Φ. Πάουλους & άλλοι 49 γερμανοί στρατηγοί: Κάλεσμα προς το γερμανικό λαό και στρατό (08/12/1944)

Στην επέτειο από τη νίκη του σοβιετικού στρατού στο Στάλινγκραντ, η οποία αποτέλεσε σημείο καμπής στις στρατιωτικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρατίθεται ακολούθως μεταφρασμένο στα ελληνικά ένα κάλεσμα 50 αιχμαλώτων του γερμανικού στρατού προς τον γερμανικό λαό και στρατό. Παρά την εκτίμηση για το ασυγχώρητο των ευθυνών των υπογράψαντων το κάλεσμα, ως κείμενο, διατηρεί την αξία του, όχι απλώς για τον ρεαλισμό και την αξιοπρέπειά του. Είναι μια υπόμνηση προς όλους όσους επιθυμούν την αναβίωση τέτοιων πρακτικών, που είχαν υπαγορευθεί από τα πιο τρομοκρατικά αντιδραστικά, σοβινιστικά και ιμπεριαλιστικά τμήματα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, ότι, αργά ή γρήγορα, κι αυτά ακόμα τα τμήματα τους εγκαταλείπουν, και ότι οι ίδιοι, ως φυσικοί αυτουργοί, λογοδοτούν στο λαό τους και την ανθρωπότητα.

***

Κάλεσμα προς το γερμανικό λαό και στρατό

Μόσχα 8.12.1944

ΓΕΡΜΑΝΟΙ!

Διακατεχόμενοι από βαθιά αγωνία για το μέλλον του λαού μας, για την πολυαγαπημένη μας πατρίδα και για τη μελλοντική υπόσταση της Γερμανίας, εμείς, γερμανοί στρατηγοί, από κοινού με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτών και αξιωματικών, ευρισκόμενοι σε ρωσική αιχμαλωσία, απευθυνόμαστε σε αυτή την αποφασιστική στιγμή σε εσάς, Γερμανοί και Γερμανίδες.

Με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τις απέλπιδες προσπάθειές σας στις αιματηρές αμυντικές μάχες, το υπεράνθρωπο σκληρό έργο σας και τις ολοένα αυξανόμενες απώλειες.

Το πρωτοσέλιδο της «Ελεύθερης Γερμανίας» που περιλαμβάνει το κάλεσμα

Όλος ο λαός μας είναι τώρα πλήρως βυθισμένος σε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο: σε όλα τα μέτωπα χύνουν το αίμα τους οι άντρες μας – από ηλικιωμένοι μέχρι ανήλικοι –, ενώ, στην πατρίδα, γυναίκες και παιδιά υποφέρουν από τους ολοένα ισχυρότερους βομβαρδισμούς του εχθρού, αργοσβήνουν υπό το βάρος της αφόρητης δουλειάς. Ποτέ άλλοτε ο πόλεμος δεν είχε επιφέρει τέτοια απερίγραπτα δεινά στην πατρίδα μας! Πλησιάζει η ώρα της τελικής σύνθλιψης μπροστά στη συντριπτική υπεροχή των δυνάμεων των ενωμένων αντιπάλων.

Σε αυτή την κατάσταση μας έφερε ο Αδόλφος Χίτλερ

Εξαπατούσε το λαό μας με εθνική και κοινωνική δημαγωγία. Μόνο χάρη στους γιγαντιαίους εξοπλισμούς εξάλειψε την ανεργία, εμείς δα το εκλάβαμε αυτό ως μια γενική οικονομική άνοδο. Επιτρέψαμε να γίνουν κτηνωδίες, οι οποίες ήδη τότε στρέφονταν ενάντια στο λαό μας, επιτρέψαμε να εξαλειφθούν δικαιώματα και νόμοι, επιτρέψαμε το φυλετικό μίσος, τις διώξεις στη θρησκεία, τη διαφθορά των ναζιστών αρχηγών.

Μεθυσμένοι από τις πρώτες επιτυχίες, δεν επισημάναμε τον τρομερό κίνδυνο που κρυβόταν στα εξωφρενικά πλάνα του Χίτλερ, που μας ενέπλεξαν σε αυτόν τον ολέθριο πόλεμο. Ήμασταν τυφλά όργανα-όπλα στα χέρια του Χίτλερ και, στο τέλος, γίναμε θύματά του.

Η πρώτη σελίδα του καλέσματος

Όντας επικεφαλής του κράτους, ο Χίτλερ επέβαλε στην πατρίδα μας απεριόριστες αυθαιρεσίες. Παραβίασε κάθε σύμφωνο με άλλες χώρες και, βασιζόμενος στην αφοσίωση και υπακοή του γερμανικού στρατού, τον χρησιμοποίησε για την υλοποίηση των κατακτητικών του σχεδίων και για την υποταγή άλλων λαών. Με διαταγή του, οι δήμιοι του Χίμλερ προέβησαν στις κατεχόμενες χώρες σε απάνθρωπες κτηνωδίες και, έτσι, ντρόπιασαν το γερμανικό όνομα σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η πολιτική ύπουλης διακοπής των συμφωνιών και ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ένωσε, τελικά, όλους τους λαούς του κόσμου στον πόλεμο ενάντια στην Γερμανία. Μετά την εξάλειψη των έμπειρων στρατιωτικών ηγετών μας, αφότου ο Χίτλερ πήρε προσωπικά στα χέρια του την ανώτατη διοίκηση, οι ήττες, από τον καιρό του Στάλινγκραντ, διαδέχονται η μία την άλλη.

Καμιά ελπίδα για την αλλαγή της κατάστασης δεν υπάρχει πια!

Κανένα κράτος στον κόσμο δεν θα προβεί σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία.

Ο πόλεμος χάθηκε!

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και στρατιωτικής καθοδήγησης από τον Αδόλφο Χίτλερ για τη Γερμανία είναι: εκατομμύρια σκοτωμένοι, ανάπηροι και χυμένο αίμα. Οικογένειες κατεστραμμένες, απειλητικά προσεγγίζουν το φάσμα της πείνας, του κρύου και των ασθενειών.

Και, παρ’όλα αυτά, ο Χίτλερ επιθυμεί να συνεχίσει τον πόλεμο. Οι Χίμλερ και Γκέμπελς κάνουν λόγο για όλων των ειδών τα δεινά από μια εκδίκηση των εχθρών, για δήθεν μπολσεβικική τρομοκρατία, για υποδούλωση όλου του λαού μας και για ένα μέλλον χωρίς διέξοδο. Επικαλούνται το εθνικό αίσθημα και την αγάπη στην πατρίδα, υποχρεώνοντας το γερμανικό λαό απεγνωσμένα να πολεμήσει μέχρι την αυτοκτονία.

Η δεύτερη σελίδα του καλέσματος

Η αυτοκτονική συνέχιση αυτού του πολέμου, που έχει καταστεί παράλογος, χρησιμεύει μόνο στη διάσωση του Χίτλερ και των κομματικών ηγετών του. Ακριβώς για αυτό τα SS και το ναζιστικό κόμμα κατέλαβαν τα βασικά καθοδηγητικά πόστα.

Όμως ο λαός μας δεν πρέπει να σκοτωθεί!

Για αυτό χρειάζεται να τελειώσουμε με αυτόν τον πόλεμο!

Τι θα γίνει μετά; Αναρωτιέστε.

Πράγματι, η πατρίδα μας θα καταληφθεί από τα στρατεύματα του αντιπάλου, όμως τα χωρίς νόημα θύματα στα μέτωπα και στην πατρίδα θα σταματήσουν να προκαλούνται, και τα εναπομείναντα σπίτια και επιχειρήσεις θα διασωθούν!

Πράγματι, οι νικητές θα απαιτούν τιμωρίες για όλες τις αδικίες που προκλήθηκαν στους λαούς τους, όμως στο δικαστήριο θα βρεθούν μόνο εκείνοι που είναι ένοχοι για εγκλήματα ενάντια στους νόμους του πολιτισμού και της ανθρωπότητας!

Βέβαια, το μέλλον μας δεν θα είναι εύκολο, θα εργαζόμαστε, θα αποκαθιστούμε, όμως μπροστά μας ξανά ανοίγει ο δρόμος της ανόδου.

Αντί για τρομοκρατία, αυθαιρεσία και φυλετικό μίσος, θα θριαμβεύει ο νόμος, η τάξη και η ανθρωπινότητα.

Αντί για ατελείωτα δεινά και θηριωδίες, θα έρθει η ειρήνη.

Ο ζήλος και η καλή μας θέληση, με κάθε μας βήμα στο νέο δρόμο, θα μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σε εκείνη τη μέρα που ο ελεύθερος και ίσος σε δικαιώματα γερμανικός λαός θα πάρει τη θέση του ανάμεσα στους άλλους λαούς.

Το 1918, όταν, από στρατιωτικής άποψης, μπροστά στην ανωτερότητα του αντιπάλου, ο πόλεμος κατέστη χωρίς προοπτική, οι Χίντεμπουργκ και Λούντεντορφ απαίτησαν τη διακοπή του.

Η τρίτη και η τέταρτη σελίδα του καλέσματος

Για τον ίδιο λόγο εμείς, στρατηγοί, και μαζί με εμάς εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί, ενωμένοι στο κίνημα «Ελεύθερη Γερμανία», απευθυνόμαστε σε εσάς, από τη ρωσική αιχμαλωσία: όλα μας τα αισθήματα και οι σκέψεις ανήκουν μόνο στο λαό μας και τη μοίρα του.

Γερμανικέ λαέ! Ξεσηκώσου, σε έναν σωτήριο αγώνα ενάντια στους Χίτλερ και Χίμλερ, ενάντια στο ολέθριο καθεστώς τους!

Στην ενότητα βρίσκεται η δύναμή σου! Στα χέρια και τα όπλα σου, για τον αγώνα!

Απελευθερώσου μόνος από αυτή την ανεύθυνη και εγκληματική κρατική ηγεσία, που ωθεί τη Γερμανία στην πλήρη καταστροφή!

Τερμάτισε τον πόλεμο, προτού η κοινή επίθεση των ενωμένων δυνάμεων του αντιπάλου εξαλείψει το γερμανικό στρατό και ό,τι απέμεινε από την πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν θαύματα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν.

Γερμανοί! Με θαρραλέο αγώνα αποκαταστήστε ενώπιον όλου του κόσμου την τιμή του γερμανικού ονόματος και κάντε το πρώτο βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον.

Πάουλους, Στρατάρχης, πρώην διοικητής της 6ης Στρατιάς (Στάλινγκραντ).

[Bάλτερ] Φον Ζάιντλιτς[-Κούρμπαχ], στρατηγός πυροβολικού, πρώην διοικητής του 51ου Σώματος Στρατού (Στάλινγκραντ), πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αξιωματικών, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Ελεύθερη Γερμανία».

[Καρλ] Στρέκερ, υποστρατάρχης, πρώην διοικητής του 11ου Σώματος Στρατού (Στάλινγκραντ). (σ.parapoda:απελευθερώθηκε από την ΕΣΣΔ τον Οκτώβρη του 1955, έζησε στη Γερμανία όπου αναγνώρισε το λάθος του να μην αντιταχθεί στο Χίτλερ και πέθανε στην Αυστρία το 1973)

[Ερνστ-Έμπερχαρντ] Χελ, στρατηγός πυροβολικού, πρώην διοικητής 7ου Σώματος Στρατού (σ.parapoda: αιχμαλωτίστηκε τον Αύγουστο του 1944 κατά την σοβιετική επίθεση για την απελευθέρωση του Ιασίου και του Κισινιόφ, καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου, αλλά το 1955 του χαρίστηκε η ποινή από την ΕΣΣΔ και πέθανε στη Δ.Γερμανία)

[Πάουλ] Φέλκερς, στρατηγός πεζικού, πρώην διοικητής 27ου Σώματος Στρατού (σ.parapoda: αιχμαλωτίστηκε κατά τη σοβιετική επίθεση για την απελευθέρωση του Μινσκ τον Ιούλη του 1944 και πέθανε το 1946 στην ΕΣΣΔ σε «στρατόπεδο» κατοικιών όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι στρατιωτικοί)

[Φρίντριχ] Γκόλβιτζερ, στρατηγός πεζικού, πρώην διοικητής 53ου Σώματος Στρατού (σ.parapoda: αιχμαλωτίστηκε τον Ιούνη του 1944 κατά τη σοβιετική επίθεση Βίτεμπσκ-Όρσα στη Λευκορωσία, καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου στην ΕΣΣΔ, απελευθερώθηκε τον Οκτώβρη του 1955 και πέθανε στη Δ.Γερμανία το 1977).

[Χέλμουτ] Σλέμερ, αντιστράτηγος, διοικητής 14ης στρατιάς Πάντσερ (Στάλινγκραντ) (σ.parapoda: Απελευθερώθηκε από την ΕΣΣΔ το 1949).

[Γκιόργκ-Βίχελμ] Πόστελ, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής 30ού Σώματος Στρατού (σ.parapoda: αιχμαλωτίστηκε κατά τη σοβιετική επίθεση για την απελευθέρωση της Ρουμανίας, καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη ως εγκληματίας πολέμου, αλλά πέθανε στην ΕΣΣΔ το 1953).

Μίλερ Βίντσεντς, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 12ου Σώματος Στρατού (σ.parapoda: αιχμαλωτίστηκε ως διοικών όλη την 4η Στρατιά ανατολικά του Μινσκ τον Ιούλη του 1944, απελευθερώθηκε το 1948 και προσχώρησε στο Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (ανατολικής) Γερμανίας, ενώ έγινε και αντιπρόεδρός του, όπως και αντιπρόεδρος της Λαϊκής Βουλής της ΓΛΔ, Ακολούθως συμμετείχε στην ανασυγκρότηση των ανατολικογερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Πέθανε το 1961 στο ανατολικό Βερολίνο).

[Έντμουντ] Χόφμαϊστερ, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής της 41ης στρατιάς Πάντσερ (σ.parapoda: πιάστηκε τον Ιούλη του 1944 στη Λευκορωσία, συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή «Ελεύθερη Γερμανία» και πέθανε το 1951 σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στην ΕΣΣΔ).

[Κουρτ-Γιούγκεντ φράιχερ φον] Λίτσοφ, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής του 35ου Σώματος Στρατού (σ.parapoda: αιχμαλωτίστηκε στη Λευκορωσία το 1944, καταδικάστηκε το 1950 σε 25ετή κάθειρξη ως εγκληματίας πολέμου, αλλά απελευθερώθηκε από την ΕΣΣΔ το Γενάρη του 1956 και πέθανε το 1961 στη Δ.Γερμανία).

[Αλεξάντερ] Έντλερ φον Ντάνιελς, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής της 376 μεραρχίας (Στάλινγκραντ) (σ.parapoda: Πέθανε το 1960 στη Δ.Γερμανία)

Μίλερ Λούντβιχ, στρατηγός πεζικού, πρώην διοικητής 44ου Σώματος Στρατού (σ.parapoda: αιχμαλωτίστηκε τον Αύγουστο του 1944, απελευθερώθηκε από την ΕΣΣΔ το 1955 και πέθανε το 1972 στη Δ.Γερμανία).

[Φρίντριχ] Μπάιερ, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής της 153 μεραρχίας (σ.parapoda: παραδόθηκε το Σεπτέμβρη του 1944από τις αρχές της Βουλγαρίας, όπου είχε φτάσει με το στρατό του κυνηγημένος από την Ουκρανία. Πέθανε από φυσιολογικά αίτια σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στην ΕΣΣΔ).

[Άλφονς] Χίτερ, αντιστράτηγος, διοικητής της 206ης μεραρχίας πεζικού (σ.parapoda: Αιχμαλωτίστηκε στη Λευκορωσία το 1944 και απελευθερώθηκε το 1955).

[Έριχ] Μπούσενχαγκεν, στρατηγός πεζικού, διοικητής του 52ου Σώματος Στρατού (σ.parapoda: αιχμαλωτίστηκε τον Αύγουστο του 1944 στη σοβιετική επίθεση για την απελευθέρωση του Ιασίου και του Κισινιόφ και έμεινε στην ΕΣΣΔ ως εγκληματίας πολέμου ως τον Οκτώβρη του 1955. Πέθανε το 1994).

Μπόμε, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής 73ης μεραρχίας πεζικού.

Φον Κουρόσφκι, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής 110ης μεραρχίας πεζικού.

Άρνο φον Λένσκι, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 24ης μεραρχίας τεθωρακισμένων (Στάλινγκραντ).

Λάιζερ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 29ης μηχανοκίνητης μεραρχίας (Στάλινγκραντ).

Κόρφες, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 295ης μεραρχίας πεζικού (Στάλινγκραντ).

Λάτμαν, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 14ης μεραρχίας τεθωρακισμένων (Στάλινγκραντ).

Νέντβιγκ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 454ης μεραρχίας ασφαλείας.

Φον Ντρέμπερ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 297ης μεραρχίας πεζικού (Στάλινγκραντ).

Μπέινκνεχτ, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής 79ης μεραρχίας πεζικού.

Τέσνερ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 1ης ταξιαρχίας αεράμυνας

Φον Έρντμανσντορφ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής του Μαγκιλιόφ.

Φον Ντέβιτς-Κρεμπς, υποστράτηγος, πρώην διοικητής του Κισινιόφ.

Μπραντ, υποστράτηγος, πρώην πληρεξούσιος για την περιοχή του ρουμανικού πετρελαίου.

Φον Μπόγκεν, υποστράτηγος, πρώην διοικητής της 302ης μεραρχίας πεζικού.

Κόνραντι, υποστράτηγος, πρώην διοικητής της 36ης μεραρχίας πεζικού.

Φον Άρενστορφ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής της 60ής μηχανοκίνητης ταρξιαρχίας.

Μίλερ-Μπίλοφ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής της 246ης μεραρχίας πεζικού.

Γκραφ φον Χίλζεν, υποστράτηγος, πρώην διοικητής της 370ης μεραρχίας πεζικού.

Τρόβιτς, υποστράτηγος, πρώην διοικητής της 57ης μεραρχίας πεζικού.

Φρένκινγκ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής της 282ης μεραρχίας πεζικού.

Λίντεμαν, υποστράτηγος, πρώην διοικητής της 361ης μεραρχίας πεζικού.

Γκιρ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής της 707ης μεραρχίας πεζικού.

Στινγκλ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής Ιασίου.

Ένγκελ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 45ης μεραρχίας πεζικού.

Τρόνε, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 62ης μεραρχίας πεζικού.

Φον Λίλιενταλ, επιτελάρχης.

Μπους, υποστράτηγος, πρώην πληρεξούσιος πολεμικής οικονομίας στη Ρουμανία.

Τράουτ, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής 78ης μεραρχίας πεζικού (Στουρμ).

Ντέμπουα, αντιστράτηγος, πρώην διοικητής 44ης ταξιαρχίας (Στάλινγκραντ).

Κλιάμτ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 260ης μεραρχίας πεζικού.

Βουλτς, υποστράτηγος, πρώην επικεφαλής πυροβολικού 4ου Σώματος Στρατού (Στάλινγκραντ).

Φον Στέινκελερ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής μεραρχίας «Φελντχερνχάλε».

Δρ.Ρες, υποστράτηγος των υγειονομικών υπηρεσιών της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στη Ρουμανία.

Γκεμπ, υποστράτηγος, πρώην διοικητής 9ης μεραρχίας πεζικού.

Μετάφραση από τα ρωσικά parapoda. Δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «Ελεύθερη Γερμανία», όργανο της Εθνικής Επιτροπής «Ελεύθερη Γερμανία», φ. 50, 10 Δεκέμβρη 1944. Αναδημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στα ρωσικά στην «Πράβντα», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Μόσχας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων), αρ.φ.300(9757), 15 Δεκέμβρη 1944, σ.3.

Βλ.επίσης

Πρώην στρατάρχης Φ. Πάουλους: Ο αληθινός γερμανικός πατριωτισμός (02/07/1954)

Tagged: ,

Σχολιάστε