ΚΚΕ-ΕΑΜ Έδεσσας: “Σλαβομακεδόνες, στο πλευρό του ελληνικού λαού, ενάντια στους διασπαστές” (Проглас до Словеномакедонците на Воденскиот округ)(09/08/1945)

Μετά τη νέα λιποταξία των τιτοϊκών πρακτόρων που δρούσαν εντός των Σλαβομακεδόνων που συμμετείχαν στον ΕΛΑΣ στις 8 Οκτώβρη 1944 και την ανοιχτή ένταξή τους στις στρατιωτικές δομές των τιτοϊκών, την εγγραφή τους στο ΚΚΜ και την (εκτός Ελλάδας) ίδρυση “προσωρινής Πολιτικής Επιτροπής των Μακεδόνων υπό την Ελλάδα”, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ δεν επιθυμούσαν καμία σχέση πλέον με αυτούς. Μάλιστα, την πρωτοχρονιά του 1945, όταν μπήκαν στην Ελλάδα, με πρόσχημα να δουν τις οικογένειές τους, δύο εκπρόσωποι των διασπαστών (Ρίστο Κορντάλοβ και Βάγγελ Αγιάνοβσκι), ντυμένοι με στρατιωτικές στολές της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας (με τα σύμβολα για τα οποία έκαναν φασαρία εντός ΕΛΑΣ την άνοιξη του 1944 και λιποτάκτησαν πρώτη φορά), ήταν η τοπική επιτροπή Έδεσσας του ΚΚΕ που τους συνέλαβε. Μετά από δυο ημέρες, με παρέμβαση του Κικίτσα, ο οποίος είχε έρθει να διερευνήσει το σκοπό της έλευσής τους, αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά υπό παρακολούθηση. Αυτοί επιδόθηκαν σε φραξιονιστική-διασπαστική δραστηριότητα και στις 20 Γενάρη 1945 ίδρυσαν τη “Μυστική – από το ΚΚΕ, εννοείται – Απελευθερωτική Μακεδονική Οργάνωση” (ΤΟΜΟ).

Σε αυτό το χρονικό σημείο, πρέπει να δούμε τις εξελίξεις παράλληλα με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ελλάδα. Από τη μια έχουμε τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ με τη συμφωνία της Βάρκιζας. Από την άλλη, τις ίδιες ακριβώς ημέρες, έχουμε τον εξοπλισμό της ΤΟΜΟ και την έναρξη χτυπημάτων ενόπλων σωμάτων του κράτους της Αθήνας το Μάρτη. Παράλληλα, έχουμε την αλλαγή στάσης του Άρη Βελουχιώτη έναντι της “Βάρκιζας”, τη διατήρηση των όπλων του και την πορεία του σε γειτονικούς της δράσης της ΤΟΜΟ νομούς. Κι αν ο Άρης δεν μαζικοποίησε εκείνη την εποχή το νέο ένοπλο αγώνα στον οποίο καλούσε (στιγματίζοντας τον εαυτό του λόγω και της αξιοποίησης της ένοπλης παρουσίας του από τον Τίτο και την Αθήνα), το μοναρχοφασιστικό όργιο κατά της μειονότητας εντεινόταν (λόγω και της ΤΟΜΟ, ως αποκλειστικά μειονοτικής – δηλαδή, δυνάμει αποσχιστικής – ένοπλης οργάνωσης), και κατ’ επέκταση έστελνε μειονοτικό κόσμο στο μοναδικό ένοπλο κίνημα που υπήρχε τότε στην περιοχή. Από κοινού, επομένως, ΤΟΜΟ και Αθήνα δημιουργούσαν διάσπαση μεταξύ Ελλήνων και μειονότητας, αλλά και εντός της μειονότητας, με το ΚΚΕ να χάνει την οργανωτική του ισχύ εντός της μειονότητας, αφού με την αδράνειά του ξεπερνιόταν από τις εξελίξεις.

