Ν. Ζαχαριάδη: Γιατί δεν θέλουν ειρήνη; (04/05/1949)

46 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Νίκος Ζαχαριάδης, νόμιμος γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, όπου τον είχε εξορίσει η ηγεσία της σοσιαλιμπεριαλιστικής πια ΕΣΣΔ και οι διορισμένοι από αυτή στην ηγεσία ενός νέου κόμματος, ομώνυμου αυτού του οποίου ηγείτο ο Ζαχαριάδης. Κι όσο κι αν η συνέχεια της σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ, η πουτινική ηγεσία της Ρωσίας και έλληνες συνεργάτες της κρύβουν την αιτία θανάτου του, καθώς επί 16 χρόνια μιλούσαν για θάνατο από “καρδιακό επεισόδιο”, ενώ εδώ και 30 μιλούν περί “αυτοκτονίας” (λόγω, δήθεν, “πολιτικής χρεοκοπίας”), και κυκλοφορούν και νέους τόμους με έγγραφα για τα οποία επαίρονται ότι “δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω παραποιήσεις της ιστορικής αλήθειας”, ακόμα κι από αυτά τα προσεκτικά διαλεγμένα έγγραφα, βγαίνει πράγματι η ιστορική αλήθεια: στα τελευταία μηνύματα που του αποστέλλει η σοσιαλιμπεριαλιστική ηγεσία, επανειλημμένα απειλεί το Ζαχαριάδη ότι “την ευθύνη για πιθανές συνέπειες από τη συμπεριφορά του την έχει πλήρως και στο ακέραιο ο ίδιος”.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες πολιτικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι το καλοκαίρι του 1973 η χώρα μας είχε μπει πια σε μια πορεία όπου ο εκδημοκρατισμός της ήταν θέμα χρόνου και ότι είχαν ωριμάσει πια ακόμα και στις τάξεις του παλιού αστικού κόσμου αιτήματα όπως η άρση πολλών συνεπειών του εμφυλίου πολέμου και η νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Όμως ακριβώς στο σημείο αυτό τιθόταν και το ερώτημα του ποιος είναι η ηγεσία του ΚΚΕ: οι διορισμένοι από τους Χρουσιώφ και Μπρέζνιεφ ή ο Νίκος Ζαχαριάδης, τον οποίο στήριζε η πλειοψηφία των μαχητών του ΔΣΕ, τους οποίους οι διορισμένοι είχαν διαγράψει; Ποιον θα προτιμούσε ο αστικός πολιτικός κόσμος; Σοσιαλδημοκράτες που θα συνέχιζαν την κατασπατάληση της δυναμικής που είχε το ΚΚΕ συσσωρεύσει τη δεκαετία του ’40 και το μισό αυτής του ’50 ή τους επαναστάτες; Και ποιον θα προτιμούσε ο Μπρέζνιεφ για πολιτική δύναμη στην Ελλάδα; Ένα κόμμα την ηγεσία του οποίου επί δύο δεκαετίες ο ίδιος και οι όμοιοί του υποβάσταζαν ή ένα κόμμα την ηγεσία του οποίου ο ίδιος είχε εξορίσει; Να λοιπόν πώς συνέκλιναν και οι “προτιμήσεις” ελλήνων αστών και ρώσων σοσιαλιμπεριαλιστών. Να γιατί χρειαζόταν ο Νίκος Ζαχαριάδης να μην επιστρέψει στην Ελλάδα και οι μαχητές του ΔΣΕ να μη συμμετέχουν στην κεντρική πολιτική ζωή του τόπου αλλά να… “τιμούνται”.

Να, λοιπόν, πώς όχι μόνο η ζωή, αλλά ακόμα και ο θάνατος του Ζαχαριάδη διδάσκει. Κι όσο περνάνε τα χρόνια, τα διδάγματα γίνονται πιο πολύτιμα, γιατί τόσο περισσότερο αναδεικνύονται οι ελλείψεις, με πρώτη αυτή ενός κομμουνιστικού κόμματος.

Με αφορμή την μαύρη αυτή επέτειο για το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα και την επικείμενη 70ή επέτειο από την υποχώρηση του ΔΣΕ, αναδημοσιεύεται ένα άρθρο του Ζαχαριάδη του Μάη του 1949. Ακόμα και από αυτό το μικρό άρθρο αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, η ικανότητα του Ζαχαριάδη να συνδέει το ειδικό με το γενικό και να υποδεικνύει την ουσία που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, αλλά και η πολιτική του να απομονώνει τον κύριο κάθε φορά εχθρό και να αξιοποιεί κάθε εφεδρεία, πράγματα όχι αυτονόητα σήμερα.

