Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό): Για τη νέα στρατιωτική «Επιχείρηση Κάγκααρ» του ινδικού κράτους

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων – Κεντρική Επιτροπή

5 Ιούνη 2024

H αιματηρή στρατιωτική Επιχείρηση Κάγκααρ γίνεται για το συμφέρον των ιμπεριαλιστών, περιλαμβανομένων των χωρών του G-7

Η Επιχείρηση Κάγκααρ δεν είναι παρά μια γενοκτονία σε βάρος των αυτόχθονων λαών της Ινδίας και των επαναστατών, για τη λεηλασία του πλούτου της Ινδίας

Υψώστε τη φωνή σας ενάντια στην Επιχείρηση Κάγκααρ και απαιτήστε την απόσυρση των Μνημονίων Κατανόησης των χωρών σας, κινήστε γη και ουρανό για να τη σταματήσετε

Ευχαριστούμε τους φίλους και τους υποστηρικτές της Ινδικής Επανάστασης στο εξωτερικό, μαζί με τους συμμετέχοντες, για τη διοργάνωση διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της συνόδου των G-7, ενάντια στην Επιχείρηση Κάγκααρ.

Καθώς επιδεινώνεται η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, οι καταπιεζόμενες τάξεις και στρώματα της Ινδίας υφίστανται τα χειρότερα είδη καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρειάζονται πλουτοπαραγωγικούς πόρους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε αυτή τη διαδικασία, μια τεράστια χώρα, όπως η Ινδία, η οποία έχει άφθονους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και μια τεράστια αγορά, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ιμπεριαλισμού. Έχοντας ανέλθει στην εξουσία από τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο Ναρέντρα Μόντι επιδίδεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Όλες οι ιδιαίτερες πολιτικές του RSS/ΒJP (σ.parapoda:Το 2ο είναι το κυβερνών σε πανινδικό επίπεδο Ινδικό Λαϊκό Κόμμα του Μόντι, η 1η – Εθνική Οργάνωση Εθελοντών – είναι η μητρική οργάνωση του κόμματος, η πολυπληθέστερη φασιστική οργάνωση παγκοσμίως), καθοδηγούνταν από τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά, ιδίως τις ΗΠΑ και τις δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες. Υπό το βραχμανικό ινδουιστικό φασιστικό καθεστώς, που έχει την υποστήριξη του ιμπεριαλισμού, οι εργαζόμενες μάζες της Ινδίας έρχονται αντιμέτωπες με βάρβαρη καταστολή, λόγω της παράδοσης των δασών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι δασικές περιοχές στρατιωτικοποιούνται για τη διευκόλυνση της παράδοσής τους στους επιχειρηματικούς ομίλους. Όμως, η παράδοσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους και η στρατιωτικοποίηση αντιμετωπίζουν σφοδρή αντίσταση από το λαό της Ινδίας, ιδίως τους αυτόχθονες. Για το τσάκισμα αυτής της αντίστασης, η κυβέρνηση του φασιστικού BJP εφαρμόζει πολιτική περαιτέρω στρατιωτικοποίησης.

Στις 10 Μάη, ο ινδικός στρατός και παραστρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν 12 άτομα, τα οποία παρουσίασαν ως ένοπλα μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού που καθοδηγείται από το ΚΚΙ (Μαοϊκό). Όμως, το κόμμα ανέφερε ότι 10 από αυτούς ήταν απλοί χωρικοί που ψεύτικα παρουσιάστηκαν από το ινδικό κράτος ως μαοϊστές για να μεγαλώσει η «επιτυχία» του. (φωτό)