Το ΚΚΕ κάλεσε εκπροσώπους της ΤΟΜΟ σε συνάντηση, απαιτώντας τη διάλυσή της και των ένοπλων σωμάτων της, κάτι που οι τιτοϊκοί προβοκάτορες δεν αποδέχτηκαν, αφού άλλος ήταν ο σκοπός τους.

Η δημιουργία της πρώτης κυβέρνησης στα εδάφη της ΛΔΜ στις 16 Απρίλη 1945 αποτελεί μία τομή: προσθέτει έναν αντικειμενικό παράγοντα, τη για πρώτη φορά σχετική (ελέω τιτοϊκών αποπειρών γιουγκοσλαβοποίησης των Σλαβομακεδόνων και απομάκρυνσής τους από τη μεγαλύτερη οικογένεια σλαβικών λαών) ελεύθερη ανάπτυξή του έθνους των Σλαβομακεδόνων, για την πολιτική και ψυχική απομάκρυνση της μειονότητας της Ελλάδας από το ελληνικό κράτος. Αυτός ο παράγοντας δεν ήταν ιδεατός, δεν ήταν υποκειμενικός, ήταν μια απτή πραγματικότητα και άρα διέξοδος στα μάτια των Σλαβομακεδόνων της Ελλάδας (ασχέτως αν ο Τίτο δεν έδωσε κρατική υπόσταση στο έθνος των Σλαβομακεδόνων επειδή ήταν φίλος τους, αλλά για να τους χρησιμοποιήσει για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς). Πολλώ δε μάλλον όταν προστιθόταν στους άλλους παράγοντες: πρώτον, τη μοναρχοφασιστική σφαγή, δεύτερον, την προπαγάνδα των τιτοϊκών, και, τρίτον, τη σαστιμάρα του μεταβαρκιζιανού (πριν την επιστροφή Ζαχαριάδη) ΚΚΕ που δεν είχε πρακτική αντιπρόταση να αντιτάξει.

Σε αυτούς τους παράγοντες, ήρθε την ίδια εποχή να προστεθεί και η άμεση – και όχι μέσω Τίτο – ανάμειξη του ιμπεριαλισμού. Με τους πράκτορές τους ταγματάρχη Έβανς και συνταγματάρχη Χιλ, και με όργανά τους διάφορους Ελληνοκύπριους, οι Άγγλοι αποπειράθηκαν να οργανώσουν αυτονομιστικό κίνημα με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητης Μακεδονίας σε βάρος τόσο της Ελλάδας, όσο και της ΛΔ Βουλγαρίας, όσο και της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας (ο προσανατολισμός της οποίας δεν είχε ακόμα κριθεί αφού η φιλοσταλινική παράταξη κατείχε ακόμα ισχυρές θέσεις). Αυτά δεν είναι “φαντασίες” του ΚΚΕ. Ακόμα και ο Τίτο κατήγγειλε τη δράση των πρακτόρων για την ανεξάρτητη Μακεδονία. Στις 11 Οκτώβρη 1945 σε ομιλία στα Σκόπια επεσήμανε τον κίνδυνο αυτόν. Βεβαίως, πρόδιδε τα δικά του σχέδια τότε, όταν αφ’ενός αναρωτιόταν, “κάτω από τίνος την αιγίδα”, αφ’ετέρου δήλωνε “εμείς δεν αρνηθήκαμε το δικαίωμα για ένωση του μακεδονικού λαού…Εμείς προσπαθούμε όλοι οι Μακεδόνες να ενωθούν στο δικό τους κράτος” (κάτω, προφανώς, από τη δική του αιγίδα).

Λαμβάνοντας, λοιπόν, κανείς υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, εύκολα μπορεί να συμπεράνει πόσο δύσκολο ήταν το έργο του ΚΚΕ σε αυτό τον τριμέτωπο αγώνα, και πόσο πίσω είχε μείνει όταν μόλις στα τέλη του 1946 άρχισε να διαρθρώνει οργανωτικά την πολιτική του για τη διάσωση της ενότητας της μειονότητας με τον ελληνικό λαό.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στη δράση των τιτοϊκών διασπαστών. Μετά τη δημιουργία της πρώτης κυβέρνησης στα εδάφη της ΛΔΜ, οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη: στις 23 Απρίλη 1945, η τιτοκρατούμενη “Πολιτική Επιτροπή Μακεδόνων υπό την Ελλάδα” έλαβε απόφαση για την εξαπόλυση οργανωτικής επίθεσης. Στις 28 Απρίλη 1945, η περιφερειακή συνδιάσκεψη ΤΟΜΟ Έδεσσας αποφασίζει την “σύνδεση” του αγώνα της με την γιουγκοσλαβική Μακεδονία και, με εισήγηση του Πάβλε Ράκοβσκι, εκπροσώπου της “Πολιτικής Επιτροπής”, τη δημιουργία ενιαίου εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου. Πρακτικά, εισηγείται και γίνεται δεκτή η μετονομασία της ΤΟΜΟ σε ΝΟΦ. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί τις αντικειμενικές δυνατότητες συνύπαρξης με το ΚΚΕ, π.χ. στην Πρωτομαγιά του 1945 ή τον αγώνα ενάντια στο μοναρχοφασισμό.

Ο δε εορτασμός της εθνικής επετείου της επανάστασης του Ήλιντεν αποτέλεσε κατ’εξοχήν προνομιακό πεδίο προπαγάνδισης των αιτημάτων των διασπαστών. Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί το ότι η δράση των εδώ τιτοϊκών συντονίστηκε με αυτή των Σκοπίων, αν κρίνει κανείς από τις τοποθετήσεις υψηλά ιστάμενων τιτοϊκών στους εορτασμούς των Σκοπίων. Ο Μόσα Πιγιάντε, με καθόλου διπλωματικό τρόπο (παρότι εκπροσωπούσε πια κυβέρνηση κράτους, και όχι ένα κόμμα, που μιλά βάσει αρχών) δήλωνε ότι “Σέρβοι, Βούλγαροι και Έλληνες δεν ήρθαν το 1912 στη Μακεδονία για να την απελευθερώσουν αλλά για να τη μοιράσουν”. Ο γνωστός Τέμπο ξεκάθαρα δήλωνε στη συγκέντρωση ότι “υπάρχει ένα κομμάτι του μακεδονικού λαού που είναι ακόμα υπό κατοχή” και “Ζήτω η ελεύθερη και ενωμένη Μακεδονία” (υπό τον Τίτο, φυσικά). Και το ιστορικό στέλεχος Βλάχοφ ομολογούσε ότι “ελπίζουμε ότι επιτέλους εμείς οι Μακεδόνες θα μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι μαζί ως ένα έθνος, σε μια δική μας οικογένεια, υπό την ηγεσία του δικού μας μεγάλου Στρατάρχη Τίτο”. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι ομιλίες διακινήθηκαν από τους τιτοϊκούς προβοκάτορες της μειονότητας της Ελλάδας σε ξεχωριστό έντυπο (Πηγή για τα παραπάνω το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του τιτοϊκού αρχιπράκτορα και καταστροφέα της μειονότητας εδεσσαίου Βάγγελ Αγιάνοβσκι – Ότσε).

Εν γνώσει αυτών των ομιλιών και του δυσμενούς κλίματος που δημιουργούσαν Άγγλοι, τιτοϊκοί και μοναρχοφασίστες ενάντια σε μια δημοκρατική εξέλιξη στην Ελλάδα, ενάντια στην ενότητα της μειονότητας με τον ελληνικό λαό και ενάντια στην ενότητα της ίδιας της μειονότητας, το ΚΚΕ και ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ παρενέβησαν στη μειονότητα με διαφωτιστική δουλειά. Παρακάτω υπάρχουν (και στις δυο γλώσσες) δύο σχετικές προκηρύξεις που διαχωρίζουν τη θέση τους με τη δημιουργία ξεχωριστών μειονοτικών οργανώσεων και με τους τιτοϊκούς προβοκάτορες που είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα με άλλη προβιά.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί ότι η δημιουργία ξεχωριστών μειονοτικών οργανώσεων δεν είναι εξ ορισμού κάτι καλό ούτε αυτομάτως κάτι κακό. Πρέπει να κρίνεται κάθε στιγμή ξεχωριστά τι συμφέρει τους λαούς στην αντίθεσή τους με τον ιμπεριαλισμό. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ, συνεπές με τον πραγματικά πατριωτικό του χαρακτήρα, και ανεξάρτητα από την κάθε φορά απάντηση που έδινε στο ερώτημα της δημιουργίας ή όχι ξεχωριστών οργανώσεων, ποτέ δεν συμβιβάστηκε, αλλά αντίθετα, αντιπάλεψε την φιλοϊμπεριαλιστική τιτοϊκή ή την ανοιχτά ιμπεριαλιστική πολιτική στους κόλπους της μειονότητας, ακριβώς για να διατηρήσει τη μαχητική ενότητα της μειονότητας με τον ελληνικό λαό.

***

Προκήρυξη της περιφερειακής επιτροπής Έδεσσας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

9 Αυγούστου 1945

ΚΚΕ

Περιφερειακή Επιτροπή Έδεσσας

Προκήρυξη προς τους Σλαβομακεδόνες της περιφέρειας Έδεσσας

Ύποπτα και αναρχικά στοιχεία, οι λεγόμενοι αυτονομιστές, οι οποίοι με την τυχοδιωκτική τους δραστηριότητα μόνο έβλαψαν το σλαβομακεδόνικο στοιχείο, τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκαν με νέα συνθήματα, γιατί τα παλιά δεν “έπιασαν τόπο”.

Με μια προκήρυξη προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους Σλαβομακεδόνες και να τους πείσουν ότι εγκαταλείπουν την προηγούμενη τακτική τους και ότι θα “ασκήσουν πολιτική” σύμφωνα με τις διακηρύξεις και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Χωρίς την παραμικρή ντροπή μιλούν για τον αρχηγό μας σύντροφο Ζαχαριάδη, τον οποίο μέχρι χτες αποκαλούσαν προδότη, συγκρινόμενοι στη συκοφαντική τους ζέση με τη μοναρχοφασιστική κλίκα που εξουσιάζει στη γη μας.

Με τέτοια ψέματα, οι συκοφάντες, που δοκίμασαν μια αποτυχία, έχουν στόχο να παραπλανήσουν με τα ύποπτα σχέδιά τους τους Σλαβομακεδόνες, γιατί η προπαγάνδα τους ως τώρα έχει αγνοηθεί.

Σλαβομακεδόνες!

Ό,τι δεν είχατε ακούσει στο παρελθόν από την ύποπτη προπαγάνδα των χρεοκοπημένων τυχοδιωκτών, το ακούτε τώρα με τα νέα συνθήματα, τα οποία θέλουν να σας εξαπατήσουν.

Όπως συχνά έχουμε υπογραμμίσει, αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το ΚΚΕ. Ό,τι λένε και γράφουν στα έντυπά τους είναι ψέμα. Όλα αυτά αποτελούν μια βρώμικη προβοκάτσια με μοναδικό σκοπό να συκοφαντήσουν το ηρωικό μας κόμμα και να σας οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτα ατυχήματα. Αυτοί αποτελούν εχθρούς του ΚΚΕ και των ηρωικών Σλαβομακεδόνων οι οποίοι πολέμησαν ενάντια στις αντιαντάρτικες δυνάμεις, προστατεύοντας παράλληλα όσους βρίσκονταν στις βάσεις τους.