***

Γιατί δεν θέλουν ειρήνη;

Στην Αθήνα ο οχετός όσο πάει και ευρύνεται. Η δυσωδία και αποσύνθεση πνίγει όλον τον τόπο. Δεν έχει μείνει μοναρχοφασίστας Υπουργός που να μην έχει χωθεί ως τα μπούνια στα σκάνδαλα. Ο Κατσάμπας αποκάλυψε τους πιο πολλούς: Μαρκεζίνη-Παπανδρέα-Γονατά και Σία. Ο Μποντοσάκης είχε για ευνοούμενό του το Σοφούλη. Στο σημειωματάριο του Νικολαΐδη είναι γραμμένος και ο Βενιζέλος. Ο Ζέρβας ξέκανε το σωφέρ του Νάιαντ για να εξαφανίσει έναν ανεπιθύμητο μάρτυρα. Και ο φαύλος κύκλος όσο πάει και ευρύνεται και δεν αφήνει απόξω κανέναν, απολύτως κανέναν από τους κάπηλους εθνοπατέρες Ο Μαρκεζίνης πριν τονε διώξουν απ’ την Κυβέρνηση δήλωσε: Ο βασιλιάς δε θέλει να φύγω. Και βασιλιάς σημαίνει και Παπάγος και Σία. Χαραχτηριστικό είναι ότι ο Σοφούλης, το “Βήμα” και τα “Νέα” παίρνουν υπό την προστασία τους το Μαρκεζίνη και τον προαγωγό του την “Εστία”. Ο Μελάς, Υπουργός της Δικαιοσύνης και απ’ τα πρωτοπαλλήκαρα του Σοφούλη δεν θέλει την Εξεταστική Επιτροπή. Και ο Μαρκεζίνης τώρα που η κρίση φτάνει στο αποκορύφωμά της απειλεί πια σήμερα με συνταραχτικές αποκαλύψεις και στέλνει γράμμα εκβιαστικό στο Σοφούλη, που αυτός δηλώνει ότι δεν το πήρε!

Μια μονάχα μικρή πτυχή σηκώθηκε και αποκάλυψε κιόλας τον τεράστιο βόρβορο. Η κόπρος του Αυγείου ωχριά μπροστά στα σύγχρονα μοναρχοφασιστικά Ιμαλάια αποπνιχτικής πτωμαΐνης. Επικεφαλής το παλάτι. Ο Παύλος ο ίδιος και η σπείρα του, συνεχίζοντας τις “ευγενείς παραδόσεις” του παππού του, του Γεωργίου του Α’, έζωσε όλη την Ελλάδα με το σωματεμπορικό του δίχτυ και απομυζά απ’ το λαό και την τελευταία ικμάδα ζωής. Όλοι είναι πνιγμένοι στη βρώμα. Και καταβάλλουν όλοι μια τελευταία σήμερα προσπάθεια να φράξουν τον οχετό. Κι εδώ πρωτοστατεί και η ανώτατη δικαστική εξουσία που ενώ στέλνει κατά δεκάδες κάθε μέρα τους εργαζόμενους στο εκτελεστικό απόσπασμα, ξεσχίζεται σήμερα για να κρύψει τον οχετό που ξεκινά απ’ το παλάτι, απ’ τα μεγάλα τζάκια, και τα πλουτοκρατικά κόμματα, οχετό που μέσα του είναι βουτηγμένη και η ίδια.

Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Είναι η νεοελληνική πλουτοκρατική αφρόκρεμα που πνίγει και τώρα το λαό στο αίμα για να θησαυρίζει αυτή. Πάρτε τους όλους έναν-έναν με τη σειρά. Είναι όλοι τα πρωτοπαλλήκαρα του αντικομμουνισμού, που τον αντικομμουνισμό τους τον έχουν σηκώσει σε πανεθνική και πανελλαδική καπηλεία, που φαντάζονται ότι μπορεί να κρύψει τα εθνικά τους ανοσιουργήματα.