Ο Ναρέντρα Μόντι θα παρευρεθεί στην επερχόμενη σύνοδο των G-7 στην Ιταλία που θα λάβει χώρα από 13 ως 15 Ιούνη. Διάφορες ιμπεριαλιστικές συμφωνίες μπορεί να υπογραφούν από αυτόν με τις χώρες των G-7 εκεί, κάτι που αποτελεί μια πάγια πτυχή τέτοιων συνόδων. Αυτή θα είναι η πρώτη διεθνής συνάντηση του Μόντι (αν εκλεγεί πρωθυπουργός για 3η φορά – σ. parapoda: Όπως και πράγματι συνέβη) με ιμπεριαλιστικές χώρες. Στις εκλογές για το 18ο κοινοβούλιο της Ινδίας, ωστόσο, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία. Το BJP δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του. Ο στόχος της κατάκτησης πάνω από 400 εδρών στη Λοκ Σάμπχα (την κάτω βουλή) σε σύνολο 543 εδρών δεν επιτεύχθηκε. Το όνειρο του BJP και των ιμπεριαλιστικών αφεντικών του ακυρώθηκε πλήρως από τους ινδούς ψηφοφόρους. Πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Ναρέντρα Μόντι, οι χώρες των G-7 θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι ινδικές μάζες έχουν πλήρως απορρίψει τις φιλοϊμπεριαλιστικές και φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές της κυβέρνησης BJP και της επιχείρησης απόδοσης όλης της ινδικής οικονομίας σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Η υποτέλεια του Μόντι έναντι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ντόπιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τη συγκατάθεσή του στο σχέδιο των ιμπεριαλιστών και των κομπραδόρων αστών για παράδοση των φυσικών πόρων της χώρας σε αυτούς, σε εξευτελιστικές τιμές. Ο Μόντι εκποιεί τις πηγές πλούτου της χώρας στους ξένους καπιταλιστές και τους ντόπιους μεγαλοαστούς, στην προσπάθειά του να προσελκύσει Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Έχει αρχίσει το 2ο μέρος της εκποίησης κρίσιμων ορυκτών πόρων όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, το βολφράμιο, το νικέλιο, το βανάδιο και πολλούς άλλους πόρους που αποτιμώνται στα 362 δις $.

Σύμφωνα με μια έκθεση, «Μεταλλευτικά πεδία δημοπρατούνται στη Μαχαράστρα, την Τσατσίγκαρχ και τη Μάντυα Πραντές, καθώς και τις νότιες πολιτείες της Άντρα Πραντές, της Καρνατάκα και της Ταμίλ Ναντού». Όλες αυτές οι περιοχές, όπου υπάρχουν μεταλλευτικά πεδία, κατοικούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτόχθονες λαούς που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, για την επιβίωση και τον αυτοσεβασμό. Για τη διευκόλυνση της λεηλασίας των φυσικών πόρων της χώρας, η κυβέρνηση του BJP τροποποίησε τον Βασικό Νόμο περί Εξόρυξης τον Νοέμβρη του 2023. Έχει καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της χώρας για χάρη της συσσώρευσης υπερκερδών στους ιμπεριαλιστές και τους λακέδες τους, προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση τους.

Περίπου 668.400 εκτάρια δασών ξεριζώθηκαν στην Ινδία μεταξύ 2015-2020, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μόντι. Τα τελευταία πέντε χρόνια, συνολικά εισήλθαν στη χώρα Άμεσες Ξένες Επενδύσεις 20,3 τρις ρουπίων (σ.parapoda: περίπου 226 δις €). Όμως, οι ιμπεριαλιστικές πολυεθνικές λεηλάτησαν 47,09 τρις ρουπίες (σ.parapoda: περίπου 524,6 δις €) ετησίως. Ενάντια σε αυτή τη λεηλασία και το πλιάτσικο, σφοδροί ταξικοί αγώνες διεξάγονται σε όλη τη χώρα. Για το τσάκισμα αυτών των αγώνων, οι άρχουσες τάξεις της Ινδίας συνεχώς εξαπολύουν φασιστικού τύπου καταστολή. Η πρόσφατη μορφή αυτής είναι η «Επιχείρηση Κάγκααρ». Αυτό έχει προκαλέσει μια ξεκάθαρη διάσπαση στην κοινωνία, όπου, από τη μια πλευρά, βρίσκονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι πολιτικοί πράκτορές τους και, από την άλλη, βρίσκονται οι εργαζόμενες μάζες της χώρας και οι υποστηρικτές τους.

Η Τσατίσγκαρχ, όπου ανηλεώς εξελίσσεται η Επιχείρηση Κάγκααρ, είναι μια από τις πλούσιες σε ορυκτά πολιτείες της Ινδίας. Γύρω στα 28 είδη ορυκτών υπάρχουν εκεί, περιλαμβανομένων διαμαντιών. Τον Απρίλη του 2021 συνέβαλλε στο 14,4% της συνολικής εξόρυξης ορυκτού πλούτου στην Ινδία. Η πολιτεία έχει και τυπικά εγκρίνει δύο Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Διάφορα Μνημόνια Κατανόησης έχουν υπογραφεί από το ινδικό κράτος με τις χώρες των G-7 για εξορύξεις ορυκτού πλούτου και υποδομές όπως φράγματα, εθνικές οδοί, αεροδρόμια κλπ.

Η εξαγωγή κεφαλαίου από τις χώρες των G-7 οδηγεί στη χειρότερη και πρωτοφανών διαστάσεων εκτόπιση ανθρώπων στην Ινδία, ιδίως των ιθαγενικών λαών. Φασιστική σφαγή των ιθαγενικών λαών της Ινδίας και λεηλασία των φυσικών πόρων ήδη λάμβαναν χώρα πολύ πριν την εμφάνιση του Μόντι στον ορίζοντα. Το έγκλημα, όμως, του Μόντι έγκειται στην ακόμα πιο ενθουσιώδη και επιθετική εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, υπό την καθοδήγηση των χωρών του G-7 και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σήμερα, η επιβίωση και η ταυτότητα των ιθαγενικών λαών της Ινδίας απειλούνται σοβαρά λόγω των φιλοιμπεριαλιστικών και φιλοεπιχειρηματικών πολιτικών του ινδικού κράτους. Στο Χασντέο (σ.parapoda: Χασντέο Άραντ, δάσος στην Τσατίσγκαρχ 170.000 εκταρίων, όπου ζουν κοινότητες Αντιβάσι όπως ο λαός των Γκοντ. Τεχνητά διαχωρισμένη σε περιφέρειες σε 10 πολιτείες, ώστε να χάνει την πολιτική της δύναμη, ο πληθυσμός της εθνότητας αυτής ανέρχεται στους 13 εκατομμύρια ανθρώπους, μαζί με αυτούς στο Νεπάλ), χιλιάδες εκτάρια δέντρων έχουν ξεριζωθεί για εξόρυξη άνθρακα από τον κομπραδόρικο Όμιλο Αντάνι. Έτσι, η Επιχείρηση Κάγκααρ για την εξάλειψη του επαναστατικού κινήματος στην Ινδία, που καθίσταται ένα τεράστιο εμπόδιο στα όνειρά τους για την πλήρη λεηλάτηση των φυσικών πόρων της Ινδίας, ευθέως χρηματοδοτείται και καθοδηγείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Με την έναρξη του νέου έτους, η κυβέρνηση Μόντι συνεχίζει να εξαπολύει ακόμα πιο βίαιη και φασιστική κρατική τρομοκρατία με το νέο αντιαντάρτικο πρόγραμμα υπό την ονομασία «Επιχείρηση Κάγκααρ». Οι ένοπλοι πράκτορες του αντιδραστικού ινδικού κράτους στοχεύουν με τα όπλα τους, τους όλμους, τις βόμβες και τα αεροπορικά πλήγματα ευθέως ενάντια στους αυτόχθονες λαούς, που ηρωικά αντιστέκονται σε αυτή την καθοδηγούμενη από τους ιμπεριαλιστές επιχείρηση. Το ινδικό κράτος, προκειμένου να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση των εγκλημάτων που διαπράττονται από τις ένοπλες δυνάμεις του, διεξάγει επίσης έναν πόλεμο ωμής εξαπάτησης. Κατακλύζει με ψεύτικες ειδήσεις για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις ιθαγενών κατά την Επιχείρηση Κάγκααρ. Πάνω από 100 επαναστάτες έχουν σκοτωθεί με βάρβαρο τρόπο από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους έξι μήνες. Αυξάνονται τα περιστατικά με απαγωγές, βιασμούς, παράνομες κρατήσεις και συλλήψεις, βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις. Το ινδικό κράτος παραβιάζει τις Συμβάσεις της Γενεύης, τις οικουμενικές διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμά του, που δεν του επιτρέπουν να διεξάγει πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό.