Η στάση του ΚΚΕ προς τους Σλαβομακεδόνες είναι γνωστή σε όλους. Αγωνιζόμενο μαζί με τα άλλα κόμματα του ΕΑΜ για την επίτευξη της λαϊκής δημοκρατίας, αγωνίζεται επίσης για την πλήρη ισοτιμία των Σλαβομακεδόνων. Αυτό ένα ιερό καθήκον για όλους τους τίμιους Σλαβομακεδόνες που σέβονται τη θυσία των θυμάτων τους και δείχνουν το σεβασμό τους στη μνήμη των παιδιών τους, που έπεσαν αγωνιζόμενα ηρωικά στο πλευρό του ηρωικού λαού, προκειμένου έντιμα και ειλικρινά να συνεχίσουν τον αγώνα τους με την τακτική του ΚΚΕ. Για να τιμούνται τα θύματά σας. Για να διασφαλίσετε τις κατακτήσεις σας.

Γι’ αυτό, μακριά από τους προβοκάτορες, που παρουσιάζονται ως υπερασπιστές σας, ενώ με τη δράση τους προκαλούν τη φασιστική δεξιά για νέα και εντονότερη καταπίεση εναντίον σας.

Προκειμένου να αντισταθούμε στην απεριόριστη τρομοκρατία που εξαπολύει σήμερα το φασιστικό κράτος ενάντιά σας, ένας μόνο δρόμος υπάρχει: στο πλευρό του ελληνικού λαού, κάτω από την ένδοξη σημαία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, να αγωνιστούμε για να κρατηθούμε στη ζωή.

Για την καθιέρωση των λαϊκών ελευθεριών. Για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής εξουσίας που θα διεξάγει ελεύθερες και ανόθευτες εκλογές. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα βοηθήσουν το λαό να πετύχει τη λαϊκή δημοκρατία στο πλαίσιο της οποίας οι Σλαβομακεδόνες θα προοδεύουν, γιατί θα είναι ελεύθεροι και ισότιμοι πολίτες.

***

Προκήρυξη της Περιφερειακής Επιτροπής του Πολιτικού Συνασπισμού των Κομμάτων του ΕΑΜ στην περιφέρεια Έδεσσας

Προκήρυξη

Προς τους Σλαβομακεδόνες

Η στάση του ΕΑΜ προς τους Σλαβομακεδόνες ήταν πάντα και είναι και σήμερα αρκετά ξεκάθαρη: πλήρης ισοτιμία για τη σλαβόφωνη μειονότητα στη Μακεδονία όπως και σε όλες τις μειονότητες της Ελλάδας στα πλαίσια του ελληνικού κράτους. Αυτή η στάση είναι συνεπής με το πνεύμα των διακηρύξεων του συμμαχικού αγώνα και τη φιλοδοξία του λαού μας να ζήσει ειρηνικά και αδελφικά με όλες τις μειονότητες.

Με αυτή την πολιτική το ΕΑΜ ένωσε την πλειοψηφία των Σλαβομακεδόνων στον εθνικό αγώνα αντίστασης και εκατοντάδες Σλαβομακεδόνες πάλεψαν ηρωικά και έχυσαν το αίμα τους ως αντάρτες του ΕΛΑΣ για την εκδίωξη των γερμανο-ιταλο-βουλγάρων κατακτητών, για τη νίκη της δημοκρατίας και την κοινωνική αναγέννηση στη χώρα μας.

Εξαιτίας αυτού, εμάς μας συνδέουν δεσμοί χυμένου αίματος στον κοινό αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Όμως, σήμερα, έχουμε προσωρινά πέσει ξανά στα δεσμά του φασισμού εξαιτίας μιας άδικης ξενικής επέμβασης. Τα απομεινάρια του φασισμού, οι συνεργάτες του κατακτητή, οι προδότες, οι αντιαντάρτικες δυνάμεις προσπαθούν με την τρομοκρατία, τη βία και τα ψέματα να μας διαλύσουν και να μας φέρουν μια νέα 4η Αυγούστου με επικεφαλής τους Γλύξμπουργκ και Μανιαδάκη, για να κάνουν εμάς να πληρώσουμε για τις ζημιές του πολέμου και τις κατοχής, χωρίς να αγγιχτούν τα πορτοφόλια των μεγαλοαστών και των μαυραγοριτών.

