Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό): Ενάντια στην αντιμουσουλμανική ινδουιστική φασιστική τροποποίηση του Νόμου περί Απόδοσης Υπηκοότητας

Παρά τις επί 4 χρόνια διαμαρτυρίες, τελικά, η ινδουιστική φασιστική κυβέρνηση του Μόντι στην Ινδία άρχισε την εφαρμογή της τροποποίησης του νόμου περί απόδοσης υπηκοότητας (CAA). Ο νέος νόμος εισάγει τη θρησκευτική παράμετρο για απόδοση υπηκοότητας σε παράτυπα εισελθόντες υπηκόους γειτονικών κρατών που διώκονταν στη χώρα τους, ρητά εξαιρώντας τους μουσουλμάνους (π.χ. τη γνωστή περίπτωση των Ροχίνγκια από τη Μυανμάρ, των Χαζάρων από το Αφγανιστάν κ.ά.). Όμως, ακόμα χειρότερα, ο συνδυασμός αυτού του νόμου με τον νεοσυσταθέντα Εθνικό Κατάλογο Πολιτών (NRC) μπορεί να στερήσει την υπηκοότητα και να απαγορεύσει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση σε εκατομμύρια μουσουλμάνους διαμένοντες προ αμνημονεύτων χρόνων στη χώρα, οι οποίοι καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες ή, μάλλον, «τερμίτες», όπως φασιστικά τους αποκάλεσε ο υπουργός εσωτερικών Αμίτ Σαχ. Και αυτό έχει ήδη γίνει, απλώς και μόνο με την εφαρμογή του NRC σε κάποιες πολιτείες ως τώρα, π.χ. σε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους στην πολιτεία Ασάμ και σε περιπτώσεις Βεγγαλέζων, που χαρακτηρίζονται «Μπανγκλαντεσιανοί». Δικαστήρια αλλοδαπών και στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό απέλαση πολιτών είναι ήδη σε λειτουργία. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση θα αφαιρεί την ταυτότητα διαμενόντων Ινδών στο εξωτερικό όταν γενικώς και αορίστως «παραβιάζουν νόμους της Ινδίας», πράγμα που έχει ήδη κάνει σε δύο δημοσιογράφους και έναν ακαδημαϊκό οι οποίοι είχαν επικρίνει το καθεστώς.

Από παλαιότερη κινητοποίηση ενάντια στoν CAA. (φωτό)

Η κυβέρνηση επιχείρησε, αρχικά, να καταλαγιάσει τους φόβους με δισέλιδο κείμενο, όμως, τελικά, το απέσυρε ακόμα και αυτό από το διαδίκτυο.

Ο ινδουιστικός σοβινισμός προωθεί την βίαιη ομογενοποίηση της Ινδίας, προκειμένου να πουλά εαυτόν και τη χώρα ευχερέστερα ως πλασιέ και στις δύο υπερδυνάμεις (όλο και πιο πολύ τις ΗΠΑ) και ιδίως την ιδιότητά της ως δυνάμει «αναχώματος στην Κίνα». Βασικό εμπόδιο στο στόχο αυτό θεωρεί τους μουσουλμάνους και τις αμέτρητες εθνότητες στη χώρα, οι οποίες υποχρεώνονται να διεκδικούν ακόμα πιο δυναμικά τα εθνικά δικαιώματά τους, που φτάνουν ως την απόσχιση.

Για τη δυστοπική αυτή διαμορφούμενη πραγματικότητα στη «μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου», παρατίθεται (με αναπόφευκτη καθυστέρηση) ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού).

***

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Κεντρική Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

14 Μάρτη 2024

Να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην αντιμουσουλμανική ινδουιστική φασιστική τροποποίηση του Νόμου περί Απόδοσης Υπηκοότητας

Αγνοώντας τις λαϊκές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, η κεντρική κυβέρνηση του βραχμανικού ινδουιστικού φασιστικού BJP (σ.parapoda: Ινδικό Λαϊκό Κόμμα), υπό την ηγεσία του Ναρέντρα Μόντι προχώρησε στην εφαρμογή της αντιλαϊκής και ιδίως αντιμουσουλμανικής τροποποίησης του Νόμου περί Απόδοσης Υπηκοότητας (CAA) με την έκδοση σχετικού διατάγματος. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΙ (Μαοϊκού) καταδικάζει απερίφραστα αυτή την απόφαση της κυβέρνησης του BJP και καλεί όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς διανοούμενους, φοιτητές και νεολαία, τους φιλολαϊκούς δημοσιογράφους, τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους αγρότες, τους εργάτες και τους Μουσουλμάνους να αντιτάξουν μια μαχητική διαμαρτυρία για την κατάργηση του CAA.

Από κινητοποίηση ενάντια στoν CAA στην περιφέρεια Ναγκαόν στην Ασάμ. (φωτό)

Η κίνηση της κυβέρνησης Μόντι να εφαρμόσει τον CAA με διάταγμα, αντί να εισάγει την εφαρμογή του προς συζήτηση στο κοινοβούλιο, δεν αποτελεί παρά συνωμοσία. Η κυβέρνηση Μόντι υιοθέτησε τέτοια μέθοδο, ώστε να γλιτώσει από τις ενδελεχείς συζητήσεις για τον CAA και τις μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της. Μόλις μία ημέρα πριν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού εφαρμόστηκε ο CAA. Οι ευχές στους Μουσουλμάνους την μέρα της έναρξης του Ραμαζανιού δεν αποσκοπούσαν παρά στο να τους κοροϊδεύει. Θα πρέπει να σημειωθεί κάτι ακόμα: στην πολιτεία Ούταραχαντ, η οποία κυβερνάται από το BJP, την ίδια ημέρα πέρασε και ο αντιλαϊκός Ενιαίος Αστικός Κώδικας (σ.parapoda: UCC, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες κάθε κοινότητας) από την πολιτειακή βουλή για εφαρμογή. Όλα αυτά αναδεικνύουν την αντιμουσουλμανική πολιτική του BJP-RSS (σ.parapoda: Εθνική Οργάνωση Εθελοντών, η μητρική οργάνωση του BJP) και το μίσος του προς τη μουσουλμανική κοινότητα.

Στην πραγματικότητα, o CAA είναι επηρεασμένη από την ινδουιστική θρησκεία και στρέφεται εντελώς ενάντια στους Μουσουλμάνος. Η άρνηση απόδοσης υπηκοότητας σε μέλη κοινότητας μιας συγκεκριμένης θρησκείας και η αφαίρεση της υπηκοότητάς τους είναι ο σκοπός της απάνθρωπης αυτής τροποποίησης του Νόμου περί Απόδοσης Υπηκοότητας. Για τη συγκάλυψη αυτού, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προπαγανδίζει ότι o CAA σχετίζεται με την απόδοση υπηκοότητας σε θρησκευτικές μειονότητες από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Πέραν αυτού, όμως, o CAA θα απελάσει υποχρεωτικά 40.000 διωκόμενους Ροχίνγκια Μουσουλμάνους θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ο νόμος αυτός έγινε και τώρα εφαρμόζεται κατά παράβαση του Ινδικού Συντάγματος που κάνει λόγο για κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Οι ινδουιστές φασίστες κυβερνώντες αδιαφορούν για το σημερινό Ινδικό Σύνταγμα. Ας θυμηθούμε ότι το RSS-BJP έφερε τoν CAA για την εκπλήρωση της ατζέντας του για οικοδόμηση ενός ινδουιστικού κράτους. Η «ανεπτυγμένη» και «Νέα Ινδία» είναι, στην πραγματικότητα, μια ινδουιστική φασιστική Ινδία, η οποία στρέφεται ενάντια στις εκμεταλλευόμενες και καταπιεζόμενες τάξεις και ιδίως ενάντια σε συγκεκριμένες κοινωνικές κοινότητες, τους Μουσουλμάνους, τους Χριστιανούς και τους Βουδιστές. Είναι επίσης ένας βατήρας για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από τις εκδόσεις Προλετκούλτ κυκλοφορεί το κείμενο του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκού) για το ζήτημα των καστών στην Ινδία, ενώ είναι έτοιμο προς έκδοση και το βιβλίο του κόμματος για το εθνικό ζήτημα στη χώρα.

Σήμερα, το RSS-BJP και οι μαζικές τους οργανώσεις έχουν καταστεί μια απειλή για τη χώρα και το λαό. Η Κεντρική Επιτροπή καλεί το λαό της χώρας, τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, τους πατριώτες, τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οργανώσεις Αντιβάσι και λοιπών κοινοτήτων, τους ανθρώπους από τις θρησκευτικές μειονότητες, ιδίως τους Μουσουλμάνους, τους Σιχ, τους Χριστιανούς, τους Βουδιστές και τους λαούς των εθνοτήτων του Κασμίρ και των βορειοανατολικών περιοχών να προετοιμαστούν για διαμαρτυρίες και να στραφούν ενάντια στον βραχμανικό ινδουιστικό φασισμό.

Abhay
Εκπρόσωπος Τύπου
της Κεντρικής Επιτροπής
του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Μετάφραση από τα αγγλικά parapoda. Για περισσότερα για τον Λαϊκό Πόλεμο που διεξάγει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Αντάρτικος Στρατός με την καθοδήγηση του ΚΚΙ (Μαοϊκού), καθώς και για τα λαϊκά κινήματα στην Ινδία, βλ. εδώ.

Tagged: , , ,

Σχολιάστε