Μαχήτριες και μαχητές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού

Από τη μια, η βραχμανιστική ινδουιστική φασιστική κυβέρνηση του BJP εντείνει τις αντεπαναστατικές εκστρατείες με σκοπό την εξάλειψη του κόμματος των Μαοϊστών από την Ινδία στα επόμενα δυο χρόνια. Από την άλλη, η κυβέρνηση BJP στην Τσατίσγκαρχ ξεδιάντροπα κάνει λόγο για ειρηνευτικές συνομιλίες. Όμως, κωφεύει στα προαπαιτούμενα του ΚΚΙ (Μαοϊκού) για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών – πρώτα απόσυρση των στρατοπέδων των ενόπλων δυνάμεων στις ιθαγενικές περιοχές, διεξαγωγή έρευνας και ανάδειξη των γεγονότων με τις σφαγές που έχουν γίνει στη Μπαστάρ τα τελευταία χρόνια κλπ. Αυτό αναδεικνύει τη βραχμανιστική ινδουιστική προδοτική φύση του ινδικού κράτους.

Το σάπιο πολιτικό σύστημα της Ινδίας δεν μπορεί να παρέχει ούτε μια στοιχειώδη επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή στην πλειοψηφία του λαού. Εξάλλου, η κυρίαρχη τάση συνίσταται στην άνοδο του φασισμού. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, που δεν περιορίζεται στην Ινδία. Η ένταση της γενικής κρίσης του φασισμού τρέφει φασιστικές ή αυταρχικές κυβερνήσεις, υπό το καθεστώς των οποίων τα δικαιώματα των εργατών και των εργαζόμενων μαζών καταπατώνται. Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω του σπιράλ της στρατιωτικοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΙ (Μαοϊκού) καλεί την εργατική τάξη και τις προοδευτικές-δημοκρατικές δυνάμεις και φοιτητές των χωρών των G-7 να υλοποιήσουν μορφές διαμαρτυρίας ενάντια στη σύνοδο των G-7 και των πολιτικών τους λεηλασίας του ορυκτού πλούτου της Ινδίας και χρηματοδότησης της φασιστικής σφαγής των αυτόχθονων λαών της Ινδίας. Η υποστήριξη του διεθνούς προλεταριάτου και των εργαζόμενων μαζών στο σημερινό επαναστατικό κίνημα στην Ινδία, η εξάλειψη του φασισμού και του σάπιου μισοφεουδαρχικού και μισοαποικιακού συστήματος παραμένουν αδιαχώριστα.

Άμρουτ

Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων

της Κεντρικής Επιτροπής

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Μετάφραση από τα αγγλικά parapoda. Από τις εκδόσεις Προλετκούλτ κυκλοφορεί το κείμενο του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκού) για το ζήτημα των καστών στην Ινδία, ενώ είναι έτοιμο προς έκδοση και το βιβλίο του κόμματος για το εθνικό ζήτημα στη χώρα.

Tagged: ,

Σχολιάστε