονίες στο Λάκιμπουρ-Κέρι (σ.parapoda: Στις 3/10/21, κατά τη διάρκεια των τότε αγροτικών διαμαρτυριών, αγρότες που πορεύονταν και εμπόδιζαν την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού στο χωριό Μπάνμπιρπουρ στην περιφέρεια Λάκιμπουρ-Κέρι της πολιτείας Ουτάρ Πραντές, πατήθηκαν από ένα τεράστιο τζιπ και πυροβολήθηκαν από τους επιβαίνοντες σε άλλα δύο οχήματα που το ακολουθούσαν, με αποτέλεσμα 8 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Δύο από τα οχήματα ανήκαν στον υπουργό της κεντρικής κυβέρνησης Ατζέι Κουμάρ Μίσρα, ενώ σε ένα από αυτά επέβαινε ο γιός του), ο τερματισμός όλων των διεθνών συμφωνιών για τον αγροτικό τομέα, μια ελάχιστη σύνταξη 5.000 ρουπίων (σ.parapoda: περίπου 55€) για τους αγρότες και τους εργάτες γης, η παροχή 700 ρουπίων (σ.parapoda: περίπου 7,8€) ημερησίως στους εργαζόμενους υπό το πρόγραμμα MGNRA (σ.parapoda: Πρόγραμμα εύρεσης ανειδίκευτης εργασίας 100 τουλάχιστον ημερών ετησίως σε τουλάχιστον ένα μέλος νοικοκυριού, όπου το 1/3 των θέσεων είναι δεσμευμένο για γυναίκες) και πολλά άλλα αιτήματα παραμένουν στον «πάγο» από την κυβέρνηση του BJP. Αντίθετα, η κατασκευή αεροδρομίων, έργων υποδομών για την εξόρυξη και τη βιομηχανία, καταπατήσεις γης εξελίσσονται με καταιγιστικό ρυθμό. Αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μόντι στο κέντρο υπόσχεται μόνο για να εξαπατήσει και να αποπροσανατολίσει το λαό.

Οι εργατικοί νόμοι που κατέκτησε η εργατική τάξη με ιστορικούς αγώνες καταργούνται και στη θέση τους η κεντρική κυβέρνηση εισήγαγε 4 φιλοκαπιταλιστικούς εργασιακούς κώδικες. Ο νόμος περί ελάχιστου μισθού δεν εφαρμόζεται σε κανέναν κλάδο της βιομηχανίας. Επιβάλλεται υποχρεωτικά η 12ωρη ημερήσια εργασία. Στους εργάτες που ζητούν τα δικαιώματά τους επιτίθενται μπράβοι των καπιταλιστών, ρίχνονται γκλοπιές από τους αστυνομικούς και οι ίδιοι στοιβάζονται στις φυλακές.

Οι Αντιβάσι κατέκτησαν το 5ο Πρόγραμμα (σ.parapoda: Παράρτημα στο Σύνταγμα που προβλέπει τη σύσταση γνωμοδοτικών συμβουλίων των αυτοχθόνων σε περιοχές που μπορούν να κηρυχτούν Καταγεγραμμένες, και στις οποίες μπορούν να μην εφαρμόζονται πανεθνικοί νόμοι, ιδίως για την προστασία της γης από εμπορευματοποίηση και των ντόπιων από τοκογλύφους κ.ά.), τα δικαιώματα των Γκραμ Σάμπχα (σ.parapoda: Τοπικά Συμβούλια εκπροσώπων 5-6 χωριών, η άδεια των οποίων προβλέπεται από το Πέμπτο Πρόγραμμα για έργα εξόρυξης κ.ά. στη γη των αυτοχθόνων) βάσει του PESA (σ.parapoda: Νόμος του 1996 που επέκτεινε τα δικαιώματα των συμβουλίων σε επίπεδο χωριού – Παντσαγιάτ – για τέτοια έργα), συνταγματικές κατακτήσεις, οι οποίες, όμως, παραβιάζονται από την κυβέρνηση Μόντι. Η τροποποίηση του Νόμου περί Προστασίας των Δασών του 2023 εκτοπίζει τους Αντιβάσι από τη γη τους και, επομένως, είναι, στη φύση του, αντι-Αντιβάσι. Πέραν αυτού, τα δικαιώματά των Αντιβάσι που για πάνω από 4 χρόνια αγωνίζονται στην Τσατίσγκαρχ, τη Μαχαράστρα, τη Μπιχάρ, τη Τζάρκχαντ, την Άντρα Πραντές, την Τελανγκάνα και την Οντίσα για Γη-Δάσος-Νερό-Επιβίωση και Αυτοσεβασμό, δεν υλοποιούνται. Μάλιστα, η κεντρική και οι πολιτειακές κυβερνήσεις καταστέλλουν αυτές τις διαμαρτυρίες. Μόνο στις περιφέρειες του Μπάσταρ Νταντεουάντα, Μπίτζαπουρ, Σούκμα, Κάνκερ και Ναραγιάνπουρ, 17 αντιβάσι αγρότες βάρβαρα δολοφονήθηκαν σε δήθεν ανταλλαγές πυροβολισμών από την 1η Γενάρη ως τις 25 Φλεβάρη. Θηριωδίες εναντίον γυναικών, βάρβαροι ξυλοδαρμοί, παράνομες συλλήψεις, μακρόχρονες ποινές έχουν καταστεί κάτι το σύνηθες στη Νταντακαράνυα. Σε αυτή την καταπιεστική χώρα, με μεγάλη ένταση στρατιωτικοποιούνται οι περιοχές του αγώνα των Αντιβάσι. Τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν ανεγερθεί περίπου 200 στρατόπεδα της αστυνομίας και των κεντρικών εφεδρικών αστυνομικών δυνάμεων.

Από τις εκδόσεις Προλετκούλτ κυκλοφορεί το βιβλίο του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκού) για το ζήτημα των καστών στην Ινδία, ενώ είναι έτοιμο προς έκδοση το βιβλίο του κόμματος για το εθνικό ζήτημα στη χώρα.

Η υπόσχεση για παροχή εργασίας στη νεολαία δεν είναι παρά μια πρόταση χωρίς περιεχόμενο. Οι ταπεινώσεις, οι επιθέσεις και οι θηριωδίες σε βάρος Νταλίτ και Μουσουλμάνων έχουν αυξηθεί. Αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα ενάντια στον Ενιαίο Αστικό Κώδικα (σ.parapoda: UCC, ο οποίος αγνοεί τις ιδιαιτερότητες κάθε κοινότητας) και την τροποποίηση του Νόμου περί Απόδοσης Υπηκοότητας (σ.parapoda: CAA, που, στα πλαίσια των επεκτατικών φιλοδοξιών του ινδικού μισοφεουδαρχικού μισοαποικιακού καθεστώτος, αποδίδει υπηκοότητα σε μη μουσουλμάνους εισερχόμενους από τις γύρω χώρες, ενώ διώχνει τους μουσουλμάνους εισελθέντες, ακόμα και τους επί δεκαετίες διαμένοντες), η κυβέρνηση Μόντι ετοιμάζεται να τους εφαρμόσει πλήρως.

Η απόφαση του Ναρέντρα Μόντι για μετατροπή της Ινδίας σε «Νέα Ινδία» και «Ανεπτυγμένη Ινδία» ως το 2047 σημαίνει, στην πραγματικότητα, μετατροπή της Ινδίας σε κόμβο για την ανάπτυξη των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή μετατροπή της Ινδίας σε βάση για λεηλασία από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιπλέον, η συντριβή όλων όσων μιλούν ενάντια σε αυτή τη λεηλασία και τη μετατροπή της Ινδίας σε βραχμανικό ινδουιστικό εθνικιστικό κράτος είναι επίσης στόχος των RSS (σ.parapoda: Εθνική Οργάνωση Εθελοντών, μητρική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος)-BJP.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η ιδεολογία των βραχμανικών ινδουιστικών φασιστικών RSS-BJP, η πολιτική, το έργο και η ιστορία τους είναι όλα ενάντια στους αγρότες, τους εργάτες, τους Αντιβάσι, τους Νταλίτ, τις γυναίκες και τις μειονότητες, ιδίως τους μουσουλμάνους. Στρέφονται ενάντια στις τεράστιες εθνότητες. RSS-BJP διάκεινται ενάντια στην οικονομία, τον πολιτισμό, την θρησκεία και τον κοινωνικό τρόπο ζωής τους. Στο όνομα του συνθήματος «Μία Ινδία-Μεγάλη Ινδία» διαδίδουν τον σοβινισμό και εφαρμόζουν ανεξέλεγκτα πολιτικές υπέρ των ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

Βάσει της προαναφερθείσας κατάστασης, το κόμμα μας απευθύνει έκκληση σε όλες τις αγροτικές και εργατικές οργανώσεις της χώρας, τους Αντιβάσι, τους Νταλίτ, τις γυναίκες, τις θρησκευτικές μειονότητες, ιδίως τους μουσουλμάνους και τις εθνότητες του Κασμίρ και της βορειοανατολικής περιοχής να ενωθούν στη βάση των ζητημάτων και των αιτημάτων τους και να οικοδομήσουν ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στον κύριο κίνδυνο της χώρας, την βραχμανική ινδουιστική φασιστική κυβέρνηση του BJP.

Abhay

Εκπρόσωπος Τύπου

της Κεντρικής Επιτροπής

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Μετάφραση από τα αγγλικά parapoda. Για περισσότερα για τον Λαϊκό Πόλεμο που διεξάγει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Αντάρτικος Στρατός με την καθοδήγηση του ΚΚΙ (Μαοϊκού), καθώς και για τα λαϊκά κινήματα στην Ινδία, βλ. εδώ.

Tagged: , ,

Σχολιάστε