Τι βγαίνει απ’ τα τελευταία σκάνδαλα, απ’ τα λίγα, τα ελάχιστα που είδαν το φως; Αντικομμουνισμός σημαίνει Κατσάμπας-Μποντοσάκης και Σία, που χρηματοδοτούσαν και χρηματοδοτούν όλους τους πολιτικούς λακέδες των για να μπορούν έτσι ανενόχλητοι να πολλαπλασιάζουν τους θησαυρούς των. Έτσι, φως φανάρι γίνεται φανερό και για τους τυφλούς ακόμα ότι τα πλουτοκρατικά σκυλόψαρα Κατσάμπας-Μποντοσάκης και Σία χρηματοδοτούσαν όλα τα κόμματα της αντίδρασης ενάντια στο ΚΚΕ και το ΕΑΜ για να μπορούν ανενόχλητα να γδέρνουν το Λαό. Και επειδή ο πόλεμος προσφέρει τις πιο πλούσιες δυνατότητες γα ρεμούλα, αυτά τα πλουτοκρατικά σκυλόψαρα υποδαυλίζουν και παρατείνουν με τα πολτικά τους κόμματα την αιματοχυσία, το μακελειό, για να αποθησαυρίζουν όσο μπορούν περισσότερα, άσχετα αν οι κάσσες τους στάζουν αίμα λαϊκό.

Να λοιπόν ποιοι κρατάν την Ελλάδα στον πόλεμο. Να ποιοι σφάζουν το λαό και ρημάζουν τον τόπο. Να ποιοι δεν θέλουν την ειρήνη και απορρίπτουν κάθε φορά τις προτάσεις της ΠΔΚ για ειρήνη. Είναι οι πλουτοκράτες μεγαλοκαρχαρίες, οι πολιτικοί λακέδες τους, και πίσω απ’ όλους οι αμερικανοί και άγγλοι ιμπεριαλιστές που ξαπόλυσαν και συνεχίζουν τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, γιατί αυτός τους φέρνει δολλάρια και τους υπόσχεται ακόμα περισσότερα, όταν με βάση την Ελλάδα θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση των επιθετικών σχεδίων τους ενάντια στη λαϊκοδημοκρατική και σοσιαλιστική Ευρώπη. Χαραχτηριστικό για το πώς θησαυρίζουν οι αμερικανοί στην Ελλάδα είναι και τούτο δω: Στο Γράμμο τα τμήματά μας ανάμεσα στα πολλά άλλα λάφυρα βρήκαν και όγκους από σανό με αμερικάνικες μάρκες! Έτσι τα δολάρια της λεγόμενης βοήθειας τα τσεπώνουν οι αμερικάνοι μπίζνεσμεν και στέλνουν στο Γράμμο ως και σανό ακόμα.

Αυτοί λοιπόν είναι οι εμπρηστές του πολέμου που μισούν την ειρήνη.

Αυτονών τα σκάνδαλα, οι λοβιτούρες, τα λαθρεμπόρια, οι κλεψιές, αρπαγές και η ρεμούλα πλημμυρίζουν και χαντακώνουν την Ελλάδα. Είναι ο κόσμος της πλουτοκρατίας και της αμερικανοκρατίας. Τίποτα άλλο από σαπίλα, αποσύνθεση, εξανδραποδισμό, ερείπια, αίμα και πόλεμο δεν έχουν να προσφέρουν στον τόπο αυτό.

Στον κόσμο αυτό του σκοταδιού αντιπαρατίθεται ο Λαός! Είναι αδύνατοι οι φαντάροι, οι εθνοφρουρίτες και οι τίμιοι αξιωματικοί που πετσοκόβονται τζάμπα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι σκλάβοι του κεφαλαίου, όλοι οι εργαζόμενοι που ρέβουν απ’ την πείνα, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες που τους τσακίζουν οι φόροι, το ένα εκατομμύριο ξεσπιτωμένοι αγρότες που αργοσβήνουν στις πόλεις, όλες οι μάνες και οι γυναίκες της Ελλάδας που βλέπουν να χάνονται τα παιδιά και οι άντρες τους, οι τίμιοι διανοούμενοι της χώρας που τη βλέπουν να ρημάζεται, είναι αδύνατο όλος αυτός ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, που αυτός και μόνον αυτός αποτελεί την Ελλάδα, να μη θέλει ησυχία, συνεννόηση, συναδέλφωση, ειρήνη.

Αυτός ο παλλαϊκός πόθος που φουντώνει κάθε μέρα κατατρομάζει τους λωποδύτες εμπρηστές του πολέμου. Κατακίτρινοι απ’ τη λαχτάρα, οι Παπάγος-Βεντήρης-Τσακαλώτος και ολόκληρο το στρατοκρατικό σκυλολόγι ομολογούν ότι οι φαντάροι δεν πολεμούν, δεν θέλουν πια άλλο αίμα.