Επομένως, σήμερα είναι απαραίτητο, πριν από όλα, να συνεχίσουμε τον αγώνα ενωμένοι και να τον δυναμώσουμε για να φέρουμε στη χώρα μας μια λαϊκοδημοκρατική εξουσία, η οποία θα επιλύσει όλα τα ζητήματα σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού. Μόνο με τέτοια λαϊκή εξουσία θα πετύχουμε όλοι, Έλληνες και Σλαβομακεδόνες, ελευθερία, αμοιβαία ισότητα και κοινωνική αναγέννηση στη χώρα μας. Αυτό χρειάζεται να μην το ξεχνούν ειδικά οι Σλαβομακεδόνες.

Σε αυτό τον αγώνα και σήμερα οι Σλαβομακεδόνες πρέπει να βρίσκονται στο πλευρό του ελληνικού λαού. Μόνο μια τέτοια στάση θα αποτελεί εγγύηση ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους. Κάθε ιδιαίτερο κίνημα είναι εγκληματικό, βλάπτει τα ίδια σας τα συμφέροντα και επωφελούνται από αυτό μόνο οι σκοτεινές δυνάμεις της αντίδρασης, που προσπαθούν να πετύχουν ακριβώς σε αυτό.

Επομένως, κλείστε τα αυτιά σας στα συνθήματα των διασπαστών, οι οποίοι είναι εχθροί των συμφερόντων σας. Κόψτε κάθε επαφή μαζί τους. Μην παρέχετε σε αυτούς καμία ηθική και υλική βοήθεια. Δοθείτε με όλη σας την καρδιά στο πλευρό του ελληνικού λαού στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και την εκμετάλλευση.

Για μια ομαλή, φιλειρηνική και ελεύθερη ζωή. Για την πλήρη ισοτιμία σας εντός του συστήματος της λαϊκής δημοκρατίας.

Για την κοινωνική ανανέωση της χώρας μας.

Έδεσσα, 9 Αυγούστου 1945

Περιφερειακή Επιτροπή του Πολιτικού Συνασπισμού των Κομμάτων του ΕΑΜ στην περιφέρεια Έδεσσας

***

КПГ

Окружен комитет на воденско

Проглас

До Словеномакедонците на Воденскиот округ

Сомнетителните и анархистичките елементи, таканаречните автономисти, кои со својата авантуристичка дејност му нанесоа само штета на словеномакедонскиот елемент, во последно време се јавуваат со нови пароли, бидејки старите не «фатијиа место».

Со еден проглас што го растурија се обидуваат да ги измамат Словеномакедонците и да ги убедат дека се откажуваат од својата претходна тактика и дека во иднина ќе «водат политика» согласно со прокламаџиите и Програмата на КПГ. Без ни Најмалку срам говорат за нашиот водач другарот Захариадис, кого до вчера го нарекуваа предавник, натпреварубајќи се во својот клеветниџки занес со монархофашистичката клика што владее во нашата земја.

Со такви лаги клеветниците, кои претрпеа неуспех, имаат цел да ги заведат со своите сомнителни планови Словеномакедонците, бидејќи со досегашните свои пропаганди беа игнорани.

Словеномакедонците!

Ќако што досега останавте незаразен од сомнителните пропаганди на банкротираните авантуристи, така и сега затнете си ги ушите пред новите пароли, со кои тие сакаат да ве измамат.

Како што често подвлекувавме, тие немаат апсолутно никаква врска со КПГ. Се што велат и пишуваат во своите изданија, сѐ е лага. Сето тоа претставзва подла провокаџија со единствена цел да ја наклеветат нашата херојска партија и да ве заведат вас во непоправливи несреќи. Тие се непријатели на КПГ и на херојските Словеномакедонџи, кое се бореа против контрачетништвото, додека ги штитат оние во своите бази.

Ставот на КПГ спрема Словеномакедонците им е познат на сите. Борејќи се заедно со другите партии на ЕАМ за извојзвањето на народната демократија, таа се бори и за полна рамноправност на Словеномакедонците. Тоа претстабуба света задача на сите чесни Словеномакедонци, кои ги почитуваат своите жртви и им укажуваат почит со поменот на своите деца, кои паднаа борејќи се херојски на страната на грчкот народ, за да ја продолжат чесно и искрено својата борба врз тактиката на КПГ. Да се проценат вашите жртви. За да ги обезбедите вашите придобивки.

Поради тоа подалеку од провокаторите, кои се претставзваат како ваши зашитници, додека со својата активност ја предизвикуваат како фашистичката десничката кон нови посурови угнетувања против вас.

За да му се спротивставиме на незауздениот терор што го спроведува денешната фашистичка држава против вас, постои само еден пат: на страната на грчкиот народ, под прославеното знаме на КПГ и ЕАМ, да се бориме за да се одржиме во живот. Да ги воспоставиме народните слободи. За формирање на демократска влада, која ќе спроведе слободни и нефалсификувани избори. Овие предуслови ќе му помогнат на народот да избојзба народна демократија во чин рамки Словеномакедонците ќе напреднат, бидејќи ќе бидат слободни и рамноправни нејзнин граѓани.

За да му се спротивставиме на незауздениот терор што го спроведува денешната фашистичка држава против вас, постои само еден пат: на страната на грчкиот народ, под прославеното знаме на КПГ и ЕАМ, да се бориме за да се одржиме во живот. Да ги воспоставиме народните слободи. За формирање на демократска влада, која ќе спроведе слободни и нефалсификувани избори. Овие предуслови ќе му помогнат на народот да извојува народна демократија во чин рамки Словеномакедонците ќе напреднат, бидејќи ќе бидат слободни и рамноправни нејзнин граѓани.

***

проглас од окружниот одбор на политичката коалиција на партите на грчкот антифашистичкх фронт(ЕАМ) во воденско

Проглас

До Словеномакедонците

Ставот на ЕАМ спрема Словеномакедонците отсекогаш беше, а и денеска е сосема јасен: полна равноправност на славофоското малцинство во Македонија како и на сите малцинства на Грција во рамките на грчката држава. Овој став е во согласност со духот на декларациите на сојусничката борба и копнежот на нашиот народ да живее мирољубиво и братски со сите малцинства.

Со оваа политика ЕАМ го обедини мнозинството на Словеномакедонците во националната борба на отпорот и стотици словеномакедонци се бореа херојски и ја лееја својата крв како партизани на ЕЛАС за изгонубање на германско-италијанско-бугарските окупатори, за победа на демократија и социјална преродба на нашите земја.

Поради тоа нас нѐ врзуваат врските на пролеаната крв во заедничката борба против фашизмот.

Но денеска ние привремено паднавме повторно во канџите на фашизмот поради една неправедна странска интервенција. Остатоците од фашизмот, соработниците на окупаторот, предавниците, контрачетниците, се обидуваат со терор, со насилство и лаги да нѐ разбијат и да донесат еден нов 4 август на чело со Гликсбург и Мањадакис, да нѐ постават така што да ги платиме штетите од војната и окупацијата, без да ги чепнат портфелите на големните вуржуи и луѓето на црната берза.

Поради тоа, денеска е потребно, пред сѐ, да ја продолжиме борбата обединети и да ја засилиме неа за да доведеме во нашата земја народна демократска влада, која ќе ги реши сите прашања согласно со интересите на народот. Само со една таква народна влада ќе добиеме сите ние, Грци и Словеномакедонци, слобода, меѓусебна рамноправност и социјална преродба на нашата земја. Тоа не треба да го заборават посебно Словеномакедонците.

Во оваа борба и денеска Словеномакедонците треба да застанат на страната на грчкиот народ. Само еден таков нивни став ќе претставува гаранција дека ќе се решат сите инвни барања. Секое посебно движење е злостороничко, им штети на самите ваши интереци и единствено им користи на мрачните сили на реакчијата, коеја се обидува да успее точно во тоа.

Во оваа борба и денеска Словеномакедонците треба да застанат на страната на грчкиот народ. Само еден таков нивни став ќе претставува гаранција дека ќе се решат сите нивни барања. Секое посебно движење е злостороничко, им штети на самите ваши интереци и единствено им користи на мрачните сили на реакчијата, коеја се обидува да успее точно во тоа.

Поради тоа затнете си ги ушите пред паролите од разбивачите, кои се непријатели вашите интереси. Пресечете секаков контактов со нив. Не укажувајте им никаква морална и материјална помош. Посветете се од сѐ срце на страната на грчкиот народ во борбата против теророт и експлоатацијата.

За еден нормален, мирољубив и слободен живот. За ваша полна рамноправност внатре во системот на народната демократија.

За социјалната обнова на нашата земја.

Воден, 9.8.1945

Окружниот одбор на политичката коалиција на партите на ЕАМ на Воденскиот округ

Πηγή: «Егејска Македонија во НОБ 1945-1949» АЕ 274-275, περιλαμβάνεται στο Университет «Кирил и Методиј», Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава, τόμος 2, σ.σ. 719-721, Σκόπια 1981.

Βλ.επίσης

ΚΚΕ-ΕΛΑΣ-ΣΝΟΦ Καστοριάς: Για την οργάνωση λιποταξιών Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα από τους τιτοϊκούς (Μάης 1944)

Παύλου Κούφη: Για την απόφαση του ΕΑΜ για διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας σε Φλώρινα-Καστοριά το Σεπτέμβρη του 1944

Η 1η Ολομέλεια του ΚΣ του ΝΟΦ (08/08/1948)

Γκεόργκι Δημητρώφ: Η Νοτιοσλαβική Ομοσπονδία και το Μακεδονικό Ζήτημα (19/12/1948)

Η αλληλογραφία ΚΚΕ – ΚΚ Γιουγκοσλαβίας για την αναγνώριση δικαιώματος αυτοδιάθεσης στους Σλαβομακεδόνες και η τιτοϊκή κατηγορία περί “απόσπασης γιουγκοσλαβικών εδαφών”(1949)

Χαιρετισμός Ν. Ζαχαριάδη στο 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (25-26/03/1949)

Μιλτιάδη Πορφυρογένη: Απάντηση στους σοσιαλιστές προδότες (Μάρτης 1949)

Μιχάλη Μάλιου: Εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής στην 1η Συνδιάσκεψη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μακεδονίας του Αιγαίου – Κ.Ο.Ε.Μ. (Αύγουστος 1949)

Π. Μαυρομάτη (Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.): Η καπηλεία του μακεδονικού ζητήματος απ’ την προδοτική κλίκα του Τίτο (1949)

Σταύρου Κωτσόπουλου: Μακεδόνικες Εκδόσεις (1951)

Συμπεράσματα της σύσκεψης των σλαβομακεδόνων στελεχών του ΚΚΕ (1951)

Σταύρου Κωτσόπουλου – Τάκη Γουσόπουλου: Προς το συνέδριο των σλαβομακεδόνων(Γενάρης 1952)

Αλέκου Ψηλορείτη: Πού οδηγεί η τιτομοναρχοφασιστική συνεργασία (Γενάρης 1952)

Οι αγώνες του σλαβομακεδόνικου λαού για απελευθέρωση (Εισήγηση-αποφάσεις-διακήρυξη του 1ου συνεδρίου της οργάνωσης «Ήλιντεν») (Απρίλης 1952)

Για το βιβλίο του εδεσσαίου Βάνγκελ Αγιάνοβσκι – Ότσε, “Αιγαιάτικες Καταιγίδες” και για τα αντιΚΚΕ “φιλομειονοτικά” επιχειρήματα

Tagged: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: