Οι διεθνείς προεκτάσεις της λαϊκής εξέγερσης στο Σουδάν

Κι ενώ κλιμακώνονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στο Σουδάν ενάντια στο καθεστώς του Ομάρ Αλ Μπασίρ και την πολιτική φτωχοποίησης, διαφθοράς και καταστολής που ασκεί και έφτασε να διασπάσει τη χώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει στους διαδηλωτές η παρουσία “ανοιχτόχρωμων” ένοπλων που άνοιγαν πυρ ενάντια στους διαδηλωτές. Η ταυτότητα των ενόπλων δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με καταγγελία της Επιτροπής Υγείας Χαρτούμ του ΚΚ Σουδάν, πρόκειται για ρωσική εταιρία ασφαλείας και αυτή δεν είναι άλλη από τη Wagner Group.

Από τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με καλέσματα της Ένωσης Επαγγελματιών και έχουν ενοποιήσει την αντιπολίτευση σε κοινό αγώνα (φωτό από τη σελίδα του ΚΚ Σουδάν στο fb)

Ποια είναι όμως αυτή η εταιρία; Ο ιδρυτής της, Ντμίτρι Ούτκιν ήταν ουκρανός υπήκοος και στρατιωτικός. Όμως, αποστρατεύτηκε το 2013, οπότε και ίδρυσε μαζί με άλλους ρώσους απόστρατους την πρώτη “εταιρία ασφαλείας”, Μόραν. Τώρα, το πόσο “ιδιωτική” και ανεξάρτητη από τις πολιτικές του ρωσικού ιμπεριαλισμού είναι η Wagner, αποδεικνύεται από το ότι συμμετέχει σε διεθνή πεδία μαχών πάντοτε υποστηρίζοντας τις θέσεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού, σε σημεία όπου αυτός αρνείται την άμεση ανάμειξή του, όπως την ανατολική Ουκρανία ή τη Λιβύη (στο πλευρό του θαμώνα του Κρεμλίνου, πολέμαρχου Χάφταρ). Διεθνώς, βέβαια, έγινε γνωστή όταν δεκάδες “εργαζόμενοί” της σκοτώθηκαν από αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία (κάτι που τελικά η Ρωσία μερικώς παραδέχτηκε), όταν επιτέθηκαν στους αμερικανόφιλους Kούρδους για τον έλεγχο μιας πετρελαιοπηγής, ενώ ο Ούτκιν φέρεται να συμμετείχε στην αποστολή στη Συρία ενόπλων της εταιρίας “Σλαβικό Σώμα” με έδρα το Χονγκ Κονγκ το 2013. Το 2016, μάλιστα, ο Πούτιν απένειμε “βραβείο ανδρείας” στον Ούτκιν την ημέρα “των Ηρώων της Πατρίδας” για τις «υπηρεσίες» του (προς το ρωσικό ιμπεριαλισμό και όχι στο ρωσικό λαό).

Ο Ούτκιν, ωστόσο, μάλλον είναι η “βιτρίνα” της “εταιρίας”, πίσω από την οποία φέρεται να βρίσκεται ο Γιεβγκιένι Πριγκόζιν, ο οποίος είχε καταδικαστεί επί ΕΣΣΔ με αναστολή το 1979 για κλοπή και σε 12ετή κάθειρξη το 1981 για ληστεία, απάτη και εξώθηση ανηλίκων στην πορνεία. Αποφυλακίστηκε το 1990 και, από κει που το 1990 φέρεται να είχε μόλις έναν πάγκο για χοτ-ντογκ στην Αγ.Πετρούπολη “με μουστάρδα που φτιάχναμε σπίτι”, έγινε ο επίσημος Σεφ του Πούτιν και μπήκε στη μαύρη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων λόγω ανάμειξής του στις εκλογές του 2016 των ΗΠΑ μέσω της εταιρίας ιστοσελίδων και τρολ παραπληροφόρησης Internet Research Agency (που ο ίδιος διαψεύδει). Ο Ούτκιν έγινε το 2017 διευθύνων σύμβουλος και της εταιρίας LLC Concord Management and Consulting του Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν με πρωτοπαλίκαρα της Wagner. Δεξιά ο Ούτκιν (φωτό)

Γιατί, όμως, είναι σημαντικός ο Μπασίρ για τον Πούτιν;

Η γεωγραφική θέση του Σουδάν μπορεί να βοηθήσει τη ρωσική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα (από όπου μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχό της μεγάλο τμήμα του διεθνούς εμπορίου και, ιδίως, τον υπό ανάπτυξη κινεζικό “θαλάσσιο δρόμο του Μεταξιού”). Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει το σημείο περιστροφής, από όπου μπορεί να διεισδύσει στον αραβικό κόσμο (πέραν της Συρίας), αλλά και στην κεντρική Αφρική και την περιοχή του Σάχελ για να εκδιώξει τη γαλλική ιμπεριαλιστική παρουσία. Όσον αφορά το τελευταίο, ήδη έχει χρησιμοποιήσει το Σουδάν για να “πατήσει” στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με την κοινή τους μεσολάβηση τον Αύγουστο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα όπου η Γαλλία δεν τα καταφέρνει με τις ένοπλές της παρεμβάσεις.

Αποδεικνύοντας πόσο έξυπνα ο ρωσικός ιμπεριαλισμός, κατά το πρότυπο της τσαρικής εξωτερικής πολιτικής, εκμεταλλεύεται τις ωμές κινήσεις των αντιπάλων του, ο Πούτιν, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αξιοποιεί τη δίωξη του Μπασίρ από τη Δύση, για να εδραιώσει την επιρροή του. Η συνεργασία με το Σουδάν, που εντάθηκε από το Δεκέμβρη του 2015, όταν και υπογράφτηκαν 14 συμφωνίες σε “ακίνδυνους” τομείς (εμπόριο, πολιτισμός, τεχνολογία εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου, τράπεζες και μεταφορές) έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες. Ο Μπασίρ πρότεινε το Νοέμβρη του 2017 στον Πούτιν να ιδρύσει βάση στην Ερυθρά Θάλασσα και να εξοπλίσει το σουδανικό στρατό με αεροσκάφη SU-30 και πυραύλους εδάφους-αέρος. Μόλις το Μάρτη, ανακοινώθηκε η δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Σουδάν με τη βοήθεια της Ρωσίας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, για την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (κατ’αρχάς). Η στρατιωτική συνεργασία αξιολογήθηκε θετικά τον Ιούλη σε νεότερη συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ οι “αντιτρομοκρατικές” επαφές καθιερώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το 2ο δεκαήμερο του Δεκέμβρη ανακοινώθηκε η δημιουργία διυλιστηρίου στο Πορτ Σουδάν από τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν προσφέρει υπηρεσίες κατ’αρχάς ακρόασης (και ύστερα “διαμεσολάβησης”) και στο Σουδάν, για παράδειγμα, όσον αφορά τη σύγκρουσή του με την Αίγυπτο. Αντίστοιχα, ο Μπασίρ φιλοξένησε το παραπαίον ως τότε Φόρουμ Αραβορωσικής Συνεργασίας για πρώτη φορά σε αραβικό έδαφος το 2014, ενισχύοντας τις επαφές της Ρωσίας με τα αραβικά κράτη σε δύσκολες για τις σχέσεις (λόγω Συρίας) στιγμές.

Αν και δεν είναι εύκολο από τώρα να προβλέψει κανείς, με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία, θα ήταν δύσκολο να εγκαταλειφθεί η ρωσική υποστήριξη στο Μπασίρ, όπως φαίνεται και από την προχτεσινή αποστολή συγχαρητηρίων στο Μπασίρ για την επέτειο της ανεξαρτησίας του Σουδάν εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων.

Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να δει κανείς την υπόθεση Σουδάν αποκλειστικά μέσα από το απλοϊκό πρίσμα της σύγκρουσης “Δύσης”-Ρωσίας (πολλώ δε μάλλον να υποθέσει ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι αμερικανοκίνητες και να σιωπήσει για αυτές για λόγους μονόπλευρου, δηλαδή, ψεύτικου “αντιιμπεριαλισμού”). Πρώτα από όλα, ο Μπασίρ δεν έχει κλείσει την πόρτα στη Δύση. Επιθυμεί συνεργασία και την υλοποιεί. Για παράδειγμα, πρόσφατη είναι η συμμόρφωση του Σουδάν στο αμερικανικό εμπάργκο του Ιράν, με τη διακοπή συνεργασίας των σουδανικών τραπεζών με ιρανικές. Ομοίως, κατά τις υποδείξεις του ΔΝΤ, με το οποίο αποκαταστάθηκε επαφή (μετά την άρση του 20ετούς αμερικανικού εμπάργκο), αν και με το δικό του χοντροκομμένο τρόπο, ο Μπασίρ είχε, με τον προϋπολογισμό του 2018, καταργήσει επιδοτήσεις στο ψωμί και υποτιμήσει το νόμισμα (κινήσεις που προκάλεσαν το “κίνημα του ψωμιού” το Γενάρη του 2018). Τον Ιούλη, προσέφυγε σε αυτό. Το Νοέμβρη, εξάλλου, ο σουδανός αρχηγός ΓΕΣ συναντήθηκε με αμερικανούς αξιωματικούς και τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών για αφρικανικές υποθέσεις για υποθέσεις “αντιτρομοκρατίας”, σε μια συνάντηση όπου εκθειάστηκε ο ρόλος του Σουδάν. Τον Απρίλη, άλλωστε, του 2017, το Σουδάν, για πρώτη φορά, συμμετείχε σε συνάντηση της Africom, της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική.

Ο αγώνας των Σουδανών δεν έχει να κάνει πλέον μόνο με τον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού (φωτό)

Έπειτα, οι ΗΠΑ έχουν χάσει έδαφος στην επιρροή στο Σουδάν όχι μόνο σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά και με άλλες χώρες, όπως την Τουρκία, η οποία, ανακαινίζει το οθωμανικό λιμάνι Σουάκιν και έχει διπλάσια εμπορική παρουσία από τη Ρωσία. Ομοίως, έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τις άλλες αραβικές χώρες. Για παράδειγμα, ο Μπασίρ αποτέλεσε πριν λίγες μέρες και τον πρώτο “απεσταλμένο” των αραβικών κρατών στη Δαμασκό, κομίζοντας κλάδο ελαίας (άνοιξαν πρεσβείες των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν και αποκαταστάθηκε η σύνδεση με Τύνιδα), ενώ στέλνει δυνάμεις του στην Υεμένη για λογαριασμό τους. Ο Μπασίρ, άλλωστε, στην ομιλία του με αφορμή την 63ή επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας, κατονόμασε τις “αδελφές και φιλικές” χώρες, οι συνέργειες με τις οποίες στοχεύουν στην αύξηση της “αποτελεσματικότητας” της οικονομίας και αυτές δεν ήταν μόνο η Ρωσία και η Λευκορωσία, αλλά και η Κίνα, η Τουρκία και οι αραβικές χώρες του Κόλπου (καθώς “και άλλες χώρες”).

Βλέπουμε, επομένως, ότι η ανερχόμενης σημασίας αντίθεση ΗΠΑ-Ρωσία vs.αναδυόμενων είναι και σε αυτή τη χώρα παρούσα. Συνεπώς, με την απουσία αυτή τη στιγμή διεθνών και περιφερειακών κρατικών και διακρατικών στηριγμάτων (αν λάβει κανείς υπόψη, πέραν των προαναφερθέντων, και ότι ο Μπασίρ συγκρατεί, για λογαριασμό της ΕΕ, μεταναστευτικά ρεύματα και ενόπλους), οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν, που έχουν πια στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Μπασίρ και τη δημιουργία πλουραλιστικού συστήματος, και ανατρέπουν σχεδιασμούς ιμπεριαλιστών και περιφερειακών δυναστών, έχουν δυνητικό υποστηρικτή μόνο τη διεθνή αλληλεγγύη των λαών και για αυτό θα πρέπει να υποστηριχτούν.

Βλ.επίσης

Οι Σαούδ στην Αρκτική & η μεταφορά της σύγκρουσης των αναδυόμενων δυνάμεων σε τρίτες χώρες

Η υποδαυλιζόμενη από τη Ρωσία ανάφλεξη σε Ερυθρά Θάλασσα – Κέρας της Αφρικής & ο μεγάλος χαμένος

 

Tagged: , , , , , ,

Σχολιάστε