Αίμα και σκάνδαλο, πείνα και ρημαδιό: αυτά βλέπει ο Λαός και σηκώνεται απειλητικά να βάλει τέλος στον πόλεμο. Και όπως ομολογεί ο Τσαλδάρης, κινιένται ξανά όλες οι μαύρες δυνάμεις για να εγκαθιδρύσουν διχτατορία που θα πάει να σκεπάσει το βόρβορο και με ακόμα πιο άγρια μέσα να πνίξει τη θέληση του Λαού, των φαντάρων και εθνοφρουριτών, για ησυχία, συνεννόηση και ειρήνη.

Μα πέρασαν τα παλιά τα χρόνια και τα παλιά τερτίπια. Τώρα υπάρχει και ο ΔΣΕ, η ελπίδα του λαού. Με τον αγώνα του στρώνει το δρόμο της ειρήνης. Με τα χτυπήματά του χαλά τα σχέδια του εχθρού. Και με τη συναδέλφωση και συνεννόηση κερδίζει το φαντάρο και εθνοφρουρίτη, φωτίζει το Λαό, σκάβει το λάκκο της αντίδρασης.

Πιο ψηλά, λοιπόν, τη σημαία της συναδέλφωσης και της ειρήνης. Πιο αποφασιστικά χτυπήματα στο μοναρχοφασισμό που πνίγεται απ’ τη βρωμιά της ίδιας του της αποσύνθεσης.

Μέχρι τη νίκη, ένα σύνθημα έχει ο Λαός:

ΟΛΟΙ ΣΤ’ ΑΡΜΑΤΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ

4 του Μάη 1949

Δημοσιεύτηκε, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα “Προς τη Νίκη”, καθημερινή εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Πέμπτη 5 του Μάη 1949, χρονιά 1, αρ.φ. 79, σ.1.

Tagged:

5 thoughts on “Ν. Ζαχαριάδη: Γιατί δεν θέλουν ειρήνη; (04/05/1949)

 1. Γιάννης 16 Αυγούστου, 2019 στο 3:36 μμ Reply

  Από για ποιο λόγο «η πουτινική ηγεσία της Ρωσίας και έλληνες συνεργάτες της κρύβουν την αιτία θανάτου του». Όποιοι και να είναι οι «συνεργάτες» (?) αυτοί και όποια και να είναι «η αλήθεια», σίγουρα δε θα είναι κάτι θετικό για την «κομμουνιστική» Ρωσία, οπότε θα είναι ευπρόσδεκτη από το σύστημα. Τι και γιατί να κρύψει κάποιος σήμερα κάτι σχετικά με την αιτία θανάτου του Ζαχαριάδη;

 2. parapoda 18 Αυγούστου, 2019 στο 8:00 μμ Reply

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το «έλληνες συνεργάτες της» δεν πηγαίνει στην «πουτινική ηγεσία της Ρωσίας», αλλά στη «σοσιαλιμπεριαλιστική ΕΣΣΔ».
  Έπειτα, αν αποκαλυφθεί δολοφονία, τότε η πρώτη συνέπεια είναι ότι θα γίνει πιο διακριτός ο διαχωρισμός της εμπειρίας της ΕΣΣΔ σε επαναστατική περίοδο και ρεβιζιονιστική-σοσιαλιμπεριαλιστική. Άρα, το «σίγουρα δε θα είναι κάτι θετικό για την «κομμουνιστική» Ρωσία» θα μετατραπεί σε «σίγουρα δε θα είναι κάτι θετικό για την σοσιαλιμπεριαλιστική Ρωσία».
  Πέρα όμως από το ανέβασμα του ιδεολογικού-θεωρητικού επιπέδου σε μαζικό επίπεδο, υπάρχει και μια άλλη, πολιτική συνέπεια: σε ευρύτερες μάζες του ελληνικού λαού θα χαθεί το «ηθικό πλεονέκτημα» της Ρωσίας. Ευρύτερος κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία επενέβη στα εσωτερικά της χώρας (δεν εννοούνται εδώ όσοι χάφτουν τα περί «ανάμειξης του Στάλιν» τη δεκαετία του ’40) και τη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας (με την εκτόπιση από αυτόν οργανωμένων χιλιάδων επαναστατών-μαχητών του ΔΣΕ που το ΚΚΕ της «6ης Ολομέλειας» διέγραψε). Και προσοχή. Αυτό δεν αφορά το σημερινό ΚΚΕ, όσο πρώην στελέχη του, που διασπάρησαν σε όλο το πολιτικό φάσμα (γιατί μια πτυχή της τακτικής της Ρωσίας, που γίνεται προσπάθεια να μελετάται σε αυτό το ιστολόγιο, είναι και η διατήρηση επαφών και αξιοποίηση προσώπων με τα οποία είχε συνδεθεί για άλλο λόγο πριν δεκάδες χρόνια. Βλ.περιπτώσεις Λιβύης, Αφγανιστάν, Υεμένης κλπ.)

 3. Γιάννης 19 Αυγούστου, 2019 στο 7:20 μμ Reply

  Καλό είναι να διευκρινίζεται γιατί μπορεί να διαβαστεί και διαφορετικά το περί Ελλήνων συνεργατών. Από κει και πέρα ο διαχωρισμός μεταξύ επαναστατικής και ρεβιζιονιστικής – σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ ελάχιστα πράγματα λέει στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Αντίθετα το αφήγημα σύμφωνα με το οποίο οι «κακοί κομμουνιστές» βγάζουν απ’ τη μέση με μαφιόζικες μεθόδους όσους δεν τους είναι χρήσιμοι δίκην συμμορίας μάλλον ενισχύεται με την «αποκάλυψη» της δολοφονίας. Το «ηθικό πλεονέκτημα» της Ρωσίας σε ευρύτερες μάζες του ελληνικού λαού μάλλον δεν συμπεριλαμβάνει την «κομμουνιστική» περίοδο, ενώ είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος ο έλεγχος που ασκούσε η ΕΣΣΔ στο ΚΚΕ και οι επεμβάσεις στα εσωτερικά του.

  • parapoda 19 Αυγούστου, 2019 στο 7:32 μμ Reply

   Ναι, ελάχιστα πράγματα λέει, αλλά ακριβώς αυτό πρέπει να αλλάξει, να ανέβει δηλαδή το θεωρητικό-ιδεολογικό επίπεδο, για να ξαναπειστούν περισσότερες μάζες εργαζομένων για την αναγκαιότητα του κομμουνισμού στη σημερινή κοινωνία. Αποτελεί προϋπόθεση η διάκριση επαναστατικής και ρεβιζιονιστικής – σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ γιατί αλλιώς όλα τα στραβά της δεύτερης περιόδου θα τα χρεώνεται (κακώς) η πρώτη. Οι «κακοί κομμουνιστές» που κάνουν όσα λες δεν είναι κομμουνιστές.
   Από κει και πέρα, το να κρύβεις ή να διαστρεβλώνεις την αλήθεια, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή δεν βλάπτει την υπόθεση του κομμουνισμού, δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τους κομμουνιστές.
   Όσον αφορά τα «είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος ο έλεγχος που ασκούσε η ΕΣΣΔ στο ΚΚΕ και οι επεμβάσεις στα εσωτερικά του» μάλλον δεν γνωρίζεις τις τρεις τουλάχιστον φορές που επί ΝΖ και σε σημαντικά ζητήματα (γράμμα 1940, εκλογές ’46, απόρριψη Μάρσαλ πριν το υπόλοιπο διεθνές δημοκρατικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα) «ο έλεγχος» που συκοφαντικά επικαλείσαι δεν υπήρχε.

 4. Иван Д 20 Αυγούστου, 2019 στο 7:50 μμ Reply

  Μέχρι να αλλάξει αυτό η προπαγάνδα κατά των κομμουνιστών (με ή χωρίς εισαγωγικά) εξυπηρετείται καλύτερα με την «αποκάλυψη» των υποτιθέμενων εγκλημάτων τους, όπως έχει αποδειχτεί με τα περί Στάλιν. Δεν εξυπηρετεί λοιπόν κανέναν σήμερα να κρύβεται η «δολοφονία» του Ζαχαριάδη, αν υπάρχουν στοιχεία γι’αυτήν.
  Φυσικά μεμονωμένα γεγονότα και διαφωνίες φυσικά υπήρχαν, αλλά κάθε άλλο παρά διαψεύδουν την επιρροή και τον έλεγχο που ασκούσε η ΕΣΣΔ στο ΚΚΕ και στα άλλα ΚΚ. Δε θα μας κάνεις να ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε, όσο κι αν μας λες για «συκοφαντίες